Bila ada tanda-tanda ketidakstabilan hormon bagi dalam diri kita, wajar untuk segera diambil tindakan untuk mengembalikan semula keseimbangannya.

Jika tidak dirawat, pasti sahaja keadaan tersebut akan menjadi penyebab kitaran haid terganggu, masalah keguguran rambut, kulit berkedut dan sebagainya menjadi lebih serius.

Jadi untuk itu, ayuh kita baca perkongsian daripada doktor ini agar kita boleh merawatnya selain sekadar bergantung kepada pil hormon semata-mata.

TIPS MUDAH MENGIMBANGKAN SEMULA HORMON DALAM TUBUH WANITA

Ramai wanita yang mengalami masalah ketidakseimbangan hormon hingga menyebabkan kitaran haid tidak menentu, emosi yang tidak stabil, rambut keguguran, kulit menjadi berkedut dan kering, muka menjadi kusam dan mudah rasa penat.

Hormon  Tak Seimbang, Begini Tip & Perkara Kena Buat Untuk Kembalikan  Keseimbangannya!

Pengambilan pil hormon tidak membantu kerana ia hanyalah suatu langkah bersifat sementara. Apabila berhenti pengambilan pil hormon, kita mengalami masalah yang berulang yang sama.

Yang terbaik adalah kita membantu tubuh kita mencapai keseimbangan ini dari dalam tubuh.

Selalunya bila kita bercakap tentang ketidakseimbangan hormon, tahap hormon estreogen yang terlalu tinggi.

IKLAN

Estrogen adalah hormon yang bertanggungjawab terhadap ciri ciri kewanitaan seperti keanjalan kulit, menstabilkan emosi, menjaga kesihatan rambut, kitaran haid yang tetap, kekuatan wanita, selain penting dalam mencegah penyakit seperti kerapuhan tulang, sakit jantung, dan dementia.

Antara langkah yang boleh dilakukan :

1. Kurangkan pendedahan terhadap bahan kimia sintetik seperti pencuci lantai, kosmetik seperti gincu, losen siang/ malam, serum muka, ‘personal care’ seperti sabun mandi, deodoran, baja kimia dan racun serangga. Pastikan kita memakai sarung tangan jika penggunaannya tidak dapat dielakkan.

2. Kurangkan lemak berlebihan dalam badan dengan menurunkan berat badan. Tisu tisu lemak pada tubuh juga penting tetapi jangan berlebihan kerana ia mengundang pelbagai masalah kesihatan.

Hormon  Tak Seimbang, Begini Tip & Perkara Kena Buat Untuk Kembalikan  Keseimbangannya!

IKLAN

3. Tambahkan dan pelbagaikan sumber protein dan lemak sihat dalam hidangan. Tanpa protein yang mencukupi kita mungkin akan berasa cepat lapar dan ini akan menyebabkan kita ketap makan dan bertambah berat badan.

Protein yang sihat seperti ikan, telur dan ayam juga penting untuk kesihatan rambut, pembinaan otot dan merawat tisu yang rosak. Lemak sihat seperti minyak zaitun dan minyak kelapa dara.

4. Membantu proses perkumahan toksin dengan mengamalkan banyak sayur-sayuran dan buah buahan atau makanan yang disebut sebagai Quranic Food seperti minyak zaitun, buah teen, buah delima, anggur, pisang dan kurma. Ia mengandungi cukup mineral, vitamin dan antioksida.

Hormon  Tak Seimbang, Begini Tip & Perkara Kena Buat Untuk Kembalikan  Keseimbangannya!

5. Elakkan penggunaan gula putih atau sebarang gula tambahan dalam minuman dan makanan.

IKLAN

6. Tambahkan sumber vitamin E, vitamin C dan vitamin D dalam makanan. Vitamin D dapat ditingkatkan dengan pendedahan selama 10-15 minit setiap hari pada sinaran matahari yang tidak terik. Dalam banyak kajian, mereka yang kekurangan vitamin-vitamin ini walaupun cukup makan, akan mudah mengalami obesiti, sindrom metabolik dan sesetengah kanser. Pengambilan suplemen vitamin yang bersesuaian mungkin membantu menambahkan sumber vitamin untuk tubuh kita.

7. Pastikan makanan kita mengandungi mineral yang penting seperti magnesium, zinc, selenium yang mencukupi. Ia penting dalam keseimbangan hormon dan merangsangkan metabolisme tubuh.

Hormon  Tak Seimbang, Begini Tip & Perkara Kena Buat Untuk Kembalikan  Keseimbangannya!

8. Dapatkan tidur yang mencukupi, kawal stress, lakukan senaman ringan dan cukup minum air kosong.

Semoga bermanfaat.

Sumber : Dr Zubaidi Hj Ahmad

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI