Mungkin jika melihat kimchi ia tidaklah kelihatan begitu menyelerakan tetapi rasanya diakui ramai yang menggemarinya. Kimchi adalah hidangan kegemaran rakyat Korea, namun tidak dinafikan ramai antara kita tahu untuk menyediakannya.
Berkongsi kisah tentang membuat kimchi ini, siapa sangka wanita ini hanya bermodalkan RM2.70 namun hidangan kimchi yang enak dan menyelerakan dapat disediakan.
“Al kisah nya. tadi pi pasaraya. tengok seksyen clearance barang basah terjumpa kobis panjang RM1.20 seikat besaq. Nak layu layu sikit kat bahagian luaq tapi dalam elok lagi. Pulak ada juga lobak putih tapi patah muncung dah, 50sen. Carrot 3 batang seplastik 98sen. yang hitam satu.
“Kitanya teringin nak makan kimchi. Alang alang tu beli jela merajinkan diri buat. Kadang kalau beli yang ready made selalunya acidity dia too much. Pastu pedas sangat. I kennot tahan. Sudahnya terhasil 4 botol untuk stock setahun. Costing semua, RM2.70. garam gula bawang halia kicap sotong serbuk cabai tepung beras memang ada dekat rumah dah. Hari ini tidor peluk kimchi sebab rasa menang membeli. k lah bye”,tulisnya di kapsyen perkongsiannya yang telah mencuri tumpuan warganet.
Jadi buat anda yang baru pertama kali ini mencuba menyediakan menu kimchi ini, bolehlah buat seperti yang dikongsikan oleh Ika Ezzati Kamal.
Resepi kimchi bodo saya (bodo di sini bermaksud tak cukup bahan tapi jadi jer)
BAHAN BAHAN POTONG
(semua bahan potong ikut saiz mulut)
kobis panjang (rendam dengan garam yang banyak selama 2jam pastu bilas 3x)
bawang holland (optional, saya letak sebab saya suka)
Ads
daun bawang (saya tak suka so saya tak letak)
lobak putih
carrot
(bahan-bahan bergantung pada banyak mana makan)
BAHAN BAHAN BLEND
bawang besar sebijik ,bawang putih selabu, halia seinci,
Ads
sebiji buah lai atau epal merah (optional, ada takpa, takda takpa)
udang kering dua jemput (takda pakai ikan bilis takpa tapi kalau dua dua takda,tak payah letak)
MASA BLEND LETAK AIR MASAK SIKIT JE AGAK-AGAK LEPAS UNTUK BLEND SEBAB KALAU BANYAK AIR TAK SEDAP NANTI
BAHAN BAHAN PERISA
Serbuk cili ikut kepedasan masing-masing. (saya guna brand BABAS je tayah la korea gochujang apa, guna je ape ada)
Garam gula kicap ikan atau kicap sotong secukup rasa.
Ads
(saya suka manis-manis pedas, so saya lebihkan gula sikit)
BAHAN KUAH
Tepung beras dimasak atas api sampai kental. (takda, boleh guna tepung pulut, tepung jagung. takda jugak ? skip jelah takyah letak)
CARA-CARANYA:-
Langkah 1 : gaul semua bahan dengan sebati.
Langkah 2 : Masukkan dalam bekas kegemaran. Tinggalkan sikit ruang udara sebab proses penapaian mengeluarkan gas. Bimbang buka-buka tuppaware meletup kena muka.
Langkah 3 : Nak cepat makan, letak kat luar 2-3 hari. Lepastu boleh makan.
Langkah 4 : Lepastu masuk peti sejuk ataupun lepas buat letak je dalam peti sejuk. Hari ini buat minggu depan makan.
Sumber : Ika Ezzati Kamal
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Pernah tak dengar tentang resipi bako ubi kayu atau Kuih Boko Ubi Kaya. Bagi admin ini pertama kali dengar tetapi rupanya agak familiar. Seakan-akan kuih talam ibu kayu tapi bezanya kuih talam boleh dipotong manakala bako ubi agak lembut dan dimakan menggunakan sudu. Namun kedua-duanya sama yang mana atasnya santan (kepala santan) manakala di bawahnya ubi kayu.
Bagi ibu-ibu yang nak mencuba sendiri kuih Boko Ubi Kayu ni, jom admin kongsikan resioi air tangan nenek kepada SuiSan Aliezsha . Moga bermanfaat!
Hai selamat ptg..smlm blik kg dpt belajar 2 in 1 bt bako ubi & lepat ubi dr uwan sy,resepi org dulu²..pd yg minta resepi utk lepat ubi & bako ubi sy sertakn disini,utk kepala bako tu uwan xbg sy pkai tepung beras sb bila dh sejuk nt tepung beras akn jd cair,lbih elok guna tpg gandum sb ia kekal brkepala..
