Masakan Cina mempunyai gaya masakannya yang tersendiri dengan citarasa yang digemari ramai.
Biasanya rasa masakannya tidak terlalu pedas dan dimasak menggunakan cara yang lebih sihat, umpamanya memasak dengan teknik kukus atau rebusan yang tidak menggunakan minyak.
Menu Ikan Bawal Steam Chinese Style yang dikongsikan oleh Raja Azreen ini umpamanya nampak begitu menyelerakan dan boleh lah dijadikan sebagai menu harian.
Ini memandangkan, bahan-bahan yang digunakan cukup ringkas dan nak tahu detail ini cara penyediaanya.
Ads
Bahan-bahan:
Ikan Bawal dibasuh bersih
Halia potong batang mancis
Batang Daun Bawang
Cili Padi
Bawang Putih
Ads
*Bahan Sos
Kicap Cair 2 sudu besar
Sos Tiram 1 sudu besar
Minyak Bijan 1 sudu besar
Gula ½ sudu
*Bahan Goreng
Bawang putih digoreng hingga keemasan tutup api letak bahagian batang daun bawang yang dimayang kemudian curah di atas ikan
Ads
*Kukus Ikan bersama Halia dalam 5 minit + Letak bahan Sos + bahan goreng = siap
Melihat kek marble yang gebu sepertinya ini boleh membuatkan sesiapa pun rasa teringin untuk mencuba rasa. Apatah lagi bila peniaga itu sendiri yang berkongsi resipinya, bertambah semangat pula untuk kita mencuba menyediakan resipi tersebut. Jadi usah tunggu lagi, jom kita sediakan kek marble ini untuk menu minum petang bersama keluarga.
“Ok arini mak ajar satu lagi kek mudah yang bagi mak sedap la dan bagi customer pun sedap la kalau tak diaorang tak beli ramai-ramai kat bakery mak kan..
adudu gebus kan.RM8 je perslice satu loyang dapat 6 slice kalau jual seloyang korang boleh jual RM25-30 tengok kekedekutan penduduk area korang. Takut ko jual mahal sangat dieorg rela makan roti sapu kaya je.”
Kek Marble Double Coklat Viral
Bahan-bahan
Cair kan butter atau majerin timbang 150g (1 cawan 1/2)
5 biji telur gred B
1 cawan gula kastor/170g
1 sb ovalate
2 sb susu pekat
1 sk esen vanila
1 cawan 1/2 tepung selfrising 150g
1/4 cawan susu segar
mix semua sampai gebus
Cara penyediaan:
.
1. Mix semua sampai gebus
.
2. Masuk kan butter atau majerin cair tadi suam-suam ya, baru moist
.
3. ok kacau rata
.
4. Adunan tadi kalau nak kacau dalam mixer pun boleh. Nak kalih kan kat besen pun boleh senang kacau pas tu plus on 2 sebab serbuk koko dan 1 cawan milo
.
5. Ambik sebahagian dan plus add on 1 sudu kecil emolco coklat dan kacau
.
6. Lapik loyang 9×9 dengan baking paper dan letak adunan betindan macam tu. Bakar suhu oven 25-75 liter 130-140 darjah je masa 45-55 mnt oven 100 liter ke atas
140-150 darjah masa 55-1 jam bergantung kepanasan oven masing2 semua xsama api atas bawah guna rak no 1 ya.
.
7. Dah masak panas-panas tu sisip tepi-tepi dia tebalik kan atas redai.dah lepas 3-4 jam baru tanggal baking paper nya dan baru dapat ketak-ketak corak jaring tu.masa panas corak tu tak keluar sebab permukaan kek garing dan keras siket
.
8. Dah siap 1 loyang potong 6 so korang boleh jual 1 slice RM5 mak jual RM8 korang jangan jual mahal sangat nanti kene kecam dengan jiran ko masa beli sayur
Alhamdulillah mak harap semua paham step mudah mak bg ya.kalau korg buat jual mak halal kan dunia akhirat.Tp ustaz kata setiap benda baik yg kita buat jgn harap kan balasan.Nnt jd xikhlas.maka mak xnak mintak apa2 dr anak2 mak.cukup la korg pandai baking mak dah happy
Ramai wanita ingikelihatan cantik sehingga menyebabkan ramai yang sanggup berhabis duit untuk melakukan suntikan ini.
Namun itu tidak semua mahu berbuat demikian sebaliknya memilih bahan-bahan secara semulajadi. Biarpun ia mengambil masa,namun ia tidak mempunyai kesan jangka masa panjang.
Ikuti cara wanita ini kekal awet muda terutama untuk wanita berusia 30 dan 40 an untuk menjaga kecantikan dalaman dan luaran.
RESIPI BUAT KULIT AWET MUDA DAN PINKISH DENGAN BAHAN DAPUR JEE.
Sejenis Kekna ni suka amalkan dengan bahan bahan semulajadi macam ni. Sebab kecantikkan bermula dari dalaman kita kan. Cantik dalam cantik la dekat luar tu. Resipi ni Kekna dapat dari seorang aunty tau. Terujaaa kot kalau korang jumpa dia. Walaupun umur dia dah mencecah 60 an tapi dia punya awet muda tu nampak terserlah tau. Bila risik risik dia pun bagi la petua resipi ni dan aunty ni cakap setiap hari minum sebelum nak tidur.
Bahan bahan mudah je nak dapat:
Susu rendah lemak 1 inci kunyit di tumbuk 3 Biji Badam di tumbuk kasar 2 Sudu Madu Cara cara nak buat: 1. Panaskan susu terlebih dahulu dekat atas dapur dengan api yang kecil je. 2. Masukkan kunyit yang dah di tumbukkan. Kacau perlahan lahan dan akhir sekali baru masukkan badam. 3. Tuangkan susu tu dalam gelas. Baru la lepas tu masukkan dua sudu madu. Jika dapat madu asli lagi bagus. 4. Kacaukan dan boleh la minum susu yang sedap rasa lemak lemak manis ni tau. Ha senang kan nak buat. Rajin tak rajin jee.
Kekna izinkan yang nak SHARE. Lagi bagus bertambah pahala korang tau sebab bantu kengkawan yang lain untuk sama sama nak kulit cantik juga
Perasan tak, sayuran atau barang basah yang disimpan dalam peti sejuk, lama-lama akan menyebabkan ia layu dan berbau. Bagi ibu-ibu yang suka membeli dalam kuantiti yang banyak, pasti ini mendatangkan masalah kan. Lebih -lebih lagi bagi yang nak jimatkan ruang.
Sebenarnya ada cara untuk atasi masalah ini dengan menggunakan plastik kedap Perkongsian ini dimuat naik oleh Tisam Ibrahim
Memanjangkan pahala ahli MAHN yg sudi ajar cara simpan barang basah dapur. Cara ni sy dah praktik spnjg PKP dan mmg terbukti dpt jimat duit, tak perlu pergi pasar byk kali dan menjimatkan ruang peti sejuk.
Ni rahsia dia. Ziplock bag. Berbaloi melabur beli ni. Perlu ada at least 2 size. Sy ada 3 saiz. Yg xde dlm gambar saiz L. Lupa nak ambik gambar. Dulu2 sy guna mangkuk aiskrim, mangkuk plastik jernih, bekas Ikea. Semua tak efisien sbb byk makan space. Pakai ziplock jimat ruang. Boleh basuh, lap, guna semula. Hanya buang bila dah bocor. Spjg PKP ni sy br buang 2 helai sbb kene sirip ikan.
Rahsia kedua; sapu tangan. Sapu tgn murah2 je kat kedai Mr DIY/Eco tu. Wajib guna utk alas dlm ziplock sayur2. Tujuannya utk serap lembapan. Air tu yg rosakkan sayur kita. Dulu2 sy guna tisu/kitchen towel tp tidak cost effective. Pakai sapu tgn boleh basuh dan guna semula. Yg ni sy pakai ziplock L.
Broccoli, celery, cauliflower potong2 dulu utk muatkan dlm ziplock. Jgn basuh. Kalau nak basuh pun, lap dulu sayur2 baru masuk ziplock. Tp sy x rajin. Nanti nak masak baru cuci sayur tu. Dlm gambar ni, broccoli dan celery tu dah seminggu lebih dlm fridge. Ni ziplock M.
Sayur berdaun pun sama. Petik2/potong2 dulu. Buang akar. Jgn basuh. Alas sapu tgn dlm ziplock dan simpan sayur. Sy dah buat dgn kangkung, bayam, sawi. Pernah sy simpan hampir 2 minggu. Masih elok tak rosak. Sayur berdaun sesuai dlm ziplock saiz L.
Kedai acheh jual pandan serumpun. Serumpun tu jugak boleh masuk dlm ziplock L. Senang. Jgn lupa alas sapu tgn juga.
Ni petua sy dpt dr group MAHN utk bg cili masak dan cili api tak kecut.
1. Buang tangkai cili.
2. Letak 3-4 ulas bwg putih
Mmg berkesan. Cili2 ni dah 2 minggu lebih bertahan.
Pantang tomato ialah jgn dibiarkan bergolek2. Alas dgn sapu tangan baru simpan tomato. Boleh guna cara ini utk limau dan lemon.
Daun sup, daun bawang, daun kari, daun limau purut, daun ketumbar dan daun kunyit yg kita paling membazir tiap kali memasak sbb kene beli byk tp guna sikit je. Boleh simpan lps ni. Berbeza dgn sayur2 sblm ni, yg ni kene cuci dulu. Cuci bersih2, potong, masuk ziplock S dan masuk FREEZER. Tak perlu alas sapu tangan.
Semua kacang2 masuk dlm ziplock. Yg ini org dah biasa buat.
Tips utk makanan basah; guna ziplock yg agk tebal. Ada ziplock khas utk freeze tp mahal. Guna yg biasa pun boleh cuma cari yg tebal. Tos dulu makanan basah baru masuk ziplock. Tak payah sapu tgn ye
Sama jugak. Dah guna nanti, basuh ziplock dgn sabun bersih2, lap dan guna semula selagi tidak bocor.
Cara susun
Susun semua ziplock secara menegak utk jimat ruang dan senang utk cari bahan masak.
Susun ziplock dlm freezer secara menegak. Bila dah keras, baru baringkan dan stack up. Jimat ruang.
Apa2 sayur akar/rhizome, cuci bersih dan rendam dlm air. Simpan dlm botol air/jar mcm ni. Tiap kali ambil utk guna sikit, ganti air. Yg kunyit tu dah 3 minggu lebih. Serai pulak dlm 2 minggu.
Susun ziplock secara mendatar dulu. Bila makanan dah beku, baru tegakkan. Jimat space dlm freezer.
Selepas disimpan
Dah lebih 2 minggu dlm freezer.
Dah lebih 3 minggu dlm freezer. Masih elok. Bila ditumis keluar bau kari mcm biasa.