Dalam membentuk keluarga bahagia pastinya perlu ada sikap saling bertolak ansur dalam rumah tangga. Bagi isteri pula, pastinya ada petua untuk memastikan hubungan dengan suami makin intim. Perkongsian  Zarini Jaafar laman facebooknya begitu bermanfaat untuk kebahagian keluarga.

 

 

Tips menjadi isteri yang sentiasa menang dan hebat dalam rumahtangga

1. Banyakkan mengalah. Hormati suami.

2. Bila bergaduh, diamkan diri. Sabar tu nanti aku claim dengan Allah.

3. Banyakkan memberi. Beri kasih sayang, beri tenaga, beri bantuan ekonomi.

4. In returns, bukan dari suami, takpe aku buat semua nak claim syurga dari Allah.

5. Manjakan suami, pegi kerja pun sikat rambut dia, siapkan sarapan, siapkan baju,

6. Suami tak nak bantu kerja rumah takpe, saya claim pahala kemudian.

7. Berlumba dekatkan diri dengan Allah. Rebut kasih sayang Allah lebih utama dari suami.

8. Saya buat kerana Allah, bukan kerana awak. Saya buat kerana tanggungjawab saya yang Allah berikan.

9. Suami balik keje, utama kan dia walaupun kita juga bekerja. Balik rumah siapkan makanan, urus rumah supaya sentiasa bersih, kemas, lapang je suami tengok.

IKLAN

10. Buat yang terbaik untuk dia. Sentiasa elak pergaduhan.

11. Elakkan merungut, mengungkit, berkira dalam kerja seharian, membebel, elakkan punca yang boleh cetuskan pergaduhan.

12. Kita penat, kita diam dan sabar.
Kita stress dan tension urus rumah, diam dan sabar

13. Jika suatu hari, kita tetap diuji, kita akan claim. Saya dah buat semua terbaik untuk awak. Jika awak tak boleh hargai maksudnya awak bukan terbaik buat saya.

14. Dari sini, suami akan kesian kan kita dan mula bantu juga kerja rumah dan urusan rumah tangga

IKLAN

Diam dan senyum tu sangat hebat wakkk

Sabar itu juga buahnya sangat manis.

Tak pe, kita uruskan semua. Semoga kita semua akan menang dan dapat peluang ke syurga Allah.

Sumber: FB Zarini jaafar