Menabung sangat penting baik yang bujang mahupun sudah berkeluarga. Sebaiknya kena mulakan dari awal memandangkan kita tidak tahu apa yang akan berlaku pada masa akan datang.

Sekurang-kurangnya dengan menabung kita ada simpanan untuk masa depan. Bagi wanita yang bakal melahirkan anak, pasti sedia maklum banyak duit yang kena guna  termasuklah membeli keperluan bayi, membantu suami untuk membayar bil rawatan hospital dan sebagainya.

Perkongsian ibu bernama Wany Zabry ini cukup bermanfaat untuk kita semua. Beliau memulakan simpanan  sebanyak RM50 sehari!

Walaupun Wany kini sudah bersalin, namun perkongsian yang dimuat naik menerusi laman instagramnya boleh dijadikan panduan oleh bakal ibu dan wanita lain bagaimana untuk memastikan diri istiqamah dalam menabung.


MENABUNG UNTUK MASA HADAPAN

Yes yes! Menabung! I orang paling gila menabung dari kecik lagi rasanya tak duit syiling 20 sen duit syiling 50 sen! For those nak tahu apa Wany aim semua Wany buat tabung, contoh:

  • bayar muka kereta
  • down payment rumah
  • buka kedai pagi daisy
  • travel
  • shopping (barang-barang branded sikit) (Apa yang Wany aim dah cukup barulah Wany realisasikan so that tak payah semua benda hentam loan or kita akan rasa tak terbeban dengan banyak benda)

Since sedar diri business ada up and down, so kena ada perasaan boleh ke tak ke boleh ?? YES!!! BOLEH! (Ikut kemampuan)

IKLAN

And now for my baby day 1 Wany tahu Wany preggy, Wany buat tabung RM 50 per day, tak campur dengan duit tabung business. Kadang-kadang daddy masukkan tapi dalam hati berkobar-kobar jangan skip menabung sebab nak tengok result! Alhamdulillah hari ni keluarkan dari vase pineapple kecil comel tu tak sangka banyak juga! Sumbat-sumbat sampai padat sebab kalau bekas besar dan nampak mesti sibuk nak gunakan untuk banyak benda!

Before dapat baby pun dah simpan sikit-sikit tapi we all decided guna untuk beli barang baby and untuk bersalin di hospital swasta (mudah mudahan ada rezeki kalau gov pun tak kisah janji selamat). Menabung pun ajar diri jadi disiplin and sabar, harap anak mommy nanti pandai menabung, sikit-sikit pun takpe. Janji ada nampak hasil. Agak-agak berapa total menabung selama almost 6-7 bulan ni?

IKLAN

TOTAL MENABUNG 6BULAN (RM13,600) omg mommy you did it! Boleh masukkan dalam buku baby.

View this post on Instagram

Yes yes! Menabung! I orang paling gila menabung dari kecik lg rasanya tak duit syiling 20sen duit syiling 50sen! For those nak tahu apa wany aim semua wany buat tabung,contoh •bayar muka kereta •down payment rumah •buka kedai pagi daisy •travel •shopping (barang2 branded sikit)😂 (Apa yang wany aim dah cukup barulah wany realisasikan so that tak payah semua benda hentam loan or kita akan rasa tak terbeban dgn banyak benda) Since sedar diri business ada up and down,so kena ada perasaan boleh ke tak ke boleh ?? YES!!! BOLEH! (Ikut kemampuan) And now for my baby day 1 wany tahu wany preggy,wany buat tabung rm50 per day,tak campur dgn duit tabung business. Kadang2 daddy masukkan tapi dlm hati berkobar2 jangan skip menabung sebab nak tgk result! Alhamdulillah harini keluarkan dari vase pineapple kecil comel tu tak sangka banyak juga! Sumbat2 sampai padat sebab kalau bekas besar dan nampak mesti sibuk nak gunakan untuk banyak benda! 😄 Before dpt baby pun dah simpan sikit2 tapi we all decide guna untuk beli brg baby and untuk bersalin di hospital swasta(mudah mudahan ada rezeki kalau gov pun tak kisah janji selamat) Menabung pun ajar diri jadi disiplin and sabar,harap anak mommy nanti pandai menabung,sikit sikit pun takpe Janji ada nampak hasil. Agak2 berapa total menabung selama almost 6-7bulan ni?😍 TOTAL MENABUNG 6BULAN (RM13600) omg mommy you did it! 😱😱😱😱😱😱 Boleh masukkan dalam buku baby #NM #ajwzjunior #savingisgood #rm50perday #allahisthebestplanner #tipswanyzabry

A post shared by No Titles, Just Vibes. (@wanyzabry) on

Sumber : IG Wany Zabry