Kerap buang air kecil! Pastinya satu pengalaman baru bagi bakal ibu yang baru hamil anak pertama. Apa sebabnya kerap buang air kecil ini ketika hamil?

Bagi yang pernah hamil beberapa kali sebelum ini mungkin sudah tidak terkejut namun bagi mommy yang pertama kali dalam situasi ini, pastinya risau! Ini merupakan beberapa punca kenapa mommy kerap kencing.

1.Hormon
Semasa mengandung, beberapa hormon anda akan meningkat. Progesteron (hormon daripada ovari) dan hormon gonadotropin korionik manusia, juga dikenali sebagai HCG atau hormon kehamilan, menjadikan darah mengalir lebih kerap ke otot pelvis anda. Hormon mungkin melonggarkan otot lantai pelvis anda, menjadikannya sukar untuk menahan kencing.

Ibu Kerap Buang Air Kecil Waktu Hamil, Ini Puncanya!

2.Pertumbuhan rahim
Semasa trimester ketiga (enam hingga sembilan bulan), rahim anda menjadi cukup besar sehingga ia mungkin mula menekan pundi kencing. Ini mungkin menyebabkan anda mengalami keinginan yang kerap untuk pergi ke tandas. Tekanan tambahan pada pundi kencing membuatkan anda berasa seperti perlu sentiasa membuang air kecil.

3.Otot lantai pelvis yang lemah
Dalam sesetengah kes, otot yang menyokong pundi kencing, usus, dan rahim mungkin menjadi lebih lemah semasa kehamilan. Ini boleh mengakibatkan peningkatan kencing semasa kehamilan.

Ibu Kerap Buang Air Kecil Waktu Hamil, Ini Puncanya!

IKLAN

4.Cecair badan bertambah
Apabila anda hamil, badan anda menghasilkan lebih banyak cecair berbanding sebelum kehamilan.

5.Kecekapan fungsi buah pinggang
Buah pinggang anda biasanya akan meningkatkan kecekapannya apabila anda mula membawa bayi. Ini, ditambah dengan pengeluaran cecair yang lebih banyak, menyebabkan kekerapan dan jumlah kencing anda meningkat.

6.Kebocoran Kencing

Kadang-kadang anda mungkin berasa keinginan untuk kencing, tetapi apabila anda sampai ke tandas, jumlah air kencing yang keluar adalah sedikit berbanding dengan keinginan yang anda rasakan. Kadangkala anda mungkin mengalami sedikit kebocoran air kencing apabila:

-Bersin
-Ketawa
-Batuk
-Bersenam

IKLAN

Ibu Kerap Buang Air Kecil Waktu Hamil, Ini Puncanya!

Cara untuk kurangkan kekerapan buang air kecil:

1.Mengurangkan pengambilan kafein.

2.Senaman yang sesuai, tidak terlampau berat dan untuk menguatkan otot pelvis.

IKLAN

3.Kurangkan berat badan berlebihan.

4.Pilih diet yang betul.

5.Senaman Kagel walaupun sebelum kehamilan.

Menarik: Saling Tukar Shift Jaga Anak, Kamal Adli Bangga Sifat Keibuan Uqasha!

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Dapatkan perkongsian lebih menarik dari Tik Tok Keluarga @keluarga.my

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI