Naik rimas bila rumah terlalu banyak semut. Tak cukup dengan itu, lipas pun makin beraja di dalam kabinet dapur, tak kurang juga tikus.

Macam mana nak elakkan semut dan semua ni di rumah kita? Salah satu terbaik adalah dengan menggunakan kulit telur.

Kulit telur selalu dipandang sepi oleh kita tanpa terjangka. Rupanya begitu banyak kegunaan yang dimilikinya.

Tahu tak sebenarnya kulit telur ayam rupa-rupanya ada banyak manfaat yang kita tidak tahu. Selain digunakan untuk dijadikan bahan hiasan, ia juga bermanfaat untuk menghalau bukan hanya semut malah makhluk perosak seperti tikus dan lipas di dalam rumah kita.

Halau Semut, Lipas Dan Tikus Dari Dapur Rumah, Wajib Tahu Petua Yang Buat Ibu-Ibu Makin Lega!

Memetik laman Unicity, berikut adalah petua yang menggunakan bahan
yang cukup mudah bagi mengusir tikus, lipas dan semut.

IKLAN

Ibu-ibu patut cuba mana tahu berkesan di rumah anda.

Caranya:

• Keringkan kulit telur. Kemudian, gilingkan untuk menghancurkannya menjadi serbuk. Taburkan serbuk kulit telur itu segera pada kawasan yang hendak dibasmi.

IKLAN

• Serbuk kulit telur boleh mengusir dan membunuh beberapa jenis haiwan perosak, seperti siput, siput babi, kutu, kumbang, tikus, lipas dan semut.

• Bila haiwan perosak terkena serbuk kulit telur, haiwan tersebut akan terus menggeliat, bergerak untuk beberapa ketika, berputar dan akhirnya mati.

Halau Semut, Lipas Dan Tikus Dari Dapur Rumah, Wajib Tahu Petua Yang Buat Ibu-Ibu Makin Lega!

IKLAN

Basmi haiwan perosak pada tanaman

Cara ni juga bukan hanya elakkan masalah semut dalam dapur tapi juga boleh atasi masalah serangan yang sama pada tanaman kita.

• Taburkan serbuk kulit telur pada daun tanaman anda yang sudah rosak diserang. Ini juga adalah satu kaedah menggunakan kulit telur untuk pengendalian haiwan perosak. Haiwan perosak akan menjauh daun tersebut serta membunuh perosak yang lain yang melekat di atas daun.

• Di luar, taburkan juga serbuk kulit telur di sekitar permukaan tanah tanaman anda. Jika berlaku hujan, taburkan lagi serbuk tersebut untuk mengusir haiwan perosak menjauhi tanaman anda.

Sumber: Petua Ibu

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI