Mencuba untuk menjahit sendiri batik sarung, ada baiknya kita lihat step by stepnya untuk memudahkan buat yang pertama kali ingin menjahit.


Cara Jahit Kain Batik Sarung

Shada up sikit cara jahit kain batik sarung.. xsusah, senang ja. Saja nak share sbb semalam shada jahitkan utk mak menakan shada.

Alang2 kain batik dia cantik kita tangkap gambar dulu.

Ops, shada juga bukan la seorang cikgu. Semua tips2 jahitan ni semua hasil shada belajar dgn cikgu2 tailor yg lain, shada cuma sharekan je kt hampa semua apa yg shada belajar ya!

Step 1

Mula2 sekali macam biasa, letakkan posisi kain batik hampa macam dalam gambar ni. Lipat 2 kain batik tu.

Pastikan jahit pada kain BAHAGIAN LUAR/CANTIK, jahit 1 tapak mesin ya.
Lebihkan kain bawah tu agak2 dalam 1/2 inci.
Ikut citarasa masing2. Shada agak2 ja tu,
xpayah la besar sgt yo0o.

Nak mula jahitan pastikan kita pemati
dulu naihh.

Jangan keliru tau! Nk tau kain batik tu
bahagian cantik ke burok tengok line kt
atas tu, kalau kaler pudar2 maksudnya tu
bahagian dalam/burok. Kalau dia kaler
cantik menawan maksudnya dia
bahagian cantik naa.

Step 2

IKLAN


Ha ni la posisi jahitan satu tapak mesin
tu. Jahit ja lurus sampai ke bawah.
Jangan lupa lebihan kain bahagian bawah tu.

Step 3


Ni hasil lepas shada jahit timpa dia tu.
Lepastu bukak kain batik yg kita lipat 2 tadi seluas-luasnya.

Step 4

IKLAN

Lepastu yg lebihan1/2 tadi, kita lipat ke kiri masukkan dia ke dalam ya.

Step 5


Macamni. Lipat2 sambil jahit. Jahit pun
sipi2 ja kira macam tindih kasih.

Step 6


Siap

Sumber : Awfa Perwira