Ibu ayah nak didik anak ini bukan sahaja hal sopan santun, beradap, pintar akademik tetapi juga ambil tahu hal pendidikan seksual.

Ini kerana anak-anak ini mempunyai daya imaginasi yang tinggi. Salah didik dan pendedahan akan memberi kesan kepada daya pemikiran dan tingkah lakunya.

Ia termasuk sikap ibu bapa tentang aurat. Malah dalam Islam juga turut menyentuh mengenai hal ini.

Ini kerana ada segelintir ibu bapa tanpa sedar bahawa menukar pakaian dihadapan anak akan memberi kesan buruk kepada imaginasi anak-anak.

Sebagaimana perkongsian saudara Akhi Fairuz  yang berkongsi kisah apabila seorang anak lelaki dengan bersahaja mengaku melihat ayahnya berbogel ketika memakai pakaian di hadapanya.

Moga kisah ini menjadi ikhtibar bersama.

“Budak lelaki tu cakap masa kecil beliau selalu nampak si ayah menanggalkan tuala selepas mandi, berbogel dan pakai seluar dalam depan anak.

Jangan Anggap Biasa-Biasa Tukar Baju,Tanggal Seluar Depan Anak. Risau Nanti Ketagih!

Mak ayah fikir, alah budak lagi, bukan depa tahu apa pun walau buka pakaian depan anak. Namun mereka tak sedar perbuatan mereka tu tersimpan dalam minda separa sedar anak.

 

Nak dijadikan cerita, bila meningkat usia, budak ni terjebak pula dengan pornografi. Bila tengok yang biasa, beliau mula beralih kepada video lucah sama jantina, gay.

 

Mula-mula beliau rasa janggal, tapi lama kelamaan rasa biasa. Dia tengok porn gay pun sebab suka tengok zakar lelaki, dari zaman kanak-kanak dah biasa ayah buka pakaian depan anak.

 

Bila sambung belajar ke sekolah asrama, senior suruh berbogel dan melakukan onani dihadapan mereka pula.

 

Mula-mula rasa tak selesa, keliru, lama-lama rasa seronok. Otak terus triggered memori masa kecil tengok ayah tak berpakaian.

 

Rasa-rasa apa yang terjadi kepada budak lelaki ni sekarang?” Soal kawanku.

 

Aku mendiamkan diri.

 

“Budak tu jadi gay?” Aku bertanya kembali kepada rakanku.

 

“Ya!”

 

Kelu tidak terkata.

IKLAN

 

*****

 TAKE NOTE YE IBU AYAH

Kawan-kawan yang baik hati,

 

Ini adalah salah satu kisah yang berlaku kepada anak-anak kita. Masyarakat hanya melihat output; gay, lesbian, pengkid, biseksual, zina, unwed pregnant, baby dumping.

 

Namun disebalik semua itu tersimpan pelbagai kisah kompleks yang sukar untuk dirungkai. Berselirat!

 

Sebagai mak ayah, banyak yang perlu kita pelajari dan jaga. Benar, mereka anak kita. Namun, ia bukan syarat untuk kita berbogel atau separa bogel dihadapan mereka.

 

Aurat antara kita dan anak-anak perlu dititikberatkan. Mohon sangat agar tuan puan tidak berseluar dalam atau berbikini sahaja di hadapan anak-anak.

 

Bagaimana Kita Nak Educate Anak Mengenai Private Part, Bad Touch, Safe Touch, Malu, Kalau Kita Sendiri Tak Tunjuk Contoh Yang Baik Di Depan Mereka?

 

Kau tahu, anak kecil akan meniru apa yang dilihat. Segala perilaku kita akan dipamerkan kembali oleh anak-anak.

 

IKLAN

Kau Pemarah, Mereka Akan Cepat Marah. Kau Suka Pukul Mereka, Mereka Akan Memukul Orang Lain Pula Hatta Kau Lakukan Hubungan Intim Antara Suami Dan Isteri Pun Mereka Akan Ikuti.

