Kini, ramai ibu ayah sering mencari petua untuk menjadikan anak taat dan mendengar kata. 

Mendisiplinkan anak yang nakal dan hiperaktif sangat mencabar bagi ibu ayah dan juga guru. Apatah lagi jika meraka berada ditempat awam atau ramai orang.

Nak tahu lebih lanjut mengenai cara untuk mendisplinkan anak supaya bersikap baik, ikuti perkongsian guru ini menerusi facebook miliknya, Aminah Mat Yusoff.

Guru Ini Kongsi Cara Nak Displinkan Supaya Taat Dan Mendengar Kata.

Selalunya anak-anak begini jarang dibawa keluar kerana bimbang perkara yang tidak diingini berlaku, hanya insan-insan yang hebat dan penyabar sahaja boleh menjaga mereka dengan baik..

IKLAN

Tertarik kata-kata seorang ustaz…nak disiplinkan anak-anak yang nakal dan hiperaktif ni bukan sukar… baca ayat 285-286 surah al-Baqarah.
Terhenti di situ…

Saya mula mencari maklumat tentang ayat ini…maksudnya, hadith Nabi SAW yang mencerita tentangnya , dan syifa’nya
Subhanallah….inilah maksudnya

Rasulullah telah beriman kepada apa yang diturunkan kepadanya dari Tuhannya, dan juga orang-orang yang beriman; semuanya beriman kepada Allah, dan Malaikat-malaikatNya, dan Kitab-kitabNya, dan Rasul-rasulNya. (Mereka berkata): “Kami tidak membezakan antara seorang dengan yang lain Rasul-rasulnya”. Mereka berkata lagi: Kami dengar dan kami taat (kami pohonkan) keampunanMu wahai Tuhan kami, dan kepadaMu jualah tempat kembali” (285)

IKLAN

Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata):

“Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami ! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir”.(286)

Ada hadith yang menceritakan tentang 2 ayat ini secara khusus.
Sabda Nabi SAW yang bermaksud: “ Sesiapa yang membaca dua potong ayat terakhir surah Al-Baqarah pada waktu malam, itu sudah mencukupi baginya”
Ada ulama’ yang menyerap ayat ini masuk kedalam zikir harian mereka, seperti bacaan Ma’thurat yang telah dikarang oleh Imam Hasan al-Banna.

IKLAN

Apakah maksud mencukupi dalam Hadith Rasulullah saw di atas:
1. Sudah dikira beribadah pada malam itu.
2. Dapat pahala seperti membaca Al-Quran.
3. Menolak kejahatan dan bencana dari Syaitan, manusia serta jin
4. Cukup untuk menambah kekuatan I’tiqadnya

Kehebatan ayat ini terbukti…
Apabila tergolong dalam 3 perkara ( solat lima waktu, ayat-ayat penutup surah al-Baqarah dan keampunan bagi ummat yang tidak menyekutukan Allah dengan sesuatu yang lain) yang dibawa oleh Rasulullah dalam peristiwa isra’ mikraj.
Syifa’ nya

Untuk anak yang nakal dan hiperaktif…gunakan cara ini
1. Membacakan ayat ini ke dalam segelas air sebanyak 3 kali dan hembus..air berkenaan diminum
2. Letakkan telapak tangan kanan diubun-ubun kepala anak dan baca 2 ayat berkenaan, kemudian hembus diubun-ubun
3. Boleh juga..baca tiga kali dan hembus dekat telinga sebelah kanan.
4. Sebelum tanak nasi buat satu putaran lawan jam sambil membaca ayat berkenaan pada beras tersebut.
Allah SWT lebih mengetahui. Moga bermanfaat untuk semua…..

Sumber: Aminah Mat Yusoff