Sampah di rumah adakalanya mengundang masalah jika lambat dibuang. Bukan sahaja meninggalkan bau busuk malah mengundang ulat. Geli pula apabila ini berlaku kan.

Bagi mengelakkan masalah ini berlaku sebenarnya ada petua yang dikongsikan untuk menghilangkannya malah mengusir ulat ini.

Geli Sampah Mudah Berulat? Begini Cara Atasinya, Yang Penting Dua Bahan Ni Kena Ada.  Memang Mujarab!

Blog la-abwa.blogspot.my berkongsi petua bagi mengelakkan ulat-ulat ini. Jom ikut petua yang dikongsikan olehnya.

Kakak saya dapat petua elakkan ulat ni secara tak sengaja. Waktu itu ulat-ulat sudah mula merayap hingga atas tong sampah. Kebetulan dia nak buang serdak cengkih, dibuangnya atas ulat-ulat tu.

Tak lama lepas tu ,dia ingat nak ambil sheltox untuk sembur pada ulat seperti biasa. Rupa-rupanya ulat yang kena serdak cengkih sudah mati.

Petua 1

IKLAN
  1. bunga cengkih dan tumbuk kasar.

2. Taburkan pada tong sampah dan kawasan sekelilingnya.

3. Biarkan sahaja dan hasilnya ulat akan mati tanpa disembur bahan kimia.

Petua 2

Satu satu cara lagi ialah dengan menggunakan sedikit cecair peluntur baju.

IKLAN
  1. Bancuh 2 penutup cecair peluntur baju dengan air secukupnya.
  2. Kemudian masukkan ke dalam botol semburan (spray bottle).
  3. Selepas sisa kepala ikan dibuang, bungkus dalam plastik dan spraykan semburan tadi ke dalam plastik.
  4. Masalah bau akan hilang, ulat pun tak akan muncul lagi.

Rupa-rupanya bunga cengkih banyak khasiatnya, selain untuk kegunaan sebagai bahan tumisan dalam beberapa masakan seperti kari dan sebagainya, ia juga boleh membantu masalah di dapur ibu-ibu. salah satunya mengelakkan ulat sampah.

Selain itu, terdapat kelebihan lain mengapa ibu-ibu perlu simpan cengkih di rumah. Jom baca ni!

Geli Sampah Mudah Berulat? Begini Cara Atasinya, Yang Penting Dua Bahan Ni Kena Ada.  Memang Mujarab!

Pulihkan Masalah Campak
Bunga cengkih dikatakan baik untuk merawat demam campak. Ambil bunga cengkih dan gula batu. Rendam bunga cengkih di dalam air masak semalam, kemudian ditambah dengan gula batu dan kacau rata. Minum sedikit demi sedikit dan amalkan sehingga campak makin pulih.

IKLAN

Atasi Sakit Gigi
Selain mengurangi rasa sakit pada gigi dan gusi, cengkih juga mengurangi infeksi kerana sifat antiseptik. Selain itu, minyak cengkih juga bermanfaat mengurangi rasa sakit gigi berlubang. Caranya ia dengan merebus cengkih ini bersama segelas air. Apabila sejuk, kumurlah dengan air ini.

Pulihkan Batuk
Kunyah cengkih bersama garam secara serentak. Cara ini dapat memudahkan pengeluaran kahak dan juga mengurangkan rasa gatal pada kerongkong. Anda juga boleh membakar cengkih ini terlebih dahulu jika tak mahu dimakan mentah.

Hilangkan Bau Peti Sejuk
Ikat bunga cengkih dalam kain dan jadikan uncang. Letakkan ke dalam peti sejuk bersama sedikit arang. Cara ini menyerap bau yang kurang enak.

Halau Semut
Masukkan beberapa kuntum bunga cengkih ke dalam bekas berisi gula bagi mengelakkan semut. Semut akan hilang malah gula juga berbau harum.