Bahagianya rumahtangga apabila isteri sentiasa ingin lakukan terbaik demi membahagiakan suami. Namun, jika niatnya bukan kerana Allah, maka sia-sia perbuatan itu.

Memang benar semua yang isteri lakukan untuk suami agar diri dihargai , namun seharusnya dengan niat kerana Allah. Barulah apa yang dilakukan itu dianggap ibadah. Ikutu perkongsian lelaki ini, Firdaus Syakirin dilaman facebooknya.

Kerana suami, atau kerana Allah s.w.t?

Something to ponder…

Bangun awal pagi, sediakan sarapan, bekalkan makanan, kerana suami atau kerana Allah? Hantar anak sekolah, pergi pasar beli bahan2, kerana suami, atau kerana Allah?

IKLAN

Masak tghari, ptg dan malam, kerana suami, atau kerana Allah? Basuh baju, sidai baju, lipat baju, kemas rumah, cuci pinggan, buang sampah, kerana suami atau kerana Allah?

BUAT KERANA ALLAH

Kita tak pernah pun terfikir, “Aku buat perkara ni, aku buat semua ni, ikhlas kerana Allah s.w.t dan bukan kerana suami suruh, takut suami marah atau terpaksa buat…”

IKLAN

Klu niat kerana Allah, ianya jd ibadah dan dpt pahala…klu niat kerana manusia, kita xdpt apa2 dan kita akan mengharapkan manusia itu utk membalas perbuatan kita itu sebagaimana yg kita telah buat kpdnya…ini yg seringkali membuatkan kita kecewa, ini yg seringkali membuatkan kita marah…ini yg seringkali menghampakan kita…

Sbb xdpt penghargaan setimpal dgn apa yg kita dh buat kpdnya…

Para isteri sekalian, niatlah akan setiap perbuatan kamu itu kerana Allah s.w.t dan percayalah bahawa akan ada pahala utk setiap perkara yg dilakukan anda, klu tidak didunia, maka di akhirat, klu tidak skrg, mgkin esok atau lusa…apa yg pasti, Allah akan membalas kebaikan itu, dgn kebaikan…

IKLAN

Perbaiki nawaitu, dan mulai hari ini, apa yg anda buat sebagai isteri adalah لله تعالى…Allah jualah yg dpt membalas setiap budi baik, jasa dan pengorbanan anda selama mana anda bergelar isteri kpd seorang lelaki yg bernama suami…

Barulah ianya tidak menjadi sesuatu yg sia-sia.

 

Sumber: Firdaus Shakirin

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI