Merdeka! Merdeka! Merdeka. Teriakan suara penuh semangat sering dilafazkan setiap kali negara menyambut kemerdekaan. Namun sejauh mana perasaan kita apabila perkataan merdeka ini disebut atau dilafazkan?

Majalah Keluarga cakna mengenai semangat patriotisme yang juga perlu dipupuk sejak kecil bagi menanamkan perasaan cinta kepada negara telah mengadakan Virtual Himpunan ‘Saya Anak Malaysia’ sempena meraikan bulan kemerdekaan,

Pertandiangan ini mendapat sambutan yang menggalakkan dengan penyertaan lebih 100 orang kanak-kanak sejak tarikh penyertaan dibuka bermula 1 Julai hingga 15 Ogos 2021 lalu.

Pertandingan ini terbahagi kepada dua kategori iaitu Kategori A bagi usia 4 hingga 6 tahun dan dan Kategori B usia 7 hingga 12 tahun. Para peserta dikehendaki menghantar gambar, video ((pantun, nyanyi dan lakonan) atau karangan apa sahaja yang menunjukkan “Saya Bangga Menjadi Anak Malaysia”.

Pertandingan ini juga turut mendapat penglibatan daripada kanak-kanak beberapa buah tadika termasuk Tadika Integrasi Genius Khalifah Jln Kebun, Tadika Amazing Seed, Brainy Bunch Bandar Puteri Klang dan SK Sik Kedah.

IKLAN

Berikut video pengumuman pemenang pertandingan berkenaan.

Tahniah kepada pemenang

IKLAN

Kategori A (Umur 4-6 tahun)
Juara: Mohammad Aref Addin Bin Mohd Amiruddin
Naib Juara: Hayfaa Kamelia Binti Mohammd Kamal Afzan
Ketiga: Muhammad Khalil Faiq Bin Mohd Khushairi

Himpunan Maya ‘Saya Anak Malaysia’ Semarak Semangat Patriotisme Di Kalangan Kanak-Kanak.

Kategori (Umur 7-12 tahun)
Juara: Nurul Qiesrawiyah Binti Hasbullah
Naib Juara: Nur Amni Damia Binti Muhammad Noor Khairuddin
Ketiga: Nur Zafirah Eryna Binti Mohd Shahrizan Sham

IKLAN

Himpunan Maya ‘Saya Anak Malaysia’ Semarak Semangat Patriotisme Di Kalangan Kanak-Kanak.

Juara memenangi hadiah wang tunai RM500, hamper serta tropi dan E-Sijil. Manakala naib juara memenangi wang tunai berjumlah RM300 dan tempat ketiga berjumlah RM200. Masing-masing membawa turut membawa pulang tropi dan E-Sijil. Bagi peserta yang tidak berjaya turut diberikan E-Sijil sebagai penghargaan menyertai pertandingan ini.

Tahniah kepada yang berjaya!