Bila bercakap soal petua di dapur memang banyak, dan salah satunya soal hendak hilangkan bau dan rasa hanyir ikan.

Ikan Tak Akan Rasa Atau Bau Hanyir Bila Buat Cara Ni!

Di sini dirangkumkan beberapa petua tersebut untuk mudahkan anda.Jom semak untuk info bersama.


Hari ini saya mahu berkongsi dengan anda petua orang dulu-dulu (nenek moyang kita) cara untuk hilangkan hanyir ikan sekaligus mengurangakan lendir.

Jangan risau, bahan-bahan yang digunakan untuk hilangkan bau hanyir ikan tidaklah rumit. Hanya menggunakan barang-barang yang mudah didapati di dapur-dapur.

Ikan Tak Akan Rasa Atau Bau Hanyir Bila Buat Cara Ni!

5 antaranya adalah seperti dibawah :
1.GARAM

Setelah ikan siap disiang dibuang perut dan dibasuh. Ambil beberapa sudu garam dan gaulkan pada ikan. Teknik ini memang berkesan untuk mengurangkan bau, mematikan kuman dan menghilangkan lendir. Kelemahan pada teknik ini, kebiasannya rasa manis pada ikan akan berasa kurang.

2. ASAM JAWA

IKLAN

Salah satu cara hilangkan bau hanyir ikan adalah lumurkan asam jawa pada ikan yang telah siap dibersihkan. Boleh juga ditambah air dengan merendam ikan terbabit. Cara ini memang berkesan untuk menghilangkan bau hanyir ikan dan lendir.

3.SERBUK KARI

Teknik yang sama digunakan seperti cara melumur. Tetapi disebabkan serbuk kunyit adalah dalam bentuk serbuk, Bagi membuatkan serbuk kunyit kelihatan pekat dan melekat pada ikan. Sebaik-baiknya ikan tersebut ditapiskan dan gaulkan serbuk kunyit ke dalam ikan yang berada didalam tapis kerana tiada air yang terperangkap dan membuatkan serbuk kunyit menjadi cair.

4.LIMAU

Jika ada limau purut lagi bagus. Jika tak, gunakan limau nipis. Caranya potong limau. Kemudian gososkkan limau yang telah dipotong tadi ke atas semua badan ikan sehingga bahagian dalam ikan (bahagian perut yang telah kosong setelah dibuang). Gosok sehingga limau tinggal hampas.

IKLAN

5.CUKA MAKANAN

Selalunya teknik ini akan digunakan jika lendir pada ikan agak susah dihilangkan selepas dicuci berulangkali contohnya seperti ikan air tawar. Teknik ini tidak memerlukan perapan yang lama. Hanya bilas ikan dengan sekali lalu dengan cuka makanan. Sental-sentalkan kemudian terus basuh. Jangan biarkan ikan terkena cuka begitu lama.

Selamat mencuba.

Sumber : Cor Nadi

Ikan Tak Akan Rasa Atau Bau Hanyir Bila Buat Cara Ni!

IKLAN

Selain melakukan 5 cara di atas, jika membuat sup menggunakan ikan, pastikan anda memasukkan beberapa sudu perahan limau nipis supaya sup tidak hanyir. Malah lebih sedap lagi.

Manakala jika hanyir tersebut melekat di tangan ketika menyiang ikan, caranya mudah. Hanya lumur sedikit ubat gigi pada tangan anda dan biarkan sekejap. Kemudian bilas seperti biasa. Confirm bau hanyir akan hilang.

 

 

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI