Apabila usia semakin meningkat, tenaga tidak lagi seperti waktu muda. Ketika ini penyakit mula ‘datang’. Lebih menakutkan ada yang mendapat penyakit tiga serangkai.

Usia 40an dikatakan adalah waktu badan mula mudah dijangkiti penyakit. Ketika ini kita harus menjadi kesihatan. Begitu juga dengan kerja. Pada usia ini kita perlu hidup secara tenang.

Sebagaimana perkongsian guru ini yang dikenali di facebook sebagai Cikgu Zahran yang menjelaskan bahawa pada usia 40an dia memilih untuk hidup tenang.

Katanya lagi, kawannya kehilangan adik ipar setelah komited dengan kerja. Katanya asbab kematiannya itu boleh dijadikan pengajaran buat kita semua. Sungguh pun kisah ini sudah dikongsinya sekian lama, namun ia mempunyai banyak pengajaran buat kita semua. Perkongsiannya itu telah mendapat lebih 11K.

Moga kisah ini menjadi ikhtibar buat kita semua. Ajal maut di tangan Allah. Namun sebagai hambanya kita harus berusaha untuk memastikan kehidupan kita lebih tenang. Tak salah untuk kita berusaha untuk hidup lebih tenang. Selebihnya kita berserah kepada Allah.

Artikel Berkaitan: “Don’t tell them. Show them.” Faizal Tahir Kongsi Didik Anak Solat. Kecil-Kecil Dah Pandai, Sejuk Perut Ibu Mengandung Kan!

Artikel Berkaitan: “Ajar Anak Disiplin Kena Konsisten.” Cara Johan & Ozlynn Didik Anak, Wajib Baca Al-Quran Lepas Solat Subuh!

TENANG IS GOOD.
Adik ipar kawan aku meninggal dunia Khamis lepas. Seorang guru wanita yang komited. Berusia awal 40an. Meninggalkan 5 orang anak yang masih kecil akibat tekanan darah tinggi. Salur darah ke otak pecah. Sewaktu menunggu untuk dimandikan, darah membuak buak tanpa henti dari hidung. Punca kematian hanyalah asbab. Saat ini dia tidak lagi payah memikirkan hal hal dunia.

Guru Ini Nasihat Umur 40an Dah Kena Pilih Hidup Tenang, Ramai Kawan Mula Hidap Pelbagai Penyakit
Gambar hiasan

IKLAN

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

Ramai kawan kawan aku dikalangan guru menghidap pelbagai penyakit. Paling banyak darah tinggi. Aku pun tidak terkecuali. Puncanya disebabkan stress dan juga gaya hidup. Ada yang rebah ketika perhimpunan. Pernah aku lihat video seorang guru tumbang semasa membuat persembahan dihadapan murid.

Masuk usia 40an, aku memilih untuk tenang. Tidak seperti awal awal mengajar dahulu. Aku antara fighter. Ada sahaja benda yang boleh ditentang aku akan bangkit. Lawan tetap lawan. Kini aku sedar, terlalu banyak kita berjuang lama lama kita akan bersendirian. Rakan rakan yang menyokong akan meninggalkan kita. Mereka terpaksa memilih untuk menjaga periuk nasi sendiri. Tiada gunanya kita berjuang bermati matian kerana kita sahaja yang akan mati.

Lantas usia yang berbaki ini kita harus tenang tenang sahaja. Menjalankan amanah dengan hati terbuka. Tak perlu marah marah atau menentang lagi. Tidak ada apa yang perlu dibuktikan. Hidup ini hanya sekali. Lakukan tanggungjawab dengan hati terbuka, riang dan gembira. Tak perlu persoalkan apa apa.

Jika ada masyarakat atau orang diluar sana yang mengutuk atau mempertikaikan kerja buat kita. Senyum sahaja. Tak perlu balas semula. Kita anggap mereka sayangkan kita. Ambil berat tentang kita. Sebab itu mereka sentiasa mahu tahu tentang kita. Kerana kita dipilih Allah untuk menjadi mualim, mursyid dan murabbi. Tanggungjawab kita besar untuk melahirkan ummah yang cemerlang dunia akhirat.

Walaupun nampak remeh dan mudah.
Aku lihat guru guru banyak yang suka melenting. Pantang dicuit sedikit. Terutama di medsos ini. Lalu kita dipandang sebagai manja dan asyik merungut. Itu tidak molek kepada ketenangan jiwa kita. Banyak lagi yang kita harus fikirkan. Biarkan kicau kicau itu berlalu dibawa angin. Hidup kita tenang. Esok lusa hilang begitu sahaja.

IKLAN

Cikgu… Kalau hari ini kita terbaring diranjang hospital, yang berada disisi kita cuma keluarga. Rakan sejawat hanya ziarah sekali sekala. Rakan rakan medsos ini belum tentu hadir merawat duka. Yang datang membawa buah oren dan epal disaat kita tidak mampu lagi untuk menelan. Kalau lama sangat terbaring, yang menyusul hanya Medical Board dan bersara pilihan. Walaupun sebelum ini kau mampu dapat APC setiap tahun. Segalanya akan dilupakan dan tinggal kenangan.

Untuk kita terus berjuang memandaikan bangsa memerlukan tubuh badan yang sihat. Ia memerlukan minda yang tenang dan sihat. Lakukan segalanya dengan hati yang gembira. Usah pilih untuk bersengketa. Pedulikan sahaja kata kata nista atau cakap cakap belakang. Hanya kita sahaja yang faham tentang diri kita.
Pilihlah untuk senyum dan tenang. Because tenang is good.
P/s: Muka bekeng ni…senyum habis pun nampak bekeng juga..Tenung gambar aku selama 30 saat akan membuatkan hangpa tenang dan mengigau malam.Cubalah….

Sumber: Cikgu Zahran

 

IKLAN

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Guru Ini Nasihat Umur 40an Dah Kena Pilih Hidup Tenang, Ramai Kawan Mula Hidap Pelbagai Penyakit