Bila bercerita tentang minat mak-mak ini, selain hobinya suka ‘shopping’, mencuba resipi baru, menjahit dan tidak kurang juga ada yang suka hendak mencantikkan kediaman dan laman dengan adanya menanam sepasu dua pokok bunga. Tujuannya satu, nak juga rumah yang dihuni nampak berseri dan cantik dipandang oleh jiran-jiran!

Jadi, untuk itu apa kata kita mencuba untuk menanam pokok bunga ros. Bukankah bunga ros ini cantik dan wangi pula baunya?

Jom semak perkongsian daripada puan Rose Malinie ini. Moga bermanfaat.


Asal cuti ja bunga ros,asal bunga ros ja cooti hahah elergik sungguh pantang jumpa bunga ros ni mungkin sebab warna dan bunganya yang menawan gitew

Jom cikRose share serba sikit tentang penjagaan dan tanam bunga ros ni walau tak complete boleh la amik yang mana berkenaan dan basic.

Hari-hari Dengan Bunga Ros, Wanita Ni Share Cara Tanam & Jaga. Nyata, Pokok Lebih Subur & Lebat Berbunga!

Menanam di dalam Pasu

Langkah 1
Pertama sekali kenalah ada pasu yang besar sedikit dari anak pokok tadi. Kedua pilihan tanah hendaklah yang bersesuaian iaitu tanah poros bagi tanaman ros.

Langkah 2
Timbunkan tanah ke dalam pasu. Buat macam bukit kecil di tengah pasu. Taburkan baja Organic ros dua sudu makan.

IKLAN

Langkah 3
Keluarkan anak pokok dari plastik dan buang tanah yang melekat pada akar. Tanam pokok bunga ros di sekeliling tanah yang berbentuk bukit.

Langkah 4
Tambah tanah lagi. Siram pokok dengan air.

Hari-hari Dengan Bunga Ros, Wanita Ni Share Cara Tanam & Jaga. Nyata, Pokok Lebih Subur & Lebat Berbunga!

Tips penjagaan:

Air – Siram air 2 kali sehari (siram pada tanah bukan pokok)
Baja – 2 kali seminggu (guna baja untuk ros)

IKLAN

Cantas/pruning: Cantas dahan pokok bagi mendapatkan bunga yang banyak. Setiap kali selepas bunga gugur, dahan pokok hendaklah dicantas lebih kurang 15cm daripada tangkai bunga gugur. Jika ada ranting yang berpenyakit, terus cantas sahaja.

Cahaya – Letak bawah cahaya matahari untuk mengelak pokok black spot.
Antikulat – Sembur organic antikulat apabila terdapat debu putih pada daun pokok.

DIY Antikulat – Campuran 3 teaspoon baking soda, 2 tablespoon minyak kelapa & air. Sembur pada daun yang berpenyakit.

Kalau area SP ni hanya RM15 sepokok,siap tanam sekali pasu dalam rm25. Kalau korang nak pokok bunga ros hidup subur…jom kita tengok apa musuh utama pokok ini.

Hari-hari Dengan Bunga Ros, Wanita Ni Share Cara Tanam & Jaga. Nyata, Pokok Lebih Subur & Lebat Berbunga!

IKLAN

Penyakit yang selalu menyerang pokok bunga ros ialah:

Thrip – Kutu halus yang menghisap nutrien pokok. Tanda-tanda yang dapat dilihat adalah seperti kecacatan (kerinting) pada pucuk bunga dan perlahan-lahan membantutkan pucuk bunga seakan-akan terbakar, seterusnya perlahan-lahan mati.

Kawalan penyakit – Ia boleh dikawal dengan spray ridsect water base atau berasaskan air seminggu sekali atau sehingga simtom penyakit berkurangan.

Pada peringkat serangan yang serius, pokok bunga ros harus dirawat dengan cara daun bunga dan dahan yang dipangkas terlebih dahulu, dibakar atau dibungkus dengan plastik dan dibuang jauh dari kawasaan tanaman pokok bunga ros.

Blackspot – Merupakan penyakit yang sering terjadi di musim hujan. Penyakit ini lebih membahaya dari thrip biasanya.

Apabila diserang akan mengakibatkan 50 – 50 hidup dan mati pokok. Ianya merupakan penyakit kulapuk atau kulat. Spora kulat bercambah apabila daun atau batang lembab dan basah.

Sumber: RoseMalinie