Umum antara kita bila memiliki kediaman sendiri dari masa ke semasa jika ada rezeki ingin sahaja dibuat ubah suai kediaman agar lebih selesa buat seisi keluarga. Paling tidak dilakukan penambahan pada jumlah bilik, besarkan ruang dapur dan sebagainya.

Namun dalam niat yang baik untuk memberi keselesaan buat ahli keluarga, jangan pula melanggar undang-undang yang ada.

Ini seperti mana kes yang tular baru-baru ini berkaitan rumah flat yang berada di aras bawah terpaksa dirobohkan oleh pihak berkuasa gara-gara pemilik melakukan ubahsuai struktur bangunan.

Itu satu hal, sedar atau tidak buat anda yang tinggal di rumah flat hakikatnya ada banyak lagi pengubahsuaian yang tidak boleh dilakukan sesuka hati meskipun kediaman tersebut adalah hak kita.

Menjelaskan ini seorang arkitek berkongsi info berkenaan beberapa contoh binaan yang sering kita nampak di rumah-rumah flat yang sebenarnya dilakukan tanpa kebenaran. Ini mungkin ada segelintir kita tidak menyangka, khususnya dikalangan penduduk rumah flat  bahawa selama ini tindakan mereka itu salah di sisi undang-undang.

CONTOH BINAAN TANPA KEBENARAN DI FLAT

Panas pula isu rumah flat di Johor kena roboh pasal buat tambahan macam duduk corner lot. Saya yakin yang PBT kalau boleh tak nak lah ke arah roboh ni tetapi bila benda binaan haram ni makin tak terkawal, nak tak nak mereka perlu roboh untuk beri peringatan.

Kalau siapa yang tak tahu, memang sudah jelas binaan tambahan untuk kediaman memerlukan kelulusan dari PBT.

Ok lah kalau tak tahu pun, kita masih ada common sense. Bila beli flat ni, dalam agreement floor plan dia tunjuk bahagian mana? Biasanya pelan layout rumah sahaja lah. Tak ada pula dia tunjuk kaki lima depan belakang semua kita punya. Jadi kenapa nak buat diatas tanah bukan bahagian kita? Common sense.

Problem dengan binaan tanpa kebenaran di flat ni, dah macam-macam jenis dah dan hasilnya kebanyakan akan membahayakan keselamatan. Kerja-kerja menyelamat bomba pun boleh tergendala pasal ada binaan macam ni. Truck bomba tak boleh park dekat. Tangga tak sampai. Itu salah satu.

Nak buat binaan tambahan, kena check dulu dengan PBT atau at least management body. Senang. Bukan tanya tukang, tukang dia nak job saja asal jalan. Tuan rumah suruh buat dia buat.

Duduk di kediaman macam flat ni perlukan tolak ansur dan fikir kebajikan jiran. Kadang bila tambah tu kita saja yang senang, tapi menyusahkan orang lain.

IKLAN

Ni saya bagi contoh binaan tanpa kebenaran yang biasa dibuat tapi sebenarnya tak boleh.

 

IKLAN

Anda ada dalam list ni tak? Haha

 

Sumber : Ar.Ahmadkhairul Sabirin

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club