Sungguh, hidup ini penuh cabaran! Semua ini bergantung kepada diri kita untuk menemui kekuatan untuk meneruskan kehidupan.

Begitu juga dengan kehidupan dengan pasangan. Ada pasangan yang bahagia dan ada juga sebaliknya.

Bahkan ada pasangan yanga tidak bahagia memilih untuk bersama pasangan demi anak-anak. Dia sanggup derita asalkan dirinya tidak berpisah dengan suami untuk memastikan anak-anak tetap dalam jagaannya dengan selamat dan cukup keperluan. Biarpun diri diperlakukan sebagai hamba, dia tidak kisah. 

Namun awan tidak selamanya mendung. Kebahagian muncul buat dirinya apabila setelah suaminya meninggal dunia. Tiada lagi derita diri buat dirinya.

Begitulah kisah dicelah kehidupan masyarakat. Inilah kisah benar yang dikongsi oleh doktor setelah pesakitnya meluahkan rasa hatinya.

Nyata, struggle is real! Moga kita tabah dan berdoa supaya urusan ditemukan dengan pasangan yang baik penuh limpahan kasih sayang till jannah!

Ikuti perkongsian doktor ini Dr Norzila Zakaria di facebook miliknya.

Artikel Berkaitan: “Don’t tell them. Show them.” Faizal Tahir Kongsi Didik Anak Solat. Kecil-Kecil Dah Pandai, Sejuk Perut Ibu Mengandung Kan!

Artikel Berkaitan: “Ajar Anak Disiplin Kena Konsisten.” Cara Johan & Ozlynn Didik Anak, Wajib Baca Al-Quran Lepas Solat Subuh!

DI LUAR RATU, DI RUMAH HAMBA

Semoga Allah memberikan syurga untuk ibu ini yang merana semasa hayat suaminya ada.

IKLAN

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

”Di rumah orang dia ambikkan selipar makcik depan pintu bila nak balik, kalau di rumah makcik yang kena pakaikan selipar dia, lambat sikit sumpah seranah, lempang dan pukul tu biasa” ceritanya tenang saja.

“Saya yang terkejut mendengar kisah “suami terbaik” di mata orang apatah lagi kariah masjid.

“ Gigi di mulut pun makcik yang kena bersihkan” saya terpinga-pinga.

“Macamana tu makcik?” Saya mohon penjelasan terbayang saya dia memberuskan gigi suaminya.

“Gigi palsu dia doktor, bangun pagi makcik kena tadah tangan untuk tadah gigi palsu dia bila dia nak keluarkan kahak dan makcik nak kena basuh gigi palsunya” sambungnya.

Allahu… tak tertelan air liur saya mendengar kisah ibu tabah ini.

“Kalau dia nak makan, dia suruh makcik cari sampai jumpa, selagi tak jumpa jangan balik.

IKLAN

“Sampai ke Tumpat makcik memandu cari apa yang dia nak makan. Bila dah beli, bawa kepada dia lambat balik kena marah, makanan yang dibeli tu tak sedap dia kata makcik bodoh pulak” Allahuakbar 
.
Tabahnya makcik ni.

“Bila dia meninggal, makcik rasa sangat lega.” tidak kelihatan rasa sedih dalam diri makcik ini. Sejak saya bertemu dengannya dia sentiasa tenang.

Bila berlaku perselisihan faham suaminya sentiasa mengeluarkan kata-kata “ Mintalah cerai” agar makcik ni minta cerai, namun makcik ini tetap sabar dan tidak pernah terfikir untuk bercerai kerana mereka ada anak.

“Nak buat apa saya minta minta, kalau dia tak nak saya dia yang ceraikan saya tapi bukan saya yang minta” begitu pendirian makcik ni. Walau setiap hari berlaku trauma emosi tapi dia tetap tidak pernah meminta cerai.
.

Perlakuan suaminya ini diperhati anak mereka. Cepat anak ini belajar, ibu ini bimbang anaknya ada sedikit ciri seperti ayahnya.

“Faktor baka memang ada, tetapi cara didikan juga ada kesan yang besar. Maka sangat penting untuk kita mendidik anak agar faham mana yang betul dan mana yang salah.

IKLAN

Apa saja yang dilihat oleh anak akan dicerap dan disimpan sebagai memori dalam otak anak. Rasa marah terhadap ayah sangat tebal kepada si anak dan sukar untuk dia memaafkan ayahnya

Kenapa saya kongsikan cerita ini? Sebab itulah fakta kehidupan kita. Setiap orang mempunyai cerita sendiri, maka jangan bandingkan cerita kita dengan orang lain, elakkan menasihat orang lain ikut cara kita. Lebih baik tanya mereka dulu apa yang mereka perlukan sebelum menjadikan hidup kita sebagai contoh untuk mereka ikut.

Konteks kita tak serupa, di luar nampak bahagia dan menjadikan isteri seorang ratu, tapi di rumah menjadikan isteri hamba. Semoga Allah berikan keluarga kita mawaddah warahmah dan bahagia hingga ke syurga.

Sumber: Dr Norzila Zakaria

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

“Gigi Dimulut Pun Makcik Yang Kena Bersihkan”. Dr Terkejut Pesakit Luah Syukur Pemergian Suami

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI