Pernah tak anda berhadapan dengan situasi baki kad Touch & Go tak mencukupi ketika berada di plaza tol?

Time tu nervous jangan cakap la, dengan kereta kat belakang beratur panjang nak melalui lorong tu juga, kalau dapat yang jenis sabar tak apa. Ni dapat yang jenis kaki sikit-sikit tekan hon, bertambah cemas lah kita!

Kebetulan pula petugas plaza tol tak ada ketika itu, lagi gelabah lah dibuatnya! Haaa situasi macam ni la jadi punca driver tu keluar dan pergi tambah nilai di lorong lain. Betul tak?

Awas ye! Perbuatan yang kita anggap boleh selesaikan masalah kita tu, sebenarnya mengancam nyawa! Kita takkan pernah tahu kelajuan macam mana yang akan dibawa oleh kenderaan lain meskipun ketika berada di lorong plaza tol. 

“Dah tu kalau tak boleh pergi sendiri nak buat macam mana, takkan nak tunggu je?” Ada lah caranya.. Nak tahu? Jom ikuti perkongsian dari Al Ameerah ni!

Pihak PLUS bagi beritahu, jika kita exit tol dan tiba-tiba baki tak cukup, kita perlu tekan button intercom dan tunggu runner PLUS dtg.

Runner akan bantu kita untuk topup dan serahkan semula kad TnG kita.

Untuk semua pengguna jalan raya, pegawai tu pesan jangan lah membahayakan nyawa anda dengan melintas dari lorong ke lorong. Perkara ini bertentangan dengan SOP pihak PLUS.

Jika kenderaan belakang anda dah bunyikan hon sbb marah ke apa2, just stay calm sampai runner PLUS dtg.

Again, jangan keluar dari kereta dan pergi ke pondok topup.

IKLAN

Pihak PLUS beritahu, insiden pengguna yg melintasi lorong untuk ke pondok topup adalah perkara yang tidak patut berlaku.

Jika runner di tol itu mengarahkan pengguna utk datang sendiri ke pