Kelonggaran SOP yang diumumkan membuatkan ramai menarik nafas lega. Apatah lagi, sekian lama anak-anak terkurung di rumah tidak boleh keluar ke taman mahupun melakukan aktiviti riadah.

Namun, ada juga yang kurang bersetuju memandangkan kes positif Covid-19 masih tinggi selain Varian Delta yang mengganas.Mengulas mengenai isu berkenaan, pengacara TV, Mya Zulfikli, dia berkongsi pandangan mengenai kesihatan dan perkembangan mental si kecil sama penting seperti kesihatan fizikal.

“Tidak dinafikan virus Covid sememangnya sangat bahaya namun jika melihat parents membawa anak-anak bermain di taman, memijak rumput dan pasir, janganlah terus menghukum dan menlontarkan kecaman. Hal ini kerana anak-anak juga sudah terlalu penat duduk di rumah dalam jangka masa yang panjang.

“Tidak semua orang bernasib baik mempunyai rumah besar yang memberi kebebasan untuk anak-anak berlari di rumah kerana jika mereka yang tinggal di rumah flat atau rumah yang tidak mempunyai halaman besar cara terbaik adalah dengan membawa anak-anak turun ke bawah dan bermain taman.

Dalam masa yang sama, Mya turut menasihati ibu bapa supaya tidak mengabaikan pengambilan vaksin, influenza dan sebagainya khusus buat anak-anak sekiranya disarankan oleh pihak berkuasa. Ini bagi memastikan antibosi anak-anak lebih kuat untuk melawan segala virus.

IKLAN

Perkongsian Mya mendapat reaksi ramai. Ada yang menyokong tak kurang yang kurang setuju terutama sekali apabila membabitkan soal kesihatan anak-anak. Namun rata-rata bersetuju, namun perlu mengikut SOP. sentiasa jaga jarak dan kebersihan diri.

IKLAN
anfaalr True. Some people akan bashed parents yang bawa keluar anak ni. Simply because, they are not in their shoes.
yanyan_world_ Semuanya sbb this one post from a medical officer yg up ckp jgn bawak anak keluar lgsung. Pegi park pun tak boleh. While i saw alot of my friends who are frontliners jugak bawak je anak2 keluar 😂 bukannya kita keluar time govt tak bagi keluar. We know our responsibilities as parents, jaga sop lah and make sure u take all the necessary precautions. Jgnlaa kecam org lain. Ada parents terpaksa keluar kerja, carik rezeki or just for a breather nak tgk dunia luar. Yg kecam2 ni okay boleh stay inside as long as u want but dont judge other people for doing so 🤨
shedarozz I think the Doctor’s intentions not to fearmongering. To spread awareness to public, parents specifically, as a precaution. Kalau ada parents yg memang decide utk taknak bawa anak keluar, that’s on them. They know what’s best for their children(s). Same goes to parents who decided to bring their children out. They also know what’s best and whatnot. Nasihat yg baik dari Doctor tu, kita ambik. Mana yg tak baik kita jadikan sempadan 🤍🤍
yeenzainal Kata kata ibu bapa ni satu doa , kalau kita sentiasa doakan kesihatan & keselamatan anak2 kita. InsyaAllah Allah sentiasa lindung. Yg penting kita sendiri yg kena pandai jaga SOP
noorinora Nak keluar, jaga SOP betul2 which semua parents mesti tau whats best and whats not for family. Tapi if decide nak duduk rumah pun jgn la kecam2. Raikan perbezaan pendapat. ❤️