Bina Harga Diri Anak Perempuan Sejak Kecil

Harga diri ( Self-Esteem ) perlu di bina sejak kecil lagi kerana bila dah besar nanti ia jadi susah.

Terlalu banyak godaan, pengaruh dan dugaan yang boleh membuatkan anak perempuan kita jadi mangsa dan sering diperkecilkan.

Self-Esteem ini adalah perisai akhir anak perempuan kita supaya mereka lebih menghargai diri sendiri berbanding mengejar orang lain yang tak menghargai dirinya.

7 tip membina harga diri anak perempuan sejak kecil :

#1 – Terima Diri Seadanya

Jangan sesekali berdialog dengan anak perempuan seperti ini, “Mama cantik tak?” atau “Mama dah gemuklah, kena diet” atau bersungut tentang penampilan diri sendiri.

Ini hanya akan membuat anak tadi semakin meragui diri sendiri, kurang percaya diri dan seterusnya rasa rendah diri ( Humility ).

#2 – Beri Peluang Buat Pilihan Sendiri

Sentiasa beri galakan pada anak supaya berani dan berusaha dapatkan apa yang dia mahu. Dalam masa yang sama beri peluang anak bina kemahiran membuat pilihan ( Desicion Making Skill ). Dah besar nanti inilah kemahiran yang akan bantu dia daripada buat kesilapan.

IKLAN

#3 – Selalu Beri Pujian

Anak perempuan penuh dengan emosi. Sebab itu sangat disyorkan kerap beri pujian pada mereka. Pujian ini dapat menghantar satu meseg pada neuron otak mereka bahawa kita nampak kebaikan dan kelebihan dia. Ini dapat meningkatkan kenyakinan diri ( Self-Confidence ) anak.

Amaran :
Jangan sesekali beri pujian tentang penampilan seperti cantik, lawa dan tinggi kerana ini boleh beri impak negatif pada penerimaan diri ( Self-Acceptance )

#4 – Beri Pujian Atas Usaha Mereka

Jangan terlalu fokus pada pencapaian dan prestasi sahaja, sebaliknya puji juga usaha keras mereka. Lumrah kehidupan memang ada menang dan kalah, yang lebih penting ialah jangan mudah menyerah kalah dan terus berusaha. Tanamkan sifat berdaya saing ( Competitive )

IKLAN

#5 – Berhati-Hati Dengan Bahan Bacaan Yang Ada Di Rumah.

Tahu tak? 20 minit lepas membaca majalah fashion, mood anak akan berubah daripada rasa ingin tahu dan bersemangat kepada membanding diri sendiri dan rasa rendah diri. Sama juga kesannya pada orang dewasa.

” What we read is what we talk and think ”

#6 – Jangan Mengumpat, Mengutuk Orang Lain

Dalam rumah adalah tempat menyemai benih positif. Terutama dalam diri anak-anak. Bayangkan jika kat rumah kita asyik borak negatif atau “Trash Talk” orang lain apa kesan pada anak-anak. Mereka pun akan buat perkara yang sama di sekolah nanti.

IKLAN

Nota :
Setiap patah yang keluar dari mulut kita baik atau buruk, akan jadi benih dalam minda separa sedar kita. Ini bahaya jika anak dah mula cakap buruk sejak kecil.

#7 – Tiada Siapa Yang Sempurna.

Ini penting. Ajar anak jangan cuba jadi sempurna untuk sesiapa. Apatah lagi memudaratkan diri sendiri. Jika orang lain tak boleh menerima dia seadanya bermakna orang itu tak sempurna untuk kehidupan dia.

” Sempurna di ukur daripada apa yang kita mampu buat dan bukan apa yang orang lain nak kita buat ”

Jika kita sanggup melabur ribuan ringgit setahun untuk menambah nilai kebijaksanaan anak, sebaiknya kita melabur juga 10-15 minit sehari untuk menambah nilai harga diri anak.

Kerana kebijaksaan itu akan jadi sia-sia jika anak tak boleh menjaga tubuh badan sendiri.

Pesanan untuk diri sendiri,

sumber: FB Mohd Fhais
Biar miskin harta jangan miskin harga diri.

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI