Menyentuh tentang bab melipat kain baju ni, memang ramai antara kita boleh menghelah nafas yang panjang untuk menggambarkan betapa terasa bebannya untuk melakukan tugas yang satu ni.

Apa tidaknya melihat  pakaian yang bertimbun-timbun di dalam bakul, memanglah terasa berat kerja tersebut.  Pun begitu, lain pula pengalaman yang dirasakan oleh Puan Intan Suhana ini bila baru mengetahui ada cara dan teknik yang lebih menyeronokkan boleh dipraktikkan ketika melipat kain bersama anak-anak. Dan semua itu, dikongsikan di akaun fbnya dan bolehlah kita pula mempraktikkan cara ini. Jom semak.

Ada yang tengah merenung tajam ke arah timbunan kain baju yang tidak bersalah ke tu Nak tak kalau Kak Intan share kaedah melipat kain yang bakal membuatkan korang ketagih?

Bukan ketagih apa. Ketagih nak melipat. Pantang angkat baju dari jemuran terus rasa rajin nak melipat. Serius cara ni berkesan.

Enjoy je masa melipat tu. Anak-anak pun rajin nak tolong. Sebab depa suka part nak twist tu.

Kaedah ni dah lama dah rupanya. Hakak kau ni je baru tahu. Gara-gara tertengok video melipat baju seperti origami ni kat satu page baru-baru ni.

Bila Kak Intan cuba apply je teknik ni wahhh enjoy wei. Seronok je melipat baju. Tak terasa stress pun tengok kain baju yang bertimbun tu.

1. Sebab kita excited nak siapkan step yang last tu.

2. Lepas tu kemas dan senang je nak susun.

3. Anak-anak pun jadi rajin nak tolong lipat, nak tolong susun, dan kemas sendiri kain baju diorang.

4. Mak-mak akan happy je bila tengok anak-anak pakai baju yang dah di-matching-kan dengan elok siap-siap masa melipat tu.

5. Dah tak timbul isu anak-anak pakai baju tak semenggah, baju kaler merah seluar kaler hijau. Ish ish kan tak matching langsung tu. Hehe

6. Diorang pun senang nak pilih baju apa nak dipakai sebab nampak jelas trang tang tang mana satu baju mickey mouse nya, hello kitty nya, my mom rules nya, break the rules nya. Alahai macam-macam pesen baju budak-budak zaman sekarang.

Anak-anak Kak Intan duk panggil ini kaedah ‘bungkus hadiah’ katanya. Haha hentam sajalah budak. Asalkan kamu bahagia.

Cara-cara tengok gambar ye.

Step 1

 

Step 2

Step 3

 

step 4

step 5

 

 

Step 6

step 7

Kot tak clear tengok je la tangan kerepot ku dalam video yang daku buatkan khas untuk kalian wahai mak-mak yang gojes!

 

Jenuh tau den buat video ni sorang-sorang. Ambik kesempatan sementara Si Cupu masih tidur ?

Posted by Intan Suhana on Wednesday, August 14, 2019

 

sumber : Intan Suhana