Gula-gula rabbit, gula-gula susu atau White Rabbit pernah suatu ketika dahulu menjadi antara gula-gula yang sangat digemari oleh kanak-kanak. Rasanya kenyal-kenyal bersusu dan mempunyai selaput seakan kertas yang boleh dimakan, itu benar-benar menarik pethatian anak kecil.

Pun begitu, kini setelah bertahun-tahun lamanya status halal gula-gula ini disahkan seperti mana menerusi laporan TV Al-Hijrah, gula-gula susu “White Rabbit Creamy Candy” yang diimport dari  negara China itu, telah disahkan mengandungi gelatin atau bahan berasaskan haiwan yang tidak halal.

Menurut Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri hal ehwal agama, status halal gula-gula White Rabbit itu dibuktikan menerusi beberapa siri ujian makmal yang dijalankan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia JAKIM.

Terbukti  terdapat gelatin dari sumber haiwan babi bo-vign dan gelatin dari sumber lembu yang tidak boleh disahkan halal.

Terdahulu,  status halal gula-gula ini pernah viral di media sosial dan menurut Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Fuziah Salleh, pengimport gula-gula itu seharusnya membuat permohonan halal supaya isu berhubung status halal gula-gula berkenaan dapat dihentikan. Namun tiada reaksi dari pihak pengilang.

Bagaimanapun, saya akan meminta supaya Jakim membuat siasatan, dan ujian makmal terhadap gula-gula itu bagi menentukan status halalnya, kerana isu halalnya telah lama diperkatakan dalam media sosial. Saya lihat isu ini menyebabkan umat Islam berada dalam keadaan dilema dan tidak pasti.

Nyata, dengan terbuktinya  gula-gula ini mengandungi gelatin babi, ada perkara drastik dan lebih penting untuk  kita  pantau anak- anak daripada terbeli gila-gula ini.

Agar apa yang keluarga kita makan adalah daripada sumber-sumber yang halalan toiyiban.