 

Cikgu tadika ada sampaikan kisah ini kepada saya, cikgu sekolah rendah pun ceritakan juga. Siap ada kes seorang budak tadika share kawan A to Z jimak yang dilakukan oleh mak bapaknya bila dibuat depan anak.

 

Itu belum lagi yang raba kawan dalam kelas, cium mulut kawan, meliwat dalam tandas, main ‘rogol-rogol’.

 

Kau rasa apa yang budak-budak ni lakukan asbab nafsu atau hanya mencontohi perbuatan yang pernah dilihat di depan mata?

 

Menyebut tentang hal ini, teringat saya akan satu kisah. Seorang budak disoal siasat cikgu sebab bertindak lucah terhadap kawan sekelas.

 

Bila Cikgu Tanya, Dia Jawab Biasa Tengok Parents Buat Macam Tu. Kata Ayahnya, Ini Cara Ayah Tunjukkan Kasih Sayang Kepada Mak.

 

Kata-kata itu dikunci kemas dalam fikirannya. Bila ditanya guru kenapa cium mulut, raba dan peluk kawan perempuan, kanak-kanak ini menjawab, “Saya suka dia. Ini cara saya tunjukkan kasih sayang kepadanya.”

 

Innalilahi Wainna Ilaihi Rajiuun.

 

IKLAN

Mak ayah, caknalah perkara ini ya. Jangan sekali-kali kita tanamkan mindset, tak apa, buka pakaian depan anak masih kecil lagi. Mereka tak tahu apa-apa.

 

Sudahlah anak diberi gajet seawal usia kecil, kemudian tidak dipantau pula. Anak kecil ini dibiarkan hanyut dengan youtube hinggalah mereka bertemu dengan video tidak berbaju.

 

Bukan senang nak jadi mak bapak ni, apatah lagi zaman serba canggih begini. Segala ilmu untuk mendidik anak-anak wajib dipelajari.

 

Ajar Anak Mengenali Tubuh Badan, Fungsinya. Anak Perlu Tahu Fungsi Zakar Dan Faraj. Tanamkan Rasa Malu. Pisahkan Tempat Tidur. Jangan Melucah Depan Anak.

 

Jadilah guru pertama mendidik anak tentang hal-hal seksualiti, bukan porn, bukan pula rakan sebaya anak kita.

 

Gali lagi ilmu dan praktikkan. Mudah-mudahan anak kita terhindar dari zina, homoseksual, seks luar tabie, menjadi mangsa sex grooming, pedofilia, dicabul dan dirogol.

 Aamiin

 Sumber: Akhi Fairuz

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Keluarga Talk: PUASA MENDIDIK JIWA KELUARGA SAKINAH

Sepanjang bulan ramadan ini, selain mendidik anak-anak untuk berpuasa, ibu ayah juga boleh mengajar dan membetulkan ibadah lain anak-anak seperti solat, sedekah dan ibadah sunat lain. Jom ikuti perkongsian menarik dalam Keluarga Talk Puasa Mendidik Jiwa Keluarga Sakinah bersama panel, Pendakwah Bebas, Ustazah Nur Aqidah

E-KELUARGAGADER : TEROKA & REALISASI IMPIAN ANAK @ KIDZANIA
CIta-cita apa yang sesuai untuk anak-anak ye? Kalau nak tahu, jom sama-sama kita jejalah apa yang ada di Kidzania.

Bintang Kecil: APA ITU NUZUL QURAN 

KELUARGA TALK: Nwan Shah Bin Mohd Dali Fakulti Ekonomi Dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Nak tahu formula mengurus belanjawan keluarga dengan sistematik? Ikuti Keluarga Talk kali ini dengan tajuk ‘ Ringgit Diurus Keluarga Lebih Tenang’ bersama panel Prof Madya Dr Nuradli Ridz

Jangan Anggap Biasa-Biasa Tukar Baju,Tanggal Seluar Depan Anak. Risau Nanti Ketagih!