Tentu ramai yang mengemari kuih kaswi ni. Biasanya kita jamah kuih kaswi gula melaka, apa kata hari ni kita cuba resipi kaswi pandan yang sama sedap.
Nak buat kaswi ni nampak je mudah tapi jika salah sukatan, mau lembik dibuatnya. Bila buat asyik tak jadi je, lagilah buat yang baru-baru nak belajar masak ni.
Bila dah PKP ni semua kena buat sendiri jika teringin nak makan kuih. Nak keluar kerap bimbang pula.
Jadi bagi yang bercadang nak buat, nak tahu caranya ikuti perkongsian menerusi facebook Mas Cotek
Dia punya gedik tu tak boleh bwk bincang dah….. tak caye tgk hat opah kilaih tu.. pagi td punya cerita ni… udoh nak ptg baru nak bagitau kome…
KASWI PANDAN LEMAK MANIS
BAHAN 2 cwn tepung gandum 1 cwn tepung ubi 1 1/2 cwn santan pekat 1 cwn air pandan dr 6 helai pandan 4 cwn air 1 1/4 cwn gula 1 sdt air kapur 1/2 sdt pewarna hijau star brand
CARANYA Sediakan loyang 10×10 sapu sedikit minyak Panaskan kukus Satukan kesemua bahan Tapis jika perlu (opah blend je) Tuang ke dalam loyang dan kukus selama 40min Buka penutup kukus dan biar kan 10 min lagi **Tujuan nak bg air pada permukaan kaswi kering/boleh tap² tisu dapur jika permukaan masih berair.
Bila dah masak, tutup api /keluarkan kuih Biar betul² sejuk kemudian potong Hidang bersama kelapa parut putih + garam Siap!
Sarapan si kecil tak perlu menu yang berat-berat, janji berkhasiat dan digemari mereka. Nah ibu-ibu cuba Toasted Rice dari air tangan yang dikongsikan oleh puan Nurfarhana Ahmad Bakri . Selamat mencuba!
Menu simple mama buatkan untuk Insyirah..🤗 Adik suka mama gembira ❤
Toasted Rice Ns 🐓
Cara membuat:
Bakar dalam 10minit (ikut pada suhu pembakar masing2)
Dah siap
*mama Insyirah xde oven jadi mama guna pembakar ini saje..*😄
Biasanya kalau ada tepung segera cucur, apa lagi yang boleh dibuat kalau bukan cucurlah kan? Tapi lain pula bagi pengguna laman facebook ini apabila tepung cucur segera dijadikan snek untuk kudapan seisi keluarga. Menarik kan?
Katanya rasa macam kerepek bawang. Siapa yang favourite dengan snek tu boleh lah cuba! Senang je cara nak buat. Nak tahu macam mana? Meh tengok kat bawah ni!
Resipi Snek Cucur Ikan Bilis Mudah & Sedap
Bahan-bahan:
Sebungkus cucur bilis adabi
2 sudu makan tepung gandum (supaya tak masin)
Sedikit minyak
Air sejuk
Cara membuat:
1. Masukkan semua bahan-bahan, gaul rata menggunakan garfu saja.
2. Kemudian uli sampai doh tidak melekat pada tangan.
Lisbon Hotel Melaka menawarkan pengalaman tenang dan mewah di Perkampungan Portugis. Dengan reka bentuk ala Mediterranean, kolam infiniti dan restoran Festa yang eksklusif, ia destinasi ideal untuk percutian keluarga.