Tak tahu nak masak apa minum petang hari ni, apa kata cuba buat kuih nona manis. Cara nak buat memang mudah jika ikut resipi ni. Pasti jadi walaupun pertama kali cuba.
Rasa lembut dan manisnya sesuai sekali untuk hidangan seisi keluarga. Bahan-bahan penyediaan resipi kuih ini mudah diperolehi
Ikuti perkongsian ini.
Ads
Nona manis, dengar nama pun dah sedap kan. Bila makan rasanya lemak-lemak manis gitu. Hari ni ariana nak share resepi nona manis, semanis senyumanmu, hihi. Ariana juga ada bagi tips macam mana nak buat nona manis nampak licin dan cantik.
Resepi Nona Manis
Bahan A (Step 1) 1 cawan tepung gandum 1 cawan santan 1/2 cawan gula 1 biji telur
Ads
Untuk step pertama. Kisar telur, gula, tepung gandum dan santan sehingga sebati. Kalau xda pengisar, boleh whish hand je.Dah siap, ketepikan.
Bahan B (Step 2) 1/2 cawan air daun pandan (air+4 helai daun pandan dikisar dan tapis) 1/2 cawan santan 2 sudu besar tepung jagung 1sk pewarna hijau
Step ke 2 pulak, masukkan santan dan air daun pandan ke dalam periuk. Kacau sehingga sebati.Lepas tu, masukkan tepung jagung dan kacau sebati.Masukkan pula pewarna hijau. Kalau masih pudar boleh tambah sedikit lagi pewarna.Masukkan bahan yang di kisar di step 1. Kacau sehingga sebati.Pastikan adunan sedikit pekat dan tidak cair. Ketepikan, bila dah sejuk tapis dan letak dalam botol.
Bahan C (Step 3) 2 cawan santan 2 sudu tepung gandum 1sk garam 1sk gula
Ads
Nilah rupa nona manis bila dah masak.
P/S : Ariana guna santan kara. 1 kotak kecik + 1 cawan air. Kuantiti 1 kotak santan mestilah sama dengan kuantiti 1 cawan air.
Selalunya bila waktu bekerja, mak-mak mesti tak sempat nak buatkan breakfast untuk orang dalam rumah kan? Paling pun kalau mampu, siapkan roti. Paling mudah, tapau je nasi lemak kat kedai. haha!
Haa dah alang-alang esok cuti ni, apa kata jom pikat selera keluarga dengan bihun goreng tomyam resipi dari Noorazila bt Yatim ni. Jom cuba!
BIHUN GORENG TOMYAM
Bahan-bahannya :-
Isi ayam potong kecil
Sos black pepper/tiram
Carrot didadukan
Daun limau purut
Bawang merah
Bawang putih
Ikan bilis sikit
Kiub tomyam
Hotdog
Cili api sikit klu nak pedas
Cili boh/kisar
Bihun rendam semalaman
Cara-caranya :-
1. Blend bawang, ikan bilis dan cili api terlebih dahulu.
2. Panaskan kuali, masukkan minyak dan tumis bahan yang diblender tadi hingga naik bau.
3. Masuk sos tiram/black pepper dan cili kisar, masak hingga pecah minyak.
4. Kemudian masukkan Kiub tomyam, ayam, sosej, carrot dan daun limau purut. Masukkan sedikit air kalau kering.
5. Bila ayam dah masak, last sekali baru masukkan bihun yang dah rendam semalaman tadi. Kacau hingga kering dan siap!
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Siapa yang lahir 90-an dan ke bawah mesti pernah ada memori keluar dari sekolah beratur beli sengkuang calit depan sekolah, kan? Dapat pula sengkuang yang sejuk, lagi best!
Sejak-sejak tinggal sekolah, dah lama tak makan. Rindu pula jadinya! Apa kata kita buat sendiri je sosnya tu. Nak tak? Tak payah risau, mudah saja resipinya ikut cara Yatie Eimra ni. Boleh la nanti sambil makan dengan keluarga, ceritakan semula kisah-kisah zaman sekolah mak ayah waktu dulu-dulu. Mesti mereka suka!
Sengkuang Calit Sos Merah + Asam Boi
Tempoh hari encik suami request sengkuang calit sos merah macam zaman dulu².. Sekarang ni kan kebanyakkan resipi gunakan resipi kuah rojak, bukan sos merah.. Jujurnya saya ni takdelah suka sangat sengkuang calit. Zaman sekolah dulu saya hanya beli & makan sengkuang calit sos merah ni, kalau ditambah serbuk asam boi atas sengkuang tu (sebab makcik kantin jual sebelah² dengan jambu batu😆).
Since saya memang peminat asam boi, resipi sos merah ni saya ubah sikit gunakan asam boi😆. Kalau gunakan serbuk asam boi lagi sedap, tapi sebab takde, saya guna bahan yang ade kat rumah jer.. Pada saya, memang lagi syok la makan sebab masukkan terus asam boi dalam adunan sos tu. Makan dengan jambu batu pun rase mabeles sebab dah cukup masam, masin, manis & pedasnya😊. Sebenarnya resipi asal gunakan pes asam jawa. So sesiapa yang nak buat versi ori, gunakan jela asam jawa yer. Nak buat sos merah ni senang jer, cuma 5 jer bahan utama..
Bahan-bahannya :-
1 peket taucu (40gm)
2 sudu makan gula merah (kalau suka manis, boleh tambah 1 sudu makan gula pasir lagi)
1 sudu makan bijan ATAU minyak bijan (saya guna bijan hitam sebab tu jer yang ade😆)
2-3 sudu makan cili giling (ikut kepedasan yag korang suka)
200 ml air (1 cawan)
1 sudu makan tepung jagung dilarutkan dengan air sikit (optional)
1 sudu makan serbuk asam boi ATAU 3 biji asam boi (jika suka)
Hiasan:
Kacang tanah disangai & ditumbuk
Cara-caranya :-
1) Blend semua bahan kecuali bijan hingga lumat. Ketepikan.
2) Goreng bijan dengan sesudu minyak masak hingga kekuningan (Jika guna minyak bijan, boleh skip langkah ni). *Saya tak blend. Saya lenyek taucu dalam tapis jer.
P/s: Kalau takde serbuk asam boi, kena parut. Boleh jugak potong sikit isinya sebelum blend.
3) Masak bahan kisar & campuran minyak+bijan tadi dalam secawan air dengan api perlahan.
4) Setelah cili masak, barulah masukkan adunan tepung jagung. Masak hingga pekat sikit.
(kalau gunakan cili kisar homemade yang pekat, tak perlu tambah tepung jagung pun takpe
Bila dah sejuk, sos akan bertambah pekat
Sedap dimakan dengan sengkuang mahupun jambu batu. Sos merah yang dah siap boleh dapat 2½ bekas plastik kecik tu (bergantung gak banyak mane cili yang korang guna).
Bila nak makan, taburkan kacang & serbuk asam boi lagi ummphh.. (yang ni saya parutkan asam boi jer kat bahagian atas & tabur gula pasir halus sikit untuk imbangi rasa masam & masin asam boi)
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Masalah utama bila masak lemak telur ialah telur pecah dalam kuah atau gulai. Tak kisahlah sama ada telur itik mahupun telur ayam, kerap kali telur-telur yang dimasak akan pecah.
Sebenarnya ada tip yang boleh kita praktik supaya telur untuk masak lemak ini menjadi elok tak pecah bila masak. Berikut cara yang dikongsikan oleh Chef Ahmad Shukri Amiruddin
Petua masak telur supaya tak pecah bila masak. Boleh gunakan telur ayam selain telur itik. Bahan utama yang digunakan ialah cuka.
Berikut langkah demi langkah cara memasak telur ayam atau itik supaya tidak pecah.
LANGKAH DEMI LANGKAH:
1.Didihkan air, kuantiti suku periuk atau atau agak-agak tenggelam telur.
2. Kemudian masukkan 4 sudu cuka dalam periuk.
3. Bila air mendidih pecahkan telur satu persatu. Biar masak. Cuka itu berfungsi supaya telur tak pecah.
4. Telur akan jadi bulat atau bujur. Bila telur dah masak, tos air dan masukkan telur dalam kuah kuning yang telah dimasak.
Lisbon Hotel Melaka menawarkan pengalaman tenang dan mewah di Perkampungan Portugis. Dengan reka bentuk ala Mediterranean, kolam infiniti dan restoran Festa yang eksklusif, ia destinasi ideal untuk percutian keluarga.