Kehadiran serangga seperti nyamuk, lalat, lipas malah apa jua jenis serangga perosak sekalipun, memang mengganggu keselesaan kita. Keadaan lebih teruk bila serangga-serangga tersebut menjadi punca mudarat pada kesihatan jika dibiarkan berterbangan di kediaman kita.

Bagi menghapuskannya, penggunaan racun serangga adalah cara yang biasa kita lakukan. Pun begitu, daripada guna racun lebih baik anda usahakan cara yang lebih tidak membahayakan kesihatan dengan menggunakan bahan-bahan semulajadi.

Umpamanya sebagaimana yang dipraktiskan oleh saudara Nik Izani Raizan dalam menangani masalah serangga di rumahnya. Info ini telah dikongsikan olehnya di akaun facebook dan semoga memberi manfaat buat semua.


Pagi nan indah ni nak share Petua buat penghalau serangga. Nyamuk dan Lalat cukup tak suka dengan cengkih ni.

Halau nyamuk cegah Denggi. Perit bila tengok orang yang kita sayang sakit atas katil Hospital sebab Denggi.

Jadi, ini cara paling mudah uoll boleh guna. Bagus & selamat sebab tiada kimia tiruan tu. Daripada duk buang kulit Oren & Lemon tu, baik buat penghalau serangga ni kan.

Bahan-bahan

Kulit Oren 1 biji.
Kulit Lemon 2 biji.
Cengkih.

Cara-cara

IKLAN

1. Kupaskan kulit kedua dua buah tu. Lepas ru letakkan dalam bowl. Nak buat perhiasan, cari bowl yang cantik.
2. Letakkan Cengkih dalam bowl. Letak sebanyak 10 ke 15 biji.

Manfaat
#Cengkih kita boleh buat halau serangga sebab serangga memang alah pada bau Cengkih.

#Lemon naikkan mood kita
So bau Lemon dalam rumah buat kita rasa happy seharian.

IKLAN

#Oren pula release depression. Jadi bila bau Oren buat kita relax dan calm.

Posted by Nik Izani Raizan on 5hb Mac 2018

Okey, selamat mencoba.

sumber : Nik Izani Raizan