Pokok hiasan dalam rumah bukan sekadar nak buat rumah anda nampak cantik, malah boleh membantu peredaran udara juga. Anda boleh memilih antara Snake Plant, Spider Plant, Peace Lily, Fiddle Leaf Fig, Aloe Vera, Golden Pothos, Chinese Evergreen, atau Succulents.
tumbuhan hiasan, pokok hiasan dalam rumah, jenis pokok hiasan, pokok hiasan rumah
Berbanding dengan kawasan kampung, hidup kat bandar ni biasanya terasing daripada pokok-pokok hijau.

Bila jenguk keluar tingkap bukan boleh nampak bukit, tapi nampak jiran dekat blok sebelah sidai baju. Bila keluar rumah pulak, udara penuh dengan asap kereta. Stress jadinya.

Sebab itulah makin ramai yang beli pokok hiasan untuk letak dalam rumah. Bukan pokok plastik ye, tapi pokok yang betul-betul sedut karbon dioksida dan lepaskan oksigen!

Walaupun namanya tumbuhan hiasan, pokok-pokok ini bukanlah setakat nak buat rumah anda nampak cantik. Ia boleh beri banyak manfaat, termasuklah:

Mengurangkan kemurungan
Membantu peredaran udara dalam rumah
Membantu memori dan kesihatan mental
Sekarang ni, pemaju-pemaju kat Malaysia pun dah mula memberi perhatian kepada ‘sick building syndrome’, di mana pencemaran udara dalam bangunan boleh membuatkan penghuni dan pekerja senang dapat penyakit.

Anda boleh baca artikel kami tentang bangunan hijau di sini. Jadi, kalau anda nak mula buat “apartmen hijau” anda sendiri, di sini kami senaraikan pokok hiasan rumah yang anda boleh beli.

Anda tak perlukan halaman rumah ataupun balkoni untuk pokok-pokok ini. Cukuplah setakat dapat cahaya matahari dan siram dengan air secukupnya.

1) Snake Plant
tumbuhan hiasan, pokok hiasan dalam rumah, jenis pokok hiasan, pokok hiasan rumah

Ini adalah antara pokok yang paling senang nak dijaga, iaitu Snake Plant, atau juga dikenali sebagai Lidah Jin.

Pokok ni tak perlukan banyak cahaya, jadi senang anda nak letak kat ceruk mana sekalipun. Ia juga boleh tahan tanpa air bagi tempoh yang lama, jadi pastikan anda tak terlebih siram.

Berbanding kebanyakan tumbuhan lain yang sedut karbon dioksida dan lepaskan oksigen waktu siang, pokok ni buat benda yang sama tapi pada waktu malam. Sebab itulah ada orang yang letak pokok ni dalam bilik tidur.

AWAS: Tumbuhan ini mengandungi bahan aktif yang dikenali sebagai ‘Saponin’, yang boleh menyebabkan muntah, cirit-birit dan ruam jika dimakan secara tidak sengaja, menurut Pusat Racun Negara.

2) Spider Plant
tumbuhan hiasan, pokok hiasan dalam rumah, jenis pokok hiasan, pokok hiasan rumah

Satu lagi pokok yang popular dan senang dijaga adalah Spider Plant. Ia sesuai untuk diletakkan dalam suhu dingin ke suhu bilik, dan sukakan tanah kering.

Pokok ini suka cahaya matahari, jadi anda boleh letakkan ia dekat dengan tingkap. Ada juga yang meletakkan pokok Spider Plant secara tergantung.

Spider Plant dapat namanya sebab daunnya macam kaki labah-labah, jadi bila dah panjang mungkin akan nampak sedikit serabut. Jadi pastikan anda potong dan kemaskan pucuk daun sekali-sekala.

Pucuk Spider Plant juga boleh jadi anak pokok yang anda boleh bagi sebagai hadiah unik kat kawan dan saudara-mara.

3) Peace Lily
tumbuhan hiasan, pokok hiasan dalam rumah, jenis pokok hiasan, pokok hiasan rumah

Peace Lily adalah antara satu-satunya pokok dalam senarai ni yang ada bunga, buat anda yang nak sedikit warna dalam rumah.

Oleh kerana pokok ini kecil, anda ada banyak pilihan tentang kat mana nak letak pokok ini, contohnya di atas meja ataupun rak buku.

Peace Lily boleh hidup dalam keadaan redup, jadi ia sesuai walaupun apartmen anda tak dapat banyak cahaya. Pokok ini juga boleh tahan suhu rendah dan kawasan kering.

Kalau anda perasan daun Peace Lily jatuh, itu tandanya dah sampai masa untuk anda siram.

4) Fiddle Leaf Fig
tumbuhan hiasan, pokok hiasan dalam rumah, jenis pokok hiasan, pokok hiasan rumah

Fiddle Leaf Fig adalah pokok paling besar dalam senarai ini, jadi pastikan anda ada ruang yang cukup untuk letak pokok ni di atas lantai.

Daun pokok Fiddle Leaf Fig adalah besar dan lebat, dan batang pokoknya sendiri boleh tumbuh dengan tinggi. Jadi pokok ini sesuai untuk mengisi ruang rumah anda untuk nampak ‘penuh’.

Anda juga perlu pastikan yang pokok Fiddle Leaf Fig ni dapat cahaya yang secukupnya.

Kalau nak tahu bila nak siram, cucuk tanah dalam pasu tu dengan jari anda. Kalau anda rasa permukaan (dalam satu inci) tanah tersebut kering, tandanya dah tiba masa untuk siram.

Anda juga boleh lap daun pokok ini bila dah banyak habuk, supaya ia boleh menyerap cahaya matahari dengan lebih efisien, serta nampak cantik dan kemas.

5) Aloe Vera
tumbuhan hiasan, pokok hiasan dalam rumah, jenis pokok hiasan, pokok hiasan rumah

Aloe Vera atau lidah buaya memang dah lama popular, nak lagi zaman MLM dulu yang mengatakan daun lidah buaya ni banyak manfaatnya!

Gel aloe vera dikatakan boleh menolong kulit untuk sembuh, contohnya daripada kesan melecur.

Buat tumbuhan hiasan, aloe vera pun merupakan pokok yang senang dijaga. Pastikan anda letak pokok ini dekat dengan cahaya matahari, serta siram selalu.

Oleh kerana ia sukakan cahaya dan air, ramai yang letak pokok aloe vera di bilik air dan dapur.

IKLAN

6) Golden Pothos
tumbuhan hiasan, pokok hiasan dalam rumah, jenis pokok hiasan, pokok hiasan rumah

Selain daripada Spider Plant, Golden Pothos adalah satu lagi pokok dalam senarai ini yang sesuai diletakkan secara tergantung.

Ini kerana daunnya yang menjalar nampak cantik bila dilepaskan ke bawah. Daun Golden Pothos juga datang dalam beberapa warna.

Oleh itu, ia boleh diletakkan di ruang yang terdapat banyak aktiviti, seperti ruang tamu, supaya lebih ramai orang dapat mengaguminya.

7) Chinese Evergreen
tumbuhan hiasan, pokok hiasan dalam rumah, jenis pokok hiasan, pokok hiasan rumah

Pokok Chinese Evergreen boleh membesar walaupun dalam keadaan kurang cahaya, jadi anda boleh letakkan ia di mana-mana saja.

Chinese Evergreen sukakan kelembapan udara. Jadi kalau udara dalam rumah atau bilik anda terlalu kering, anda boleh semburkan daun dengan air sekali-sekala, ataupun pasang pelembap udara dalam bilik anda.

Kalau anda jaga pokok ni betul-betul, ia boleh tahan sehingga 10 tahun.

8) Succulents
tumbuhan hiasan, pokok hiasan dalam rumah, jenis pokok hiasan, pokok hiasan rumah

Pokok yang nampak macam kaktus kecil ni adalah paling comel dan paling senang untuk dijaga.

Succulent adalah sangat kecil dan ada macam-macam saiz dan rupa, jadi ramai yang beli beberapa jenis succulent untuk dapatkan gabungan yang cantik.

Pokok ini perlukan cahaya, jadi pastikan anda letak ia berdekatan dengan tingkap. Anda hampir tak perlu siram langsung pokok ni, dan ia akan terus hidup.

Jadi kalau pokok ni mati juga, mungkin anda yang perlu disiram dengan air bunga!

IKLAN

Tip Dalam Menjaga Pokok Hiasan Dalam Rumah

Kalau dah memilih beberapa jenis tumbuhan hiasan yang anda rasa sangat sesuai dengan ruang dalam rumah, sekarang tibalah masanya untuk belajar beberapa tip yang boleh digunakan untuk membantu anda menjaga mereka dengan baik!

1) Pastikan aliran air pokok terjaga
Kalau anda perasan, kebanyakan pasu ada lubang kat bahagian bawah. Lubang ini berfungsi untuk membuang air yang berlebihan bila anda siram.

Kenapa perlu buang? Ha, jangan ingat makin banyak anda siram, pokok makin sihat. Kalau banyak sangat air, ia akan terkumpul dalam tanah dan menyebabkan akar pokok reput.

tumbuhan hiasan, pokok hiasan dalam rumah, jenis pokok hiasan, pokok hiasan rumah

Bagi pasu yang tiada lubang, ada juga boleh meletakkan batu-batu di antara tanah dan pasu supaya air berlebihan akan mengisi ruang antara batu tersebut, dan tak terkumpul di dalam tanah.

Namun dengan cara ini, anda mungkin masih kena buang air tersebut secara manual kalau dah banyak sangat.

2) Tukar pasu bila perlu
Bila anda beli pokok dari nurseri, biasanya anda perlu pindahkan ia ke pasu bunga yang lain.

Malah bila pokok anda membesar pun, mungkin anda perlu pindahkan pokok tersebut ke pasu yang lebih besar.

Untuk membantu akar pokok anda menyesuaikan diri dengan persekitaran yang baru, anda boleh mengisi pasu baru tersebut dengan tanah yang lama.

Rahsianya, leraikan tanah ini dengan tangan, lembapkan ia sedikit, dan isi ke dalam pasu baru di sekitar pokok anda tadi.

Ini akan membantu akar untuk membesar ke dalam tanah yang baru anda masukkan tadi.

3) Siram air dengan secukup rasa
tumbuhan hiasan, pokok hiasan dalam rumah, jenis pokok hiasan, pokok hiasan rumah

Setiap jenis pokok ada keperluan air yang berbeza-beza.

Satu petua yang anda boleh ikut untuk semua jenis pokok adalah memastikan tanah tersebut agak kering sebelum anda menyiram.

Biasanya, anda boleh siram sehingga sedikit air berlebihan naik kembali ke atas tanah. Bila air keluar daripada bawah pasu ke piring tempat letak pasu tersebut, pastikan anda buang air supaya ia tak menyebabkan akar pokok anda mereput.

4) Kemaskan daun dan tanah
Bersihkan tanah daripada daun-daun kering supaya ia tak menarik sebarang serangga.

Perhatikan juga mana-mana daun yang nak mati, dan cantas ia supaya nutrien akan pergi ke daun-daun yang memerlukannya.

Sumber: www.propertyguru.com.my