Mendengar adanya jangkitan influenza yang terjadi di kawasan berhampiran kita, tentu ianya membimbangkan. Ini memandangkan virus ini boleh berjangkit.

Pun begitu, sewajarnya kita tidak sekadar meluahkan kegusaran, tetapi adalah lebih baik kita mengambil langkah berjaga-jaga untuk pastikan keluarga kita selamat daripada jangkitan tersebut.

Bagaimana caranya, jom fahami apa yang disarankan doktor ini.

Setiap tahun, pada waktu begini, kes jangkitan influenza akan meningkat, terutamanya dikalangan kanak-kanak. Orang ramai dinasihatkan mengambil langkah berjaga-jaga.

Mengekalkan tahap kebersihan diri yang tinggi, kerap membasuh tangan dengan menggunakan air dan sabun atau hand sanitizer, mengamalkan adab batuk yang baik dan cara hidup sihat.

Jaga-jaga Dengan Penularan Influenza. Sebaiknya Ikut Apa Dr Ni Sarankan!
.

Golongan berisiko tinggi digalakkan untuk mendapatkan pelalian vaksin influenza yang ditawarkan di kebanyakan fasiliti kesihatan swasta di seluruh negara.

IKLAN

Individu yang mempunyai gelaja jangkitan influenza pula disarankan amalkan langkah-langkah dibawah ini, sebagai langkah pencegahan penularan jangkitan influenza:

Berehat di rumah. Jika pergi ke tempat awam, pakai penutup hidung dan mulut dengan betul bagi mengelakkan penularan jangkitan melalui titisan pernafasan.

Jaga-jaga Dengan Penularan Influenza. Sebaiknya Ikut Apa Dr Ni Sarankan!
.

Menutup hidung dan mulut dengan tisu, tuala atau sapu tangan apabila batuk atau bersin. Tisu yang telah digunakan perlu dibuang dengan segera ke dalam tong sampah.

IKLAN

Elakkan daripada berkongsi peralatan peribadi seperti tuala mandi, sapu tangan dan sebagainya dengan orang yang lain untuk mengurangkan risiko jangkitan.

Jaga-jaga Dengan Penularan Influenza. Sebaiknya Ikut Apa Dr Ni Sarankan!
.

KKM juga menasihatkan mengenai langkah yang perlu diambil dalam mengendalikan pesakit terutamanya di kalangan kanak-kanak di bawah 5 tahun seperti berikut:

IKLAN

Jika terdapat keperluan, gunalah ubat paracetamol mengikut dos yang tepat, di samping mendemah bahagian badan seperti kepala, kaki dan badan dengan tuala basah (tepid sponging);

Elakkan beri ubat NSAIDS(ibuprofen, voren, dsb) untuk kurangkan demam kerana ia boleh meningkatkan risiko komplikasi jangkitan influenza seperti radang otak di kalangan kanak-kanak.

Memastikan pesakit minum air secukupnya supaya kekal terhidrat.

Bawa pesakit berjumpa doktor sekiranya demam tidak berkurangan atau mempunyai selsema, sakit tekak, batuk dan gejala lain seperti sakit kepala, sakit otot, sakit sendi dan kelesuan.

Semoga bermanfaat!
Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan
Doktor Komuniti FB Anda

Sumber: Hisham Abdullah (Ketua Pengarah Kesihatan, KKM)

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI