Penggunaan gigi emas mungkin sudah biasa namun bagaimana pula penggunaan emas ini dalam rawatan gigi?

Menurut perkongsian Dr Anitawaty Mukhtar dari Klinik Pergigian Anitawaty, penggunaan emas dalam rawatan pergigian adalah sebagai salah satu langkah terbaik untuk menyelamatkan gigi terutama saraf gigi.

Bahkan katanya lagi, rawatan menggunakan emas ini juga menjadi fardu kifayah bila mana kita memilih kaedah dan cara yang lebih baik untuk menyelamatkan gigi. Jadi tak perlu gusar.

Guna Emas Untuk Selamatkan Gigi Rosak, Saraf Gigi Pun Terjaga, Ini Anda Perlu Tahu!

 

 


Bukan hanya golongan dewasa bahkan rawatan menggunakan emas ini juga turut disarankan untuk kanak-kanak. Ikuti perkongsian beliau mengenai penggunaan emas ini.

Sebagai doktor pakar pergigian khususnya emas pergigian, saya telah mengkaji pelbagai jenis bahan-bahan yang di gunakan dalam bidang pergigian selama lebih 20 tahun.

Tidak terdapat satu pun bahan yg boleh menyembuhkan gigi dan saraf dan kembali menguatkan gigi dan gusi melainkan bila kita menggunakan bahan yang berasaskan emas terutama emas tulen 999.9.

IKLAN

Keadaan ini amat bertetapan dgn maksud beberapa hadis antaranya:

Hadis riwayat Imam Abu Daud (4232) dalam Sunan-nya

Al-Khattabi: Hadis ini menunjukkan keharusan menggunakan sedikit emas bagi lelaki ketika keadaan darurat seperti dalam penyusunan gigi, dan tidak ada bahan lain yang boleh menggantikannya. Lihat Ma`alim al-Sunan (4/215).

Guna Emas Untuk Selamatkan Gigi Rosak, Saraf Gigi Pun Terjaga, Ini Anda Perlu Tahu!

Maka di sini saya simpulkan emas tulen yang di gunakan di dalam pergigian terbukti sangat berkesan untuk tujuan pemuliharaan terutama bila menguatkan balik gigi yang goyang dan terdapat lubang (karies gigi) pada gigi yang saraf gigi sudah hampir terdedah atau terdedah kecik dan besar, dapat di pastikan yang kehadiran emas tulen akan membantu penyembuhan yang muktamad.

Tidak di nafikan, penyembuhan kesakitan gigi terdapat beberapa tahap. Contoh mudah;
1). Hanya perlukan tampalan biasa
2). Kombinasi tampalan dan ubat- ubatan.
3). Kombinasi rawatan komplimentari yang iktiraf bagi kesakitan yang berulang-ulang tanpa perlu membuang saraf gigi.

IKLAN

Perlu di beri perhatian, pembuangan saraf gigi walaupun di peringkat awal di lihat dapat membantu menghilangkan sakit atau sebaliknya tetapi ini bukan lah kaedah yang di redhai Allah Taala, berbalik kita kepada fiqh awlawiyyat yakni kaedah memilih cara yang lebih baik adalah lebih afdhal kerana mengurangkan kemudaratan adalah lebih diutamakan di dalam agama.

Guna Emas Untuk Selamatkan Gigi Rosak, Saraf Gigi Pun Terjaga, Ini Anda Perlu Tahu!

Dari sini, saya akhiri penulisan ini dgn dalil di dalam Al Quran yg bermaksud:

Allah berfirman dalam surah at-Taubah ayat 63; “Tidakkah mereka mengetahui bahawa sesiapa yang menentang (perintah-perintah) Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya adalah baginya Neraka Jahannam, serta ia kekal di dalamnya. Balasan yang demikian adalah kehinaan yang besar”. Agama itu nasihat.

Semoga perkongsian saya kali ini memberi penjelasan yang lebih baik lagi atas kepentingan kemajuan teknologi emas di dalam bidang kesihatan secara amnya dan bidang pergigian secara khasnya.

IKLAN

Wallahualam.

Menarik:  Siti Nurhaliza Nak Jaga Kesihatan Di Usia 45 Tahun, Tak Fokus Tambah Anak

Guna Emas Untuk Selamatkan Gigi Rosak, Saraf Gigi Pun Terjaga, Ini Anda Perlu Tahu!

Jom bawa anak-anak pergi Zoo Melaka, boleh tengok animals dan main games! Boleh menang banyak hadiah tau.

Klik sini untuk daftar: https://kliik.je/product-details/79?title=simpan-challenge-sspn

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Dapatkan perkongsian lebih menarik dari Tik Tok Keluarga @keluarga.my

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI