Siapa sahaja yang senang duduk bila melihat semut terlalu banyak di dalam rumah. Lagi-lagi jika di dapur, pantang makanan yang manis bergula terletak di atas meja, habis dihurung semut.

Ingatkan Guna Racun Ni Nak Halau Semut, Tapi Waspada Kesannya Boleh Jadi Penyebab Sawan!

Memanglah kalau boleh ingin juga dicari cara yang terpantas dan terbaik untuk mengelakkan atau menghindarkan kejadian tersebut terus berlaku.

Meskipun begitu, ada juga yang mengambil jalan cepat dan mudah dengan menggunakan racun serangga. Namun begitu perlu beringat agar jangan sesekali terbeli atau menggunakan racun semut jenis Shang Jia Ant Clean kerana bahaya untuk tubuh badan dan juga persekitaran.

Racun semut jenis Shang Jia Ant Clean ini dijual secara berleluasa di pasar malam dan jualan online. Ramai yang gunakannya tanpa mengetahui bahaya produk ini kepada tubuh dan persekitaran.

Menurut perkongsian fakta di akaun facebook Public Health Malaysia, racun jenis ini sangat merbahaya untuk digunakan. Bahkan kesan racun ini akan berpanjangan pada tubuh badan hingga bertahun tahun lamanya.

Ingatkan Guna Racun Ni Nak Halau Semut, Tapi Waspada Kesannya Boleh Jadi Penyebab Sawan!

 

Jangan main main, racun ini mengandungi bahan beracun Mirex yang sangat lama boleh berada dalam tubuh dan bersekitaran. Ia tidak mudah terurai dan masih ada kesan racun walaupun sudah bertahun lamanya.

IKLAN

Sebab itu bahan beracun Mirex tidak dibenarkan digunakan di Malaysia. Ada kes keracunan yang dikesan, racun masih dapat di kesan dalam tubuh selepas bertahun tahun lamanya.

Ya, yang nak dibunuh semut, tapi yang akan kena kesan racun anak anak. Elakkan menggunakan racun jenis ini untuk keselamatan bersama

Sumber : Public Health Malaysia 

Jom saksikan video menarik tentang adik-adik BK kita ni makan Ayam McD 3X pedas. Boleh tahan ke tidak? Jom saksikan.

 

Tonton juga video ini, rasa-rasanya apa yang menarik jika kita shopping di beberapa kedai yang dianggap ‘kedai saka’ ni ye?

IKLAN

ARTIKEL MENARIK : Berminggu-minggu Batuk Tak Hilang, Rupanya Petua Dari Aunty Cina Ni Yang Serasi Bantu Anak Pulih!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Anak Lahir Tahun 2016 Atau 2017, Ibu Ayah Dah Boleh Buat Pendaftaran Masuk Tahun 1 Mulai Mac Ni!

Keriangan Famili, jom kita melancong secara maya bersama E-Keluargagader dengan menonton video percutian di The Bentong Farm. Best kalau dapat bawa anak-anak ke sana.

IKLAN

Lagi video menarik!

Baca Ini Juga :Tiba-tiba Tiada Elektrik, Ambilkan Saja Cotton Bud & Buat DIY Untuk Jadikan Lilin. Boleh Tahan Berhari-hari!

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Ingatkan Guna Racun Ni Nak Halau Semut, Tapi Waspada Kesannya Boleh Jadi Penyebab Sawan!

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI