Menggoreng ikan bunyinya mudah namun, sekiranya anda salah cara kemungkinan hasilnya akan melekat pada kuali dan hancur sewaktu mengangkatnya. Jadi, pernahkah anda terfikir kenapa ikan yang digoreng boleh melekat pada kuali?

Jom ikuti penjelasan dari Doktor Fatimah Salim, seorang ahli kimia yang berkongsikan tips menggoreng ikan yang betul bagi mengelakkan ia melekat. Malah, ikan yang digoreng juga akan menjadi rangup di luar dan lembap di dalam (juicy).

SAINS DI SEBALIK IKAN GORENG

Semalam ramai yang ‘up’ lauk ikan goreng. Mesti ramai otai-otai memasak yang pakar dalam mengoreng ikan berkat pengalaman.

Semua di sini, mesti tahu yang rasa ikan goreng dipengaruhi oleh jenis ikan, kesegarannya dan juga kawalan suhu memasak dan cara memasak.

Masalah yang sering timbul ialah untuk mendapatkan hasil gorengan yang cantik (tidak melekat pada kuali) dan ‘juicy’ (rangup di luar dan lembap di dalam). Mari kita selamai sains disebalik menggoreng ikan ini.

IKLAN

KENAPA IKAN MELEKAT PADA KUALI APABILA DIGORENG?

Ikan melekat pada kuali kerana permukaan ikan basah yang bersentuhan dengan permukaan kuali. Semasa mengoreng, api akan memanaskan kuali dan minyak.

Ikan yang bersentuhan dengan permukaan kuali akan menyebabkan ikan terus mengering pada kuali dan menyebabkannya melekat. Keadaan ini akan menyukarkan untuk menterbalikkan ikan dan sebahagian dari isinya akan melekat pada kuali.

BAGAIMANA UNTUK MENGELAKKAN IKAN MELEKAT PADA KUALI?

Untuk mengelakkan perlekatan antara kuali dengan permukaan ikan, panaskan minyak secukupnya (agak-agak sehingga SEDIKIT berasap).

IKLAN

Kemudian masukkan ikan (perlanggaran antara molekul minyak yang tidak larut air akan menghasilkan bunyi gorengan yang kuat).

Minyak yang cukup panas ini akan menyebabkan air pada permukaan ikan meruap dengan cepat dan menjadikannya kering dan rangup. Maka, permukaan ikan yang bersentuhan dengan kuali tidak akan melekat.

BAGAIMANA UNTUK MENDAPATKAN ISI IKAN YANG JUICY?

IKLAN

Permukaan ikan yang rangup tadi akan menjadi selaput penghalang untuk air di dalam ikan daripada meruap seterusnya mengekalkan kelembapan (juiciness) dalam isi ikan.

Ikan haruslah dimasak SEKEJAP sahaja kerana struktur ikatan kimia protein isi ikan adalah longgar jika dibandingkan dengan daging ayam dan lembu. Maka ianya tidak memerlukan masa yang lama untuk dimasak.

Memasak ikan terlalu lama akan menyebabkan lembapan dalam isi ikan meruap, seterusnya menjadikan isinya keras. Semoga bermanfaat.

Sumber: Facebook Fatimah Salim

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI