Benar, anak-anak itu penyeri rumah tangga. Namun, sebelum mereka dapat membahagiakan hati kita sebagai ibu dan ayah, sebenarnya kita perlulah terlebih dahulu memberi didikan yang sempurna terutamanya dari segi pendidikan agama. Apabila terdidik hatinya maka terdidiklah tingkah lakunya menjadi sempurna.

Pun begitu tidak dinafikan, soal mendidik anak dalam zaman moden ini  penuh dengan cabaran. Kalau dalam zaman datuk nenek kita dulu, usaha mengawal anak-anak daripada terbabit kegiatan kurang sihat agak mudah dilakukan.

Lalu bagaimana dan apa perlu kita lakukan  dalam memastikan anak-anak ini terus dilindungi jiwa dan hatinya daripada melakukan perkara-perkara yang tidak elok?

Perkongsian daripada seorang ibu yang mempunyai 9 orang anak mungkin sedikit sebanyak boleh dipraktikkan disamping usaha-usaha yang lainnya untuk memastikan anak-anak terus berpelakuan positif.

Jom semak perkongsiannya itu.


Teringat anak-anak remaja Mama Fatim yang sedang belajar di Semenanjung. 3 orang di sana dan 6 orang di sini. Bohong kalau dikatakan tak rindu. Hati seorang ibu kan?

Ibu Anak 9 Ni Kongsikan 4 Ayat Perlu Baca Kepada Anak-anak. Jadikan Amalan Untuk Jaga Hati Mereka!
Gambar 6 tahun lalu sewaktu anak-anak masih kecil.

Dengan keadaan dan zaman yang serba mencabar begini, dengan kecanggihan teknologi moden yang tidak serupa zaman kanak-kanak Mama Fatim, hati ibu mana yang tidak risau.

Walau dari kecil kita jaga macam mana baik sekalipun, tetap satu hari anak-anak kita akan dilepaskan juga untuk berdikari satu hari nanti.

IKLAN

Cuma satu yang perlu diingati , hati anak-anak itu Allah yang pegang. Jadi kita banyakkan doa supaya mereka tetap berpegang pada tali Allah dan berjaya di dunia serta akhirat.

Kita serahkan hati anak-anak kita supaya Allah yang jaga dengan banyakkan doa-doa ini.

Mari kita amalkan dan bacakan pada anak-anak

1) Surah Al-imran ayat 38 – doa ini supaya anak-anak menjadi yang terbaik.

” Di sanalah Zakaria berdoa kepada Tuhannya seraya berkata: “Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pendengar doa”.

IKLAN

2) Surah As-Saffat ayat 100 – untuk hati yang gelisah dan untuk jadikan anak yang soleh.

” Ya Tuhanku, anugerahkanlah kepadaku (seorang) anak yang termasuk orang yang soleh”

3) Surah Al-Furqan ayat 74 – untuk jadikan anak-anak penyejuk mata dan menjadi pemimpin.

” Dan orang yang berdoa: ” Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami pasangan kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang yang bertakwa”

IKLAN

4) Doa Nabi kepada Anas bin Malik
” Ya Allah, banyakkan hartanya, banyakkan anaknya, berkati segala yang Engkau berikan kepadanya”.

Ibu Anak 9 Ni Kongsikan 4 Ayat Perlu Baca Kepada Anak-anak. Jadikan Amalan Untuk Jaga Hati Mereka!

Punya anak ramai atau sikit itu tidak salah, yang penting kita berusaha menjadi ibu bapa terbaik, berusaha mencari rezeki, berusaha mendidik mereka dengan kaedah terbaik supaya mereka menjadi anak-anak yang berkualiti dan diredhai Allah.

Yang pasti, Allah itu ada untuk kita mohon pertolongan.

Moga Allah pegang hati anak-anak kita menjadi anak yang terbaik, berkualiti, diberkati dan beroleh kejayaan di dunia dan akhirat.

sumber : Juriah Halimatun Ahmad