Mungkin anda penggemar daging tapi yang lecehnya setiap kali masak pasti daging liat . Ini membuatkan ada antara ibu-ibu yang mencuba pelbagai tip dan petua bagi memastikan daging cepat lembut apabila di masak.
Nah admin kongsikan tip dari Nana Ismail bagaimana nak lembutkan daging dengan cara yang betul. Jom cuba resipi Daging Goreng Kunyit hari ni!
TIPS NAK GORENG DAGING KUNYIT SUPAYA LEMBUT DAN CARA YANG BETUL
====================================== Ramai betul yang goreng daging terlalu lama sebab nak pastikan dia lembut dan masak.
Masalahnya bila buat macam tu, daging akan bertambah kecut, kering dan lembut masa tengah panas-panas ja. 🙄
Ads
1. Daging tu nak senang potong dan tak julinggg mata nak usya urat-urat dia adalah dengan balik-balikkan daging tu dalam kuali panas tanpa minyak. ( dalam dia of coz la masih mentah)
Nanti korang akan nampak urat dia lebih jelas dan mudah nak potong. Takdelah dia nyekk nyekk macam jeli. 😂
2. Lepas dah hiris nipis, korang goreng daging tu tanpa minyak biar air daging tu keluar dan kering. Lepas tu angkat laaa.
Ads
3. Haaaa dah settle 2 step tu baru la korang lumur daging buh kunyit dan garam. Korang boleh tengok daging nana tu haaaa. Nampak kering macam daging yang direbus kan? 🤭
4. Lepas tu korang buh minyak then goreng macam biasa. Tempoh nak bagi lembut daging tu singkat ja.
Korang akan perasan, daging tu nampak tak kecut dan berjusssss gituuu. 😍
Ads
5. Lepas tu macam biasa laaa tumis bawang, cabai, buh sayur then bagi terjun balik daging tu. SETTLE!
Haaa potong macam gambar bawah tu. Kalau ikut tips nana tu memang mudah nak kenal pasti urat dia.Nanti daging tu akan nampak macam berebuss tapi tak nahhhh. Nana just keringkan air daging tu dalam kuali tanpa minyak ja. ( Gambar contoh nak habaq)Nana lumur dengan kunyit. Kering tanpa air daging tapi kat dalam berjussss yaaa.
Goreng sat sat jaaaa. Daging tak kecut ye.
Kalau buat ikut tips nana tu, takdelah air daging tu keluar masa kita goreng. Yang berair tu la yang buat daging lambat nak lembut. Bila goreng lama-lama, jadi kecut dan tak bestNampak sedap dan tak kering kan? 😋
#NanaSharingTips #SukaMasakMasak
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Pelbagai jenis baja berada dipasaran yang boleh dijadikan sebagai ‘makanan tambahan’ buat pokok-pokok mahupun tanaman kesayangan agar menjadi lebih subur, segar dan membesar dengan sihat.Baja juga boleh dihasilkan sendiri dan menariknya ia cukup mudah didapati dan boleh dilakukan sendiri.
Telur yang telah digunakan, jangan dibuang kulitnya. Ini kerana sisa kulit telur tersebut juga bermanfaat dan boleh dijadikan sebagai baja organik buat pokok-pokok mahupun tanaman di rumah.
Menerusi perkongsian Norisniyati Abdul Hamid beliau berkongsi cara menghasilkan baja organik daripada sisa kulit telur yang cukup mudah dilakukan. Apa yang penting ia selamat digunakan lagi menjimatkan, sekaligus mengelakkan pembaziran.
Telur kita makan.. kulit telur bagi pokok pulak makan.. so tiada pembaziran.. 🙂
Bahan-bahan:
Kulit Telur
Cara Membuat:
1.Basuh kulit telur tersebut.
2.Jemur kulit telur pada cahaya matahari.
3.Tumbuk hancur kulit telur tersebut menggunakan lesung batu.
4.Taburkan pada pokok/ tanaman seminggu sekali.
Siap! Selamat Mencuba!
Sumber:Norisniyati Abdul Hamid (Kebun Bandar: Jom Tanam Sendiri)
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Untuk minum petang hari ini mungkin ibu-ibu boleh cuba Sunquick Moist Cake ini. Nampak sedap dan mudah sahaja dibuat hanya guna sukatan cawan. Nak tahu caranya, jom admin kongsikan resipi dari puan Irma Sheky.
Bekalan utk sminggu, buat 3 adunan dptlaa 9 tupperware nii, 1 kg gandum jer tuupun ada lbh lg 1 cwn nii. Dh biasa mkn benda sama bminggu berbln, ikut kudrat & rezki sambil jimat petrol n bajet mbeli. Mkn panaspun sdp, sejuk dr fridgepun sdp, buat simple2 jerrr…..
SUNQUICK MOIST CAKE Hasil Tangan iR ~HATii~
BAHAN2 : – 3 cwn tepung gandum – 1 st baking powder – 1 st soda bikarbonat * satukan ketiga2 bahan, gaul2kan skjap & ayak. – 4 biji telur A @ 5 biji telur B – 2 sb parutan kulit buah sunkist – 1/2 cwn sunquick (perisa OREN) – 2/3 cwn gula – 2/3 cwn susu pekat manis – 1 cwn minyak sayur @ minyak masak – 1 cwn air panas – sedikit pewarna kuning lemon @ kuning telur, blh jg guna kaler oren. * blh krg @ lbhkan sesudu dua gula @ susu jk nk lbh @ krg manisnya.
CARANYA :
* stlh pecah telur, buangkan tali pusatnya spy kek tak hanyir, so x guna esen vanilla pun xperr.
– Pukul telur + gula hingga gula hancur, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis sambil dipukul sebati.
*dh siap pukul sampai gula hancur so dh ready utk masukkan tepung
* masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kacau2kan
* kacau2kan adunan tepung hingga mesra smuanya.
*Jika adunan agak makin likat & berat blh terus campurkan dgn minyak, selang selikan dgn tepung, sambil2 dikacau buat hingga habis tepung & minyak.
Boleh terus campurkan susu pekat & kacau2
Terus tuangkan air panasss berasapp2 ke dlm adunan, kacau bg padu mesra
Apabila adunan dh smooth & x bketul terus taruk sunquick
pukul laju2 hingga bgabung padu smua bhn * masa nii adunan pun dh mula naikkk & sedikit berbuih
Kacau dengan tangan atau pukul dgn mixer kasi smooth yerr…bila dh cengginiii cantikkk dh x berketul dh so ready to cook.
Isikan separuh @ 1/2 dr tinggi acuan, pastu terus kukus, jk nk bkr pun blh tp jgn plak guna tupperware nii gantilaa dgn tray, terbakorrr habisss makkk hahaa….
Kalau sekali kukus naik dua bekas gini, dimasak lbh krg 25 – 35 minit @ hingga bila dicucuk lidi d tghnya xder melekat lg * api bsr yerr.
siapppp…
* saya x tutuppun tupperware tu masa dikukus..tp make sure jgn terlbh lama masanya nnti menitikk air atas kek dh x cantikk.
DONE SUNQUICK MOIST CAKE
* Sukatan satu adunan di atas utk sebiji kek bersaiz 8″x8″ @ 3 biji kek kecil bersaiz 4 1/2″x6 1/2″ (spt bekas dlm gmbr saya nii)
* UTK DIKUKUS : jika guna tupperware plastik tahan panas mcm gmbr nii blh terus tuang & kukus dgn api bsr lbh krg 25 – 35 minit @ sehingga masak (2 biji sekali kukus). * UTK DIBAKAR : alaskan dasar loyang dgn kertas minyak, sapukan sedikit marjerin, tuangkan adunan & bakar api atas bwh suhu lbh krg 160-170°c, dlm 45 minit @ hingga masak & bgantung jenis oven. Kalu nk lbh moist dibakar, blh alaskan tray kek dgn tray berisi air.
– cucuk dgn lidi tgh kek, jk kuar x melekat ok siapp utk diangkat n Ready To Deco juga.. kot2 utk buat jualan, utk buat hadiah dsbgnya yerrr….
* kek nii xder pengawet so, saya terus simpan fridge utk thn lbh lama yerr.. tp make sure disimpan dlm bekas tertutup spy still moist. * jk nk deco wv cream cheese blh krgkan sikit manis kek nii yerr, InsyaAllah wp dikurangkn sesudu dua gula @ susu kek still soft so don’t worry….
‘PRAKTIKKAN JIKA BERMANFAAT, ABAIKAN JIKA BAWA MUDARAT’……
Slmt Mengekek…..
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Menyediakan air kunyit untuk penjagaan dalaman dan luaran tubuh badan seorang wanita itu biasa dilakukan. Bahkan terdapat pelbagai cara yang diamalkan untuk dapatkan khasiat kunyit tersebut.
Ada yang perlu keringkan kunyit terlebih dahulu kemudian dikisar menjadi serbuk untuk dijadikan minuman herba dan ada yang melakukan proses merebus hingga berjam-jam lamanya.
Pun begitu, berbeza pula dengan perkongsian darilada Liza Salleh ini yang menyediakan air kunyit yang cukup mudah dan sesiapa pun boleh sediakan air tersebut walau sibuk.
Nak tahu bagaimana jom baca perkongsian ini.
Saya rasa nak share hari ini pada anda tips yang sempoi, menarik dan tak renyah untuk diamalkan. Minggu lepas saya join perjumpaan untuk team saya, dan berjumpa dengan sifu saya puan Suzy, Allah banyak betul tips yang diberikan.
Ok hari ini saya share pasal hat ni dulu, hari lain insyaAllah saya share tips lain pula ya.
Air kunyit..ramai yang selalu tanya saya, air kunyit nak minum macam mana? Air kunyit nak minum banyak mana? Air kunyit boleh minum bila?
Maklumlah, orang dulu dulu ada yang amalkan jus kunyitlah, air rebusan kunyitlah untuk kesihatan dalaman khususnya untuk para wanita.
Kunyit banyak khasiat, antaranya beri efek awet muda, baik untuk dalaman wanita lepas bersalin, mengawal berat badan, dan macam macam lagilah.
Selain menjadi bahan untuk masakan, kunyit juga baik untuk kesihatan. Hari ini saya nak share tips yang saya perolehi ini pada anda, sempoi je tipsnya.
Untuk mendapatkan khasiat kunyit sebenar tanpa menjejaskan khasiat kunyit tersebut dari suhu tinggi atau bahan pengawet tambahan, anda boleh membuat air rendaman ibu kunyit. Ambil kunnyit sebesar ibu jari dan racik racikkan kunyit tersebut.
Rendamkan kunyit yang diracik tadi bersama secawan air panas, tutupkan cawan dan air tersebut boleh diminum apabila suam.
Simple bukan untuk mendapatkan khasiat dari kunyit? Dan harus diingatkan, mengambil bahan berkunyit mengikut keperluan sahaja, untuk yang telah saya kongsikan ini cukuplah untuk 5@6 kali minum dalam sebulan untuk mendapatkan khasiat kunyit tersebut.