Bagi yang sudah biasa membeli Churros di kedai, pastinya tahu harga agak ‘kayangan’ untuk satu pek.

Ia memang enak dimakan sebagai kudapan. Lembut, rangup dapat pulak dicecah dengan sos coklat memang makin sedap.

Malah kudapan ini dikatakan berasal dari Sepanyol. Bentuk churros ni seakan-akan cakoi tapi rasanya lebih kepada rasa cream puff.

Jadi, bagi peminat Churros, apa buat aje sendiri di rumah. Tak cuba tak tahukan rasanya. Apa yang pasti bahan-bahan untuk membuatnya sangat simple dan mudah. Malah melihat bahan-bahannya kos untuk penyedian makanan ini tidak sampai RM10 pun berbanding jika dibeli dikedai. Lebih berbaloi, satu famili bolet makan!

Ikuti lanjut resipi ini.

Bahan-bahan
1/4 cawan planta
1 cawan air
Sedikit garam
1 cawan tepung gandum
2 biji telur
Esen vanila
Gula kastor
Serbuk kulit kayu manis (tak nak pun takpe)

Cara penyediaan:

Masukkan air 1 cawan, planta 1/4 cawan, sedikit garam, gula kastor 2 sudu besar

Tutup api bila dah mendidih

Masuk 1 cawan tepung

Kacau2 sampai jadi doh dan biarkan sejuk 5-10 minit

Masukkan 2 biji telur dan 1 sudu kecil esen vanila

Kacau sampai jadi macam ni.kena sabar sikit untuk nak jadi tekstur macam ni

IKLAN

Masuk dlm piping bag.kalau takde, boleh guna plastik biasa

Goreng hingga kuning keemasan

Yg ni optional. Gula kastor + serbuk kulit kayu manis @ gula kastor sahaja @ coklat cair

Selamat mencuba!

Sumber: EmyRul Nurul

IKLAN

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club