Bergelar ibu bapa memang momen yang cukup indah dan dinantikan bagi setiap pasangan suami isteri. Lahirnya si kecil menyemarakkan kasih sayang dan menambahkan kemanisan dalam rumah tangga.

Begitu pun, dek kesibukan urusan kerja ada kalanya membataskan kita untuk meluangkan masa dengan anak-anak. Sementelah mereka sendiri sibuk dengan pelbagai aktiviti sekolah. Namun, jangan sampai anda tidak sempat mengisi momen indah melihat anak-anak membesar.

Jangan sampai tiada langsung kenangan bersama untuk diingati kelak. Anak-anak ini adakalanya bila sudah besar, enggan lagi bersama ibu bapa. Alasan sibuk dengan aktiviti sendiri.

Perkongsian dari cikgu Mohd Fadli Salleh cukup bermanfaat buat pedoman kita semua. Sebagai ibu bapa, biar sesibuk mana sekalipun anak-anak dan keluarga patut menjadi keutamaan.

“Hakikatnya Anak Rapat Dengan Kita Hingga Umur 12 Tahun Je.” Deep Perkongsian Ayah Ni!

Anak hanya rapat dengan kita hingga umur 12 tahun~

Suatu ketika, aku mengeteh bersama kawan-kawan hingga lewat malam.

Diantara satu sisipan kopi panas, sahabat ini mula membuka topik baru.

"Anak-anak kita ni, waktu kecil sahaja rapat dengan kita. Hingga darjah 6 sahaja. Selepas itu dia mula masuk ke sekolah asrama.

IKLAN

Makin jauh, dan makin renggang hubungan. Jumpa pun sebulan sekali. Itu pun kalau kita tidak sibuk."

Kami bertiga mengangguk kepala. Seorang demi seorang mencelah memberi idea dan pandangan. Kesimpulannya, kami semua setuju dengan apa yang dia kata.

“Hakikatnya Anak Rapat Dengan Kita Hingga Umur 12 Tahun Je.” Deep Perkongsian Ayah Ni!

Benarlah. Walau anak itu tidak ke asrama sekali pun, dia dah meningkat remaja. Bila menginjak remaja, dia mula ada rahsia. Mula ada rasa ingin berteman. Mula rasa ingin ruang untuk diri mereka.

Biasalah, remaja. Kita pun pernah remaja kan?

Mereka mula pandai berdikari. Tidak lagi boleh didukung kita. Tidak lagi mahu main kuda-kuda. Tidak lagi berebut nak panjat atas belakang. Nak makan bersuap jauh sekali lah.

IKLAN

Sahabat ini, dulunya dia punya perniagaan yang berjaya. Sehingga satu saat, dia jatuh terduduk ditipu kawan sendiri. 6 bulan tanpa kerja, berfikir dan merancang untuk strategi bisnes seterusnya.

Bila tanpa kerja, sehariannya hanya di rumah. Menghantar anak ke situ sini, membantu anak membuat kerja sekolah, melayan apa jua permintaan mereka.

Penat. Tapi dia puas. Letih, tapi hubungan dia dan anak lebih berkualiti dan rapat.

"Agaknya Allah sengaja uji aku agar aku sedar dan beri peluang untuk aku lebih rapat dengan anak-anak," ujarnya sambil menguntum senyum.

“Hakikatnya Anak Rapat Dengan Kita Hingga Umur 12 Tahun Je.” Deep Perkongsian Ayah Ni!

Kini dia mula melebarkan empayarnya sedikit demi sedikit. Makin kukuh dan berjaya empayar baru ini. Lebih gah dan besar berbanding bisnes dulu.

IKLAN

Tapi kali ini, dia sudah pandai bahagi masa untuk bersama keluarga dan anak-anak. Allah dah 'tegur' dia dulu, kali ni dia ingat.

Kalau kita ada anak kecil, luangkanlah masa bersama mereka walau sesibuk mana pun. Biar ada memori untuk mereka dan kita kenang dimasa akan datang.

Sekejap sahaja anak ini membesar. Jangan kita tersedar bila mereka telah pun pandai berdikari. Saat mereka telah pun meningkat remaja.

Masa itu kita akan rindukan anak kecil kita yang minta kita buatkan susu. Yang minta sapukan jem pada rotinya.

Jangan terlampau sibuk dengan dunia sehingga terlupa; harga anak itu jauh lebih bernilai dari dunia dan segala isinya.

Jangan sehingga anak itu membesar, hanya kenangannya dengan bibik yang kekal diingatan. Jangan!

#MFS
* Anak itu harta dunia akhirat.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI