Nasi hangus mungkin tidak lagi relevan dengan kegunaan periuk nasi kita yang praktikal. Tapi kalau kenduri kendara kita tak terlepas daripada mengalami masalah ini kerana mungkin ada sesetengah tempat yang masih menggunakan periuk biasa.
Memasak bubur nasi adakalanya jika tidak sentiasa dipantau, bubur boleh hangus dan kesannya meninggalkan bau yang amat kuat pada bubur kita.
Jika mengalami masalah begini, pastinya membuang nasi atau bubur bukan tindakan yang bijak.
Kecewa namun janganlah sampai nasi atau bubur tersebut dibuang begitu sahaja. Dua cara ini mungkin membantu anda kurangkan bau hangusnya. Namun pastikan ia dilakukan ketika nasi masih panas dan cepat-cepat buat tindakan ini. Memang berjaya!
Ads
# Cara 1 – Cili Padi
Ketika nasi masih panas, ambil satu atau dua biji cili padi dan buang tangkainya. Basuh bersih kemudian letakkan di dalam periuk. Tutup periuk dan biarkan seketika. Hasilnya bau nasi hangus akan menjadi berkurangan. Cubalah.
# Cara 2 – Kentang
Ambil sebiji kentang dan belah menjadi empat bahagian. Letakkan ke dalam nasi dan tutup periuknya. Biarkan seketika dan keluarkannya. Hasilnya bau hangit akan diserap dengan sendirinya dan boleh dimakan tanpa bau yang kurang enak.
Ads
# Cara 3 -Cili Kering
Sama seperti cili padi, anda boleh juga menggunakan cili kering bagi menghilangkan masalah ini. Ia masih berfungsi menyerap segala bau hangit tadi.
Ads
# Cara 4 – Daun Pandan
Usaha lain yang boleh anda lakukan adalah dengan menggunakan daun pandan. Ambil beberapa helai daun pandan, simpulkan dan kemudian letakkan pada tengah-tengah nasi yang hangit. Nasi bukan sahaja hilang baunya tetapi lebih harum.
Selamat mencuba!
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Masalah terbesar ketika menyediakan sepinggan mi goreng kepada anak-anak adalah rasa kapurnya yang cukup kuat. Silap cara, ada anak-anak kita langsung tak suka dengan mi kuning.
Rasa kapur yang ketara dalam bahan kandungan mi kuning ini memang buat terganggu suapan pertama kita. Kalau kita cari di internet, banyak perkongsian bagi menghilangkan rasa kapur ini. Namun dalam banyak-banyak petua, mana satu paling berkesan?
Petua yang kami berikan ini mudah sahaja. Anda bolehlah mencuba petua yang diberikan ini.
BAHAN-BAHAN: Mi kuning Gula pasir
Caranya mudah sahaja.
1. Selepas mi dikeluarkan daripada plastiknya, basuh bersih mi kuning dengan air mengalir.
2. Kemudian rendamkan di dalam bekas berisi air dan taburkan gula pasir di atasnya.
3. Ratakan ke seluruh kawasan dan biarkan mi direndam selama 10 minit atau lebih.
4. Kemudian basuh bersih dan toskan airnya.
5. Masaklah seperti biasa dan hasilnya sangat membantu. Bau kapur insyaallah akan hilang.
Rebus Mi
Selain itu, cara lain untuk menghilangkan bau kapur ini adalah dengan cara merebus mi itu sendiri. Biarkan mendidih seketika dan toskan airnya.
Jangan Celur
Jangan hanya mencelurnya tetapi merebus seketika selepas di basuh bersih. Kalau hanya mencelur, bahan kapur tidak akan tertanggal dengan mudah.
Semenjak bulan puasa ini, kaum ibu tak henti-henti memikirkan menu istimewa yang ingin disediakan untuk keluarga tercinta. Kalau ikutkan hati biarlah sepanjang 30 hari berbuka, berbeza juadah!
Lantaran itu, bukan sesuatu yang pelik bila mana pagi-pagi lagi sudah rancak berkongsi resipi antara satu sama lain hingga membawa ke waktu petang sekali pun. Perbualan ibu-ibu buat masa ini lebih kepada hal resipi, menu, makanan sedap dan seumpamanya.
Oleh itu apa kata dalam banyak-banyak resipi yang ada elok kiranya diselitkan sekali menu nan satu ini, cocktail. Melihatnya sahaja boleh buat sesiapa pun tidak sabar menikmatinya, apatah lagi bila tekak terasa dahaga. Jadi jom kita sediakan menu ini untuk berbuka nanti.
PUDING SUSU
❤Agar-agar
Agar-agar tali 1pack
Air 1000ml + 100ml air buah koktail
Susu sejat 1tin
Susu pekat 1tin (boleh kurangkan)
❤Sos
2 tin susu sejat
1/2 tin susu pekat
4 sudu besar gula (mengikut citarasa masing-masing)
3 cawan air
Air buah koktail
Secubit Garam
*masak sehingga mendidih
+
**3 sudu besar tepung jagung dan sedikit air, masukkan dalam sos kacau sebati hingga sedikit pekat.
Tambahan
Jelly@sumi
Nata de coco
Buah koktail@laici
sumber : Citiey Zakaria via Mahn
PUDING KOKTAIL
Resipi Kuah
( bahan A)
1 tin susu cair
2 cawan susu segar (saya guna dutchlady)
1 1/2 sudu besar tepung kastard
Secubit garam
6 sudu besar gula (terpulanglah pada masing-masing ye..kalau nak manis tambah gula lagi)
Masukkan bahan2 dalam periuk…kacau puding atas api hingga menjadi pekat…(agak-agak dah mengelegak lama boleh tutup api.)
Dah sejuk, boleh masukkan dlm bekas..sejukkan dlm peti ais….dah sejuk boleh potong puding ni kecik2 (potong dadu – sebesar nata de coco)
Bahan2 campuran utk dimasukkan ke dalam kuah nanti
(bahan C)
1. Buahan campuran dalam tin – ambik sedikit air utk dicampurkan ke dalam kuah..jangan bnyk agt..sekadar kuah tu nanti rasa masam2 manis
2. Kacang merah kidney dlm tin – tapiskan dulu utk buang air…ambik kacangnye shj
3. Nata de coco (letaklah pelbagai warne dan perisa supaya nampak cantik bewarna warni) – ambik isi nye sahaja..air sy x ambik
4. Buah plum ( sy gune sun sweet – utk rasa masam2 manis) – hiris kecik2
5. Kacang goreng
Nota : bahan2 diatas adalah bahan yg saya selalu masukkan utk dijadikan puding koktail.namun anda semua boleh memasukan ape sahaja bahan yg anda semua rasakan sedap utk dimasukkan ke dalam kuah tu nanti..cth : boleh masukkan buah segar seperti tembikai susu, nenas (potong dadu), juga boleh masukkan agar2, sumi..
Dah ada semua bahan, boleh satukan kedalam satu bekas….
Bahan A + Bahan B + Bahan C….
Nak makan sejuk…masukkan dlm peti ais….
**cara nak campurkan : mula2 letak sikit2.. Jgn terlampau bnyak bhn2, nanti kemarau kuah plak….agak kuah banyak lg, tambahlah bahan2 lagi…cth letak skit2 dulu nata de coco, puding dll..masukkan kuah…agak nampak kuah bnyk.lg..tbah skit lagi bahan2 nye… dan seterusnya.
sumber : Hasanah Aziz Ctyus Via MAHN
KOKTAIL BUAH
Bahan-Bahan :
2 tin susu cair
1 tin laici / longan
1 tin buah untuk koktail
Buah anggur & stawberry
Nata de coco
Sumi Jelly
sedikit bahan perasa (gula dan garam)
Nak tambah buah-buah lain pun boleh. Ikut selera korang.
Cara-Cara:
1. Campurkan susu cair, air longan, air buah koktail, air nata de coco (ambil air sahaja, buah asingkan dalam bekas lain) buah campuran koktail
2. Masukkan sedikit gula (untuk tambah manis, jika suka) dan secubit kecil garam.
Kacau campuran tadi sehingga gula dan garam hancur atau boleh juga panaskan / masak di atas dapur untuk seketika (keluar wap dan boleh padam api).
3.Jika dimasak, sejukkan dahulu barulah boleh masukkan isi buah yang diketepikan tadi bersama sumi jelly.
4. Letakkan ais, sedia untuk dihidangkan.
Untuk lebih sedap, sejukkan campuran koktail buah tadi di dalam peti ais terlebih dahulu. Jika suka makan tanpa ais, tak perlu tambah gula dalam koktail kerana campuran telah sedia manis.
sumber : viral oh viral
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Menyediakan makanan yang menjadi kegemaran keluarga bukan sahaja boleh dinikmati bersama anak beranak.
Namun jika dijual boleh juga dijadikan sumber pendapatan untuk keluarga.
Contohnya dengan berniaga Muffin Milo Coklat ini, bukan sahaja rasanya digemari ramai malah membuatnya juga cukup mudah.
Jadi bolehlah anda cuba dan jadikan ini sebagai salah satu cara untuk anda menambah pendapatan keluarga.
Muffin milo coklat mudah
BAHAN-BAHAN:
-8 biji telur gred A atau B
-450g gula perang atau gula halus kalau tak nak manis guna gula perang atau kurangkan(2 cawan )
-1 sb emolco coklat
-330g/3 cawan self raising + 1 sk soda bikarbonat(ayak)
-100g milo
-50g serbuk coklat
*campurkan tepung dengan serbuk coklat dan milo dalam 1 bekas ya
-350g majerin cair/2 cawan ( cairkan dulu awal-awal sukat dalam cawan atau dah cair baru timbang)
-1/2 cawan air panas
cara-cara :
1. Telur dan gula, satukan. Kacau-kacau sebati dengan senduk ke whisk ke dengan hand mixer pun boleh.
2.Tambah emolco dan kacau sebati.
3.Tambahkan tepung yang telah disatukan tadi berselang dengan majerin.Buat sampai habis.
4. Akhir sekali tambah air panas dan kacau rata.
Ekstra info : Nak tambah coklat chips boleh nak tambah coklat rice pun boleh.
5. Masuk dalam paper cup atau muffin cup. Nak tabur badam nips atau coklat chips pun boleh.
6. Bakar suhu 170 masa 25-30 minit atau kukus 15-20 minit.
Mudah kan? Semoga anda dapat buat dengan jayanya ok.