Pisang goreng rangup sudah tentu menjadi kegemaran ramai. Makan panas-panas memang sedap.
Nak tahu lanjut cara membuatnya ikuti cara ini.
Bahan:
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung jangung
1 biji telor
1 sudu kecil garam halus
1 sudu kecil yis
Sedikit pewarna kuning
2 cawan air
Penyediaan:
Masukkan semua bahan tadi. Gaul hingga sebati.
Kemudian, biar 5 atau 10minit baru celop dan goreng.
Selamat Mencuba.
Sumber : siti asiah ismail via MAHN
Resipi Ayam Perap Mayo Mudah & Sedap Hingga Menjilat Jari. Ibu Tengah Kering Idea Boleh Cuba Ni!
Nak masak apa untuk tengah hari nanti ye. Ibu-ibu dah ada idea belum. cuba tengok di dalam peti sejuk ada bahan masak apa? Kalau kering idea nak masak apa hari ini, jom cuba resipi Ayam Perap Mayo ni.
Caranya mudah dan bahan pun tak banyak guna. Resipi asal dikongsikan oleh Ezani Hana Syafniza. Selamat mencuba!
AYAM PERAP MAYO
Bahan:
Ayam ikut suka berapa banyak
Halia
Bawang Putih
Mayonis
Sos Tiram
Kicap (saya pakai kicap manis)
Honey
Serbuk Cukup Rasa @ Kiub Ayam
Cara:
1. Tumbuk Halia & Bawang Putih
2. Campur semua dan gaul sebati. Adjust lah rasa nak manis ke or lemak. Nak manis berlemak..lebihkan honey & mayonis
3. Perap lah 5jam keatas
4. Boleh digoreng & di bakaooorrr
Selamat mencuba!
Boleh dijadikan sbg Nasi Ayam pom sedap.
#SHARE je saya izinkan
Begini Cara Resepi Laksam Lembut Dan Licin Bila Digulung. Patutlah Viral!
Tentu ada suka makan menu ni kan. Sudah pasti semua dah tahu Laksam, yang berasal dari negeri cik siti Wan Kembang dan memang sangat sedap.
Selain beli di kedai, apa kata kita buat sendiri di rumah. Jom ikuti resipi oleh puan Nor Khomariah Norrohman yang mendapat share sehingga lebih 4K. Wow!
Saye adalah hantu laksam bukan hantu laksa
Xkira masa, pagi ke, ptg ke, mlm ke onnnzz je kalau dgn laksam xmkn nasi pom tkpe, masak laksam hr nie, saje buat lebih sebab jiran sy mmg suka laksam, suka sngt lah dia kalau sy bagi laksam..☺️☺️☺️..hari tu dh share rasepi.. Saya share sekali lg ye 🙂
RESEPI LAKSAM
Bahan-bahan
1. 1/2 cawan tepung gandum
2. 3 cawan tepung beras ( sy guna cap teratai)
3. 5 cawan air suam
4. 1/2 sudu kecil garam
5. Minyak masak
6. Tudung periuk atau bekas leper
Cara-cara:
1. Campurkan semua bahan dan kacau sehingga sebati dan tidak berketul..
2. panaskan pengukus dgn api yg kuat, pastikan air banyak dan air mendidih ye sebelum mengukus.
3. Sapukan minyak pada tudung periuk, masukkan adunan dengan menggunakan senduk.
4. Kukus dalam 5 minit dan jika laksam gelembung tu maksudnyaya
ah masak.
Tips:
– Nak pastikan kulit laksam licin, nampak gebu pastikan tudung periuk licin dan bersih. Gunakan minyak yang cukup untuk sapu sebelum tuang adunan, jangan banyak sLAKSAM
Agak-agak lah ya..
Satu adunan dapat dlm 10-12 batang
Try lah buat rasepi nie mmg mnjdi..
Tipsnya cawan sukatan tepung kene sama dgn cawan sukatan air ye.. Tggu btl2 sejuk br gulung.. Kalau nk permukaan licin kene sapu dulang tu bersih2 ye…
Saya kukus pakai dulang besi yg beli dekat kdai eco, bl 3 dulang dh cukup buat gilir2.. saiz dulang 24cm.. Sedang2 molek saiz laksamnya…
BAHAN KUAH LAKSAM
1 kg ikan selayang (direbus dengan 3 keping asam keping)
2 sudu besar lada hitam
3 keping asam keping
bawang merah 7 biji
4. Halia ( tapi sy xletak xsuka rasa dia kuat)
santan segera 2 kotak kecil @ sebiji kelapa ( sy pakai kelapa)
air secukupnya
garam dan perasa
CARA MASAK KUAH LAKSAM
1. rebus ikan dengan asam keping dan garam kemudian ambik isinya.
2. blander isi ikan dan air rebusan dengan bawang dan lada hitam hingga betul2 lumat boleh tambah sedikit air.
3. didihkan santan, masukkan bahan belender td.masukkan asam keping garam dan perasa.
4. sentiasa kacau supaya kuah tidak berketul2. boleh tambah air jika terlalu pekat.
5. potong laksam, letak ulam, timun bunga kantan, taugeh atau apa je laa kemudian curahkan kuah. letak sedikit belacan bakar lg best.
Untuk sambal cili
1. Cili padi dan cili besar merah
2. Sedikit gula dan garam
3. Air limau nipis @ cuka
Caranya tumbuk cili letak Garam dan gula dan perah limau nipis.. Siap!
Kredit: Nor Khomariah Norrohman
Kopi Ais Kaw Kaw, Rasa Terbaik & Boleh Buat Orang Telan Air Liur Melihatnya!
Pada waktu panas-panas dapat pula minum air kopi ais kaw yang pekat manis tentunya cukup enak dirasakan.
Jika sebelum ini hanya dibeli sebungkus dua, jadi kali ini jom pekena air kopi ais buatan sendiri pula dengan rasa yang dijamin padu.
Ini sebagaimana resipi yang dikongsikan oleh Ben Safwan.
Kopi Ais Kaw Kaw untuk berbuka hari ini.
Nampaknya banyak jasa jug Ben tu.Hee
Serbuk kopi premium Ben guna tu warna hitam dia tak terlalu terang. Sebab pilih yang roasted sederhana.
Reneh 1/2 cawan air biar mendidih.Tutup api. Ben gunakan 2 sudu makan serbuk kopi pilihan. Biarkan 3-4 minit. Tapis tuang masuk dalam jug.
Isi 1 cawan susu cair dan 1/2 tin susu pekat.
Kacau dan tambahkan ais. Tak perlu tambah air. Biarkan air ais turun. Fuhhh.
Simpan dalam freezer.
Sukatan untuk 1.6 liter.
Sedap kaw kaw.
Sumber : Ben Safwan
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club