Memastikan anak-anak mendapat khasiat secukupnya menjadi keutamaan setiap ibu bapa. Bukan itu sahaja, untuk semua orang ibu bapa. Begitu juga dengan sistem imuniti yang mana ia sangat penting dan pada masa yang sama memastikan anak-anak membesar gembira, ingin tahu dan aktif belajar!

Justeru pengambilan makanan yang betul adalah salah satu cara membantu membina sistem imun yang kuat selain mendorong perkembangan mental pada setiap peringkat pertumbuhan anak.

Kerana itulah, ia harus dimulakan lebih awal dalam memastikan pertumbuhan dan perkembangan masa depan yang lebih baik. Pada masa yang sama, asas yang kuat ini akan berfungsi untuk melindungi mereka dari penyakit bermusim dan masalah kesihatan.

Jadi, inilah 10 perkara yang penting harus diketahui oleh ibu bapa untuk membantu membina sistem imun dan perkembangan mental untuk kanak-kanak yang sedang membesar!

1. Tahun-tahun terawal adalah tempoh yang paling aktif untuk mewujudkan hubungan saraf di otak. Ketika ini, lebih daripada 1 juta sambungan saraf baru terbentuk setiap saat ,sebab itulah pemakanan yang betul adalah salah satu bidang utama dalam tempoh kritikal ini dalam menyokong pertumbuhan dan perkembangan mereka. [1] Pada masa ini juga, ibu bapa mula mencari cara untuk mempersiapkan anak mereka untuk dunia yang kompleks dan mencabar.

2. Memilih pelbagai jenis makanan untuk anak anda di samping menjaga diet yang seimbang mengikut piramid makanan. Susu adalah salah satu keperluan makanan yang paling penting untuk kanak-kanak yang sedang membesar kerana ia mengandungi nutrien yang membekalkan tenaga serta protein berkualiti tinggi (2).Mengambil kira nilai pemakanan susu, Garis Panduan Diet Malaysia untuk Kanak-kanak dan Remaja 2013 mengesyorkan agar kanak-kanak mengambil 2 hingga 3 hidangan susu atau produk susu sehari (2).

3. Milk Fat Globule Membrane (MFGM) adalah komponen kaya dengan nutrien yang terdapat secara semula jadi dalam susu dan dalam otak manusia. Pada tahun 2017, MFGM Complex menjadi tajuk utama sebagai kejayaan seterusnya dalam pemakanan kanak-kanak. Kajian menunjukkan bahawa pengambilan MFGM membawa peningkatan peraturan emosi dan tingkah laku (3) pada kanak-kanak kecil. Ia meningkatkan pengeluaran dan penghantaran neurotransmitter (bahan yang mengambil bahagian dalam penciptaan hubungan sel otak). [4]  Dengan membantu sel otak untuk berhubung, mereka mengatur kemampuan mental, emosi dan mood. [5]

4. Selain itu, MFGM Complex juga berperanan dalam membina imuniti! Dalam satu kajian, pengambilan susu diperkaya MFGM oleh kanak-kanak terbukti mempunyai kesan perlindungan terhadap jangkitan gastrousus, menghasilkan penurunan bilangan episod demam pendek (gejala demam) yang ketara (3).

5. Menggabungkan asid lemak seperti DHA, Omega 3 ’dan 6’ ke dalam diet anak anda baik untuk perkembangan mental anak anda dan telah menunjukkan kesan dengan prestasi membaca dan ingatan yang lebih baik. DHA adalah komponen struktur utama tisu otak, yang berperanan berkesan komunikasi antara sel otak. Ia penting untuk fungsi mental, termasuk bidang pembangunan utama seperti intelektual,motor, emosi, sosial dan kemahiran komunikasi(7).

6. DHA dan MFGM banyak dijumpai di otak dan ia berfungsi secara sinergis. Kajian menunjukkan bahawa MFGM & DHA bekerjasama untuk membantu menyokong perkembangan mental dan emosi selain menyumbang kepada tingkah laku yang lebih baik (3).

Kanak-kanak prasekolah yang mengambil MFGM yang diperkaya selama 4 bulan didapati mempunyai tingkah laku yang lebih baik dan peraturan emosi berbanding dengan kanak-kanak kumpulan terkawal (3).

7. Selain itu, kecerdasan Emosi (EQ) juga memainkan peranan penting dalam diri kanak-kanak pembangunan. Kesejahteraan emosi dan sosial kecekapan pada tahun awal tumbesaran anak-anak memberikan asas yang kuat untuk kebolehan kognitif serta binaan seni bina otak [1]. Sama seperti IQ (intelektual quotient), kemahiran sosial-emosi seperti komunikasi, penyelesaian masalah dan kolaborasi adalah sama pentingnya dalam menyesuaikan diri dengan baik di sekolah dan serta berkesan dalam berkomunikasi dengan orang lain.

8. PDX (Polidekstrosa) dan GOS (Galakto-oligosakarida) adalah serat makanan penting bagi usus besar untuk mendorong pertumbuhan bakteria baik dan meningkatkan kesihatan pencernaan dan sistem imun. Yis Beta-Glukan terkenal dengan kemampuannya untuk membantu menyokong semula jadi badan pertahanan. [9]

IKLAN

Penyelidikan menunjukkan bahawa kanak-kanak mengambil susu yang diperkaya dengan DHA, PDX + GOS dan Yis Beta-Glukan kurang mengalami episod jangkitan pernafasan akut (ARI) berbanding dengan kanak-kanak yang mengambil susu yang tidak diperkaya. Tambahan pula, kanak-kanak didapati pulih lebih cepat apabila mereka mengambil susu yang diperkaya dengan DHA, PDX + GOS dan Yis Beta-Glukan (10)

9. Walaupun susu segar masih bermanfaat, susu yang diperkaya mengandungi nutrien penting tambahan seperti DHA, MFGM, Vitamin A, Vitamin B12, Vitamin C, Zat Besi dan Zink. Ini adalah pilihan yang baik untuk meningkatkan sistem pertahanan semula jadi anak anda (11) dan memastikan keperluan pemakanan harian mereka dipenuhi.

10. Imuniti yang baik di samping perkembangan mental yang sihat juga bermaksud mempunyai tidur yang cukup, mengamalkan gaya hidup aktif dan menjaga kebersihan yang baik.

Gabungan unik Enfagrow A+ mengandungi MFGM Complex, DHA tertinggi**, gabungan PDX+GOS dan Yis Beta-Glukan. Kajian saintifik menunjukkan bahawa MFGM, DHA, PDX + GOS dan Yis Beta-Glukan membantu menyokong fungsi ganda dalam perkembangan mental dan daya tahan imun terhadap jangkitan.[10]

Formulasi susu ini mengandungi 40% lebih tinggi DHA* yang memenuhi saranan pengambilan DHA harian pakar FAO (Food and Agriculture Organisation of the United Nations) dan WHO (World Health Organisation).

Anak yang lebih kuat dan sihat menjalani kehidupan yang lebih bermakna, justeru marilah sama-sama membantu membina hari esok dengan memberi mereka nutrisi yang optimum. Selain itu, rangsang perkembangan emosi dan mental mereka #TodayBuildsTomorrow.

Ini Yang Patut Ibu Bapa Buat Jika Ingin Membantu Perkembangan Otak Anak & Membesar Cemerlang. Salah Satunya Minum Susu!

** Berbanding dengan jenama susu lain di pasaran pada bulan September 2019, Enfagrow A + menyediakan 105 mg DHA dalam 3 hidangan sehari.

IKLAN

* Berbanding dengan formulasi sebelumnya, Enfagrow A + menyediakan 105 mg DHA dalam 3 hidangan sehari

^ FAO / WHO mengesyorkan pengambilan DHA diet harian sebanyak 10-12mg / kg berat badan untuk kanak-kanak 12-24 tahun bulan atau 100-150mg DHA + EPA untuk kanak-kanak berumur 2 tahun ke atas.

Ketahui lebih lanjut mengenai topik mengenai kebimbangan kesihatan umum untuk kanak-kanak berumur satu tahun dan seterusnya bersama Enfagrow A + Malaysia dan tetamu jemputan kami! Ikuti sesi MEDTalks Live di laman Facebook kami!

Tonton 2 siri MEDTalks sebelum ini:

MEDTalks Live berlangsung secara langsung dan percuma yang dibawakan oleh Enfagrow A+Malaysia. Ia bertujuan memberi maklumat kepada ibu bapa yang merangkumi masalah kesihatan dan kesihatan umum kanak-kanak berumur 1 tahun ke atas.

Malah, maklumat yang disampaikan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan komunikasi selain tidak boleh ditafsirkan sebagai nasihat perubatan peribadi atau untuk diagnosis atau rawatan perubatan. Dapatkan pandangan daripada pakar sekiranya berlaku kecemasan.

Untuk maklumat lanjut berkenaan produk ini, boleh lah layari Enfagrow

IKLAN

Rujukan:
(1) Center on the Developing Child at Harvard University. Brain Architecture.
Retrieved from: http://developingchild.harvard.edu/science/key-concepts/brain-architecture/.

(2) National Coordinating Committee on Food and Nutrition. Malaysian Dietary Guidelines for Children
and Adolescents 2013.
Retrieved from: http://nutrition.moh.gov.my/wp-content/uploads/penerbitan/buku/MDG_Children_adolescent_2014.pdf

(3) Veereman-Wauters G et al. Milk fat globule membrane (INPULSE) enriched formula milk decreases febrile episodes and may improve behavioral regulation in young children. Nutrition. 2012;28:749-752. Retrieved from: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900711003741?via%3Dihub

(4) Küllenberg D et al. Lipids in Health and Disease. 2012; 11(3),1=16
Retrieved from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3316137/

(5) Banjari I et al. Brain food: how nutrition alters our mood and behavior. Hrana u zdravlju i bolesti, znanstveno-stručni časopis za nutricionizam i dijetetiku, 2014; 3(1),13-21
Retrieved from: https://hrcak.srce.hr/file/186517

(6 ) Montgomery P et al. PLoS ONE. 2013; 8(6): e66697. doi:10.1371/journal.pone.0066697
Retrieved from: https://journals.plos.org/plosone/article id=10.1371/journal.pone.0066697

(7) Kuratko CN, Barrett EC, Nelson EB, Salem N Jr. The relationship of docosahexaenoic acid (DHA) with learning and behavior in healthy children: a review. Nutrients 2013;5:2777-810. Retrieved from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3738999/

(8) Roytio,H, Ouwehand A.C (2014) The fermentation of polydextrose in the large intestine and its beneficial effects. Wageningen Academic Publishers, 5(3), 305-314.
Retrieved from: https://www.researchgate.net/publication/261742337_The_fermentation_of_polydextrose_in_the_large_intestine_and_its_beneficial_effects

(9) Volman JJ, Ramakers JD, Plat J. Dietary modulation of immune function by beta-glucans. Physiol Behav. 2008;94:276-84. Retrieved from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18222501

(10) Li F, Jin X, Liu B, Zhuang W, Scalabrin D. Follow-up Formula consumption in 3- to 4-Year-Olds and Respiratory Infections: An RCT. Pediatrics 2014;133:e1533-1540.
Retrieved from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24843061

(11) https://www.nutrition.org.uk/healthyliving/covid19/immunity.html?__cf_chl_jschl_tk__=7d0ad307d6b

(12) FAO 2010. Fats and fatty acids in human nutrition. Report of an expert consultation. FAO Food and Nutrition Paper no.91. FAO: Rome.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI