Isteri adalah permata hati buat suami setelah berumahtangga. Malah kasih sayang sejati dan layanan yang baik menjadi dambaan setiap wanita yang bergelar isteri. Namun, isteri akan berkecil hati apabila suami terlalu asyik dengan dunianya sehingga melupakan sentuhan manja kepada isteri. Suami yang asyik dengan gajet seperti phone melupakan isteri yang dahagakan kasih sayang. Sehingga jika dibiarkan berlarutan, ia mungkin menjadi pencetus kepada penceraian.

Ikuti perkongsian diluahkan oleh seorang suami ini dilaman facebooknya Afnan Rosli setelah mengikut seminar Keluarga oleh Ustaz Ebit Lew.

________________________________________________________________

ORANG TERASA BODOH DUDUK DENGAN KITA

Dua hari lepas saya dan Isteri join Seminar Keluarga Sunnah by Ustaz Ebit Lew. Antara benda yang kami belajar ialah ancaman Smart Phone tu pada Rumahtangga.

Antara punca tertinggi penceraian di Malaysia ialah Telefon Bimbit. Yes! Dari phone lah boleh berlaku penipuan, berlaku kecurangan, berlaku pengabaian tanggungjawab dan macam2 lagi.

Saya tahu ramai Isteri2 nak bagitahu pada suami benda ni. Tapi mungkin dah berbuih mulut nasihat, tak jalan juga. Sebab tu saya decide untuk tulis jugak benda ni.

Guys! Listen. Ni saya bercakap bagi pihak isteri korang. Tahu tak setiap hari RIBUAN isteri #Terluka dan #BerkecilHati kerana phone yang ada di tangan korang sekarang ni?

KENAPA?

Yela, mana tak nya. Bangun pagi korang sibuk cari phone dulu dari cium bini. Ucap good morning pada isteri tak. Sibuk Good Morning pada Friends di Fb dulu.

Waktu makan, sibuk buka whatsapp, scroll fb, main game seolah olah bini takde kat depan.

Waktu keluar jalan2 pun masih lagi sibuk scroll whatsapp. Bini jalan sebelah rasa macam tunggul kayu je.

Itu belum lagi bini sendiri kita lupa nak puji, tapi asyik duk bagi Love 
sana sini kat gambar awek2 di IG.

Saya bukan nak mengajar, tapi saya tolong luahkan perasaan isteri2 yang dah lama pendam dalam hati.

Guys, DENGAR saya cakap ni JANGAN BUAT ORANG RASA BODOH DAN TAK BERGUNA BILA DUDUK DENGAN KITA!

Tau tak kenapa bini asyik nak melawan, rasa susah nak terima teguran kita? Sebab #KEPERLUAN #EMOSI mereka kita TAK PENUHI.

Walaupun kita kata, eh! Saya dah bawa isteri saya keluar makan Restoran Mahal2 dah.

Saya selalu bawa isteri saya Jalan2 Travel Tempat Best2 dah.

Ape lagi diorang nak?

IKLAN

Diorang nak AWAK! Diorang nak AWAK HADIR sekali! Diorang bukan nak jasad batang tubuh awak saja ada di situ. Diorang nak #Jiwa#Hati dan #Minda awak hadir saat awak bersama mereka.

Bro, takde guna kita belanja bini kita kedai Mahal2 tapi dari mula sampai makanan kita sibuk amek gambar, edit gambar makanan, post kat IG, sibuk reply komen. Makan pun kita tak tengok. Main suap je ke mulut.

Letak phone kejap. Pegang tangan isteri. Pandang mata dia. Tenung dalam2. Senyum. Cakap I LOVE U Sepenuh hati. Then baru suap dia makan. TRUST ME! Ko buat macamni bro. Baik terus bini ko. Takde dah nak ajak gaduh lepasni.

Kenapa walaupun pergi travel jauh2 still bini tak rasa happy? Sebab Jiwa dan Minda kita duduk di Media Social lagi. Kita tak wujud on that moment.

Benda ni bukan pada suami saja sebenarnya. Untuk Isteri pun sama. Ada juga yang jenis Suka Membawang dekat Group Whatsapp & Telegram sampai suami kecik hati. Ramai juga macamni. Sama2 ambil ikhtibar ye.

Lepas ni jom kita sama2 buat perubahan.

WAKTU2 HARAM MAIN PHONE:

IKLAN

1. BARU BANGUN TIDUR.
Jangan terus cari phone. Cium anak isteri dulu. Peluk mereka dulu.

2. DI MEJA MAKAN.
Masa makan disiplinkan semua ahli keluarga phone letak tepi kejap. Waktu ni la nak borak dan kongsi hari kita. InsyaAllah anak2 pun akan jadi baik sebab cukup perhatian.

3. WAKTU DRIVING.
Ni pun ramai lagi yang masih main. Sebab apa? Sebab kita dah addicted. Otak kita jadi bosan kalau takde phone. So apa minda kita buat? Dia suruh kita buka phone. Check notifications. Sebab bila nampak orang Like kita. Kita jadi happy. Kita feels better.

4. BILA BERCAKAP DENGAN ORANG.
Tak kira la bercakap dengan Isteri ke, Anak2 ke, simpan kejap phone. Pandang mereka. Dengar. Especially bila bercakap dengan Mak Ayah kita. Nanti anak2 kita pun akan ikut apa kita buat.

5. WAKTU TA’ALIM
Ni antara yang Ustaz Ebit Lew ajar. Buat Taalim dalam rumah. Ambil masa Baca Hadith setiap hari. Lepas Subuh ke, lepas Maghrib ke. Tak kisah. Waktu Taalim simpan phone. InsyaAllah keluarga akan bertambah baik.

6. WAKTU NAK TIDUR.
Harini kita dah baring sebelah Isteri/Suami pun masih lagi muka bercahaya dek kerana screen handphone. Mana la pasangan tak kecik hati. Rasa macam melukut di tepi gantang taw kalau ko baring, orang sebelah ko duk sibuk belai screen dari belai kau.

Saya tulis ni bukan nak mengajar. Cuma berkongsi. Sebab Saya sendiri hampir Kehilangan segalanya kerana Phone. Family, Anak, Bisnes, everything! Itu lah Bahana Handphone. Kalau kita tak berhati2. Alhamdulillah Allah selamatkan.

Percaya lah, ramai isteri di luar sana terasa Di”MADU”kan dengan phone suami mereka. Tak kira la social media ke, games ke. Ada masa kita kena letak tepi kejap dan beri perhatian pada Perkara yang Betul2 PENTING dalam hidup kita.

Phone ini alat yang menghubungkan yang jauh supaya terasa dekat. Tapi jangan kerana phone. Yang dekat terasa makin jauh dan jauh.

Cukup lah setakat ni, luahan dan perkongsian. Panjang sangat ni. Next time kita kupas pula kenapa kita Addicted pada phone dan macamana nak atasi nya.

Boleh la pelan2 #TAG pasangan masing2,
Feel Free to #Share Moga Bermanfaat ?

-Afnan Rosli-
Exclusive Calligraphy Artist