Resepi bako ubi => lapisan bawah 1. Ubi agk² dlm 2 buku (fresh yg cabut dr pokok,jgn guna ubi yg dh masuk angin nt lepat atau bako jd pahit,pesan uwan sy)
2. Parut guna mesin kelapa,kemudian perah air ubi guna towel bersih asingkn air & ubi tersebut..(air ubi yg diasingkn td akn brkanji,amik kanji ubi yg putih tu dlm sesudu)
3. Gula merah,gula pasir bancuh dgn air suam main agk² je uwan sy xda sukat² then tapis ikot manis korg..org lamakn pakar bab masak,he² 😅😅.. 4. Masukkn air gula merah kedlm ubi yg siap diperah, gaul sebati,masukkn kanji ubi sesudu gaul sampai sebati,so korg xperlu lg guna tepung ubi utk campur lapisan bwh tu,uwan sy ckp kanji tu lg ori dr tepung ubi😊..sediakn talam,ratakn ubi dlm talam jgn tebal² agk² nipis gitu kemudian kukus dlm 25 minit klu xmasak kukus 30minit brgantung api gas masing²,nk thu ubi dh masak atau blm,ubi dh masak akn jd warna coklat gelap..
Bahan untuk kepala bako => 1. 1biji kelapa parut,perah amik pati 2 cawan 2. 3 sudu makan tepung gandum.
Cara membuat:
Gaul santan dgn tepung gandum,kemudian masukkn sesudu teh garam halus atau lebihkn sedikit,gaul sebati rasa lemak² masin,tapiskn agar santan nampak lebih kemas.
Kemudian tuangkn kedlm ubi yg siap dikukus td dan kukus semula dlm 15-20 minit..agk² santan dh brkepala manja angkat sejukkn,nk mkn panas² trus pon boleh 😘..
Utk lepat ubi 1.layur daun pisang..masukkn ubi td dlm 2 sudu ratakn,lipat kemas²..kemudian kukus dlm 20-25minit ikot api gas masing².
selamat mencuba resepi daria uwan saya,doakn beliau dipanjangkan umur agar kami dapat menumpang kasih seorang mak ,moga ilmu yang dikongsikn ianya manfaat buat generasi akan datang..tq admin 😘😘
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Bulan puasa hari tu punya la craving nak makan ayam percik, tapi tak dapat-dapat. Kalau beli pun selalunya tak puas makan, mungkin rasanya tak memenuhi citarasa sendiri, harganya lagi. Betul tak?
Dah kebetulan esok cuti sampai Isnin, boleh la masak sedap-sedap makan dengan keluarga tercinta guna resipi yang mudah dan ringkas dari perkongsian Puan SuiSan Aliezsha di laman Facebook miliknya. Jom tengok cara membuatnya!
Sy share lg resepi ayam percik yg sy buat jual ni..moga ilmu yg kita kongsikn manfaat bt semua .. korang nk buat utk family time cuti² raya nt boleh la cuba..
Resipi Ayam Percik
1. Ayam cuci ptg2 toskan.. 2. Cili kering,bwg besar,bwg putih,halia,serai,kunyit hidup,(diblend) 3. Ketumbar & jintan manis (dblend halus) Tumis bhn² tanpa myk,pastikan garam gula secukup rasa, masukkan ayam masak setgh masak..kemudian letak ayam diatas stand renjis olive oil,myk masak pn bleh.. bakar pd suhu af 200-15minit (brgantung af masing² xckup masak tambah masa), suhu oven 180-20 minit..
Utk kuah.. 1. Cili kering,bwg putih (dblend) 2.sos cili,gula merah,gula pasir & 1 sudu besar tpg jagung,.. Panaskn kuali@periuk,masukkn cili,masukkn sedikit air kacau² sehingga cili masak, kemudian masukkn sos cili,gula,air gula merah,& tpg jagung..kacau sehingga kuah jd pekat, pastikn gula garam secukup rasa, jika ada bijan campur je dlm kuah tu, selamat mencuba semua!
Kalau dulu nak tanam sayur atau buah-buahan, kena ada ruang yang luas tetapi dengan teknologi sekarang dah tak perlu itu semua. Malah, tinggal di rumah bertingkat pun masih boleh bercucuk tanam.
Ada tak yang suka makan buah Rock Melon. Letak dalam peti memang sedap layan sejuk-sejuk. Di sini admin kongsikan cara penanaman Rock Melon yang dimuat naik Asyiq Hasan Baseri menerusi page Group Kebun Kampung – Tanam, Teknik, Sendiri….( KGTTS)
Saya merupakan peminat rock melon. Jadi saya cuba menanam rock melon di tepi rumah. Permulaanya saya beli buah rock melon jenis Hami, China untuk dimakan. Buah jenis Hami, berbentuk lonjong. Berikut apa yang saya lakukan.
1)Biji rock melon saya keringkan dan dijadikan biji benih.2) Setelah kering, saya semai didalam cocopeat. 10 hari selepas itu saya pindahkan ke dalam polybeg berisi cocopeat.3) Saya mula memberi baja AB kepada anak pokok. Kepekatan baja AB dinaikan secara berperingkat setiap minggu.
4) 3 hari/sekali saya sembur racun kulat dan racun serangga