Tidak dinafikan apabila sesuatu dokumen itu disimpan terlalu lama, ada yang ingin memastikan dokumen itu kekal selamat dan tidak koyak akan meletakkan dalam sebuah fail.

Malah, ada juga pergi ke kedai ‘frame’ kan atau laminate dokumen supaya lebih kemas.

Namun hakikatnya, ramai yang tak tahu bahawa cara laminate adalah cara yang salah yang mengakibatkan geran itu tidak sah.

Sebagaimana perkongsian ini.

_______________________________________

Jangan Laminate geran korang. Pejabat tanah akan declare geran tu rosak.

Baru terkena. Target kes settle 2 bulan, jadi 9 bulan sebab kena buat geran baru.

Laminate sebab taknak bagi geran rosak. Pejabat tanah pula kata kalau laminate, geran diisytihar rosak.

Info ni dimaklumkan oleh Urban Hartanah, war-warkan kepada makcik, pakcik, mak, ayah sebab selalu mereka buat.

IKLAN

Dalam pada itu, rujukan laman Pejabat Tanah Galian Negeri Selangor ini jelas menunjukkan geran yang ‘laminate’ dianggap rosak.

IKLAN

Permohonan Hakmilik Rosak:-

  • Tempoh Masa Proses Penggantian Hakmilik Rosak ialah Dua (2) Minggu.
  • Hakmilik Rosak adalah merupakan hakmilik yang telah dianggap rosak akibat bencana atau dimakan usia atau telah di “laminate” kan.
  • Permohonannya adalah sama seperti permohonan hilang dan pemohon perlu membawa hakmilik yang rosak itu ke jabatan ini untuk diproses permohonan gantian hakmilik.

Take note semua. Jangan anggap ia perkara yang mudah.

Sumber: Niaga Kini dan Pejabat Tanah Galian Negeri Selangor

Belian menarik Cable Organizer Box di sini  

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club