Bapa merupakan ketua keluarga ataupun gelaran lain yang layak diberi adalah “hero”. Warga emas ini menunjukkan bahawa tanggungjawab terhadap keluarganya lebih besar daripada maruahnya. Inilah pengorbanan seorang bapa demi mencari rezeki.

Baru-baru ini, seorang pengguna TikTok telah memuat naik beberapa video yang memaparkan seorang warga emas yang dikenali sebagai Pak Long, menyelam ke dalam sebuah saluran najis yang tersumbat.

Pekerjaan seperti ini bukanlah mudah namun Pak Long tetap menyelam ke dalam saluran tersebut untuk mencari benda asing yang menyebabkan sumbatan itu. Aksi yang menjijikkan ini telah meraih perhatian warganet ramai dan menjadi “viral”. Betapa berat mata memandang, lagi berat bahu memikul.

Demi Rezeki, Sanggup Buat Kerja Kotor! Kegigihan Pak Long Undang Sebak Netizen

Lanjutan video yang tular ini, ramai warganet memuji kegagahan Pak Long dan memberi “respect” kepada kekentalan jiwanya terhadap pekerjaan ini.

Ini antara komen-komen yang diberikan di ruangan komen video tular tersebut.

IKLAN

“Sungguh kuat semangat pak cik ni.. hebat dari apa yang kita lihat….”

“Patutnya kena bagi gaji 5k ni”

“Hebat pakcik orang muda pun tak berani.”

“Ya Allah.. pengorbanan seorang ayah demi sesuap nasi keluarga.. Moga dimurahkan rezeki.. Hargailah jasa dan pengorbanan pada mereka yang masih ada ayah..”

IKLAN

Ada juga yang bimbang atas kesihatan dan keselamatan Pak Long yang menyelam lubang najis tanpa sebarang pakaian perlindungan.

“Bahaya ammonia pak long”

“Takda alat perlindungan diri ke”

IKLAN

“Sepatutnya sediakan coveral uniform untuk sewage treatment. Pakcik ni boleh terdedah dengan penyakit yang berbahaya. Moga dimurahkan rezeki pakcik.”

Kami dari Keluarga mendoakan semoga Pak Long dan keluarga dimurahkan rezeki. Kami juga mengharapkan artikel ini dapat memberi manfaat kepada para pembaca.

Terima Kasih.

Sumber: @mankasim_ di TikTok

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI