Bagi yang mungkin kurang peka apakah yang dimaksudkan dengan ADHD, ia adalah suatu gangguan yang merangkumi gabungan masalah yang berterusan, seperti masalah kesukaran mengekalkan perhatian, hiperaktif dan tingkah laku impulsif. 

Kanak-kanak yang mempunyai ADHD juga boleh bergelut dengan masalah rendah diri, hubungan yang bermasalah dan prestasi yang kurang baik di sekolah. Oleh yang demikian, mereka memerlukan sokongan dari orang sekeliling lebih-lebih lagi ibu bapa dan juga pendidik. 

Ini kerana, untuk bercakap dengan individu yang menghadapi ADHD haruslah berhemah dan dengan cara yang betul, tidak seperti interaksi biasa.

Baru-baru ini pengasas dan pengarah urusan Avenys dan Vitalica, Aleeya Zailan mendedahkan yang anaknya kini tertekan dengan kelakuan seorang guru di sekolah. Kejadian ini dialami oleh anaknya Aaron yang mempunyai masalah ADHD.

Kisahnya bermula apabila suatu hari Aaron telah menendang papan tanda di luar kawasan sekolah dan tidak mengangkatnya semula walaupun sudah disuruh oleh seorang guru yang kebetulan memerhatikan perkara tersebut. 

Selaku seseorang yang mempunyai masalah ADHD, Aleeya berkata Aaron kurang senang diarahkan buat sesuatu dalam nada menjerit. 

Sepatutnya sebagi seorang pendidik, guru tersebut tahu cara menegur anak murid dengan berhemah. Bukan sahaja pada anak murid yang mempunyai ADHD tetapi yang lain-lain kerana amalan menegur secara menjerit ini tidak seharusnya berlaku. 

IKLAN

Oleh kerana tidak dipedulikan arahan tersebut, guru itu melulu mengejar dan berterusan mengetuk tingkap kereta tak ubah seperti samseng jalanan. 

Walaupun masih berasa takut selepas insiden tersebut, keesokan harinya Aoron masih hadir ke sekolah seperti biasa. Namun mengejutkan apabila guru yang sama telah menghalaunya balik bersaksikan rakan-rakan lain. 

Apabila laporan dibuat dan Aleeya Zailan meminta bukti CCTV, sesuatu yang mencurigakan telah berlaku  kerana pihak sekolah enggan memberikan rakaman CCTV saat kejadian berlaku.

Guru Kejar Dan Ketuk Tingkap Kereta Seperti Samseng Kepada Murid ADHD, Esoknya Halau Murid Dari Sekolah

IKLAN

Menurut Aleeya Zailan lagi, dia bukanlah berpihak 100% kepada anaknya namun bagi Aleeya, kanak-kanak seperti Aaron perlu ditegur secara berhemah.

Tambahan lagi, itulah kaedah paling berkesan untuk bercakap dengan golongan ADHD.

Oleh yang demikian, Aleeya Zailan m akan engambil inisiatif memindahkan anaknya ke sekolah baru, ternyata Aoran jauh lebih gembira dan tiada lagi masalah yang berlaku.

IKLAN
@aleeyazailanavenysmy son kene harrased and bullied bu the school and teacher dia…. the real story ada dekat my ig. aleeyazailan nak tulis panjang2 kat sini tak dapat sebab ada word limit. so kalau nak tau cerita penuh. pls go to my ig♬ original sound – Aleeya Zailan

[TIPS]

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Guru Kejar Dan Ketuk Tingkap Kereta Seperti Samseng Kepada Murid ADHD, Esoknya Halau Murid Dari Sekolah

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI