Tidak dinafikan perkara paling mencabar ibu bapa pada masa kini adalah mencari cara didik anak yang betul supaya mereka dapat dibentuk sejak kecil.

Bagi ibu bapa, telah mendedahkan sejak kecil anak-anak diajari untuk menutup aurat, solat dan kewajiban-kewajiban yang lain. Ketika anak berenjak baligh, seorang anak mulai dibebani dengan hukum syara’ (mukallaf). Amal dan dosa mereka dihisab. Agar saat baligh mereka telah siap menjalankan hukum syara’, mereka perlu dilatih dan dibiasakan menjalankannya sejak kecil.

Selain mendidik anak-anak, ibu bapa juga usah culas mendoakan anak-anaka menjadi seorang muslim yang baik. Termasuk membaca surah-surah daripada ayat Al-Quran.

IKLAN

Begitu juga bacaan ma’thurat yang dikongsikan oleh ustazah Aminah Mat Yusoff.

IKLAN

Ikuti perkongsiannya.

IKLAN
Lakukan perkara ini pada anak setiap pagi dan petang.. Kesannya subhanallah.
Musim pkp nie, anak-anak dapat berkumpul bersama ibu ayah. Saya kongsikan petua dari ibu ayah yang telah melahirkan anak-anak yang hebat, cemerlang dan sangat baik budi pekertinya.
Ambil peluang ini untuk betulkan akhlak dan bangunkan jiwa anak.
Caranya sangat mudah tapi yang penting kena istiqamah dan berkekalan. Kesannya sangat bagus terutamanya dalam usaha membentuk jiwa anak-anak.
Setiap pagi ( selepas subuh sehingga sebelum zohor) dan petang ( selepas asar sehingga senja) ibu ayah dengarkan bacaan ma’thurat kepada anak-anak. Samada melalui rakaman ataupun baca sendiri. Ma’thurat ada dua jenis yang boleh kita amalkan, Ma’thurat sughra ( lebih ringkas) dan kubra ( lebih panjang).
Kesannya:
1. Akhlak berubah menjadi lebih baik
2. Hati bersih dan kuat.
3. Solat dan mengaji tanpa disuruh
4. Sangat taat pada suruhan
5. Cintakan perkara kebaikan
6. Mempunyai jiwa yang kental dan berani.
7. Rajin.
8. Otak cerdas dan mudah memahami ilmu yang dipelajari.
9. Suka berbakti
10. Cintakan ALLAH SWT dan Rasulullah SAW.
Selamat beramal.. Moga dari kita lahirnya khalifah hebat yang cemerlang dan tawaduk.

Sumber: Aminah Mat Yusoff Yusoff

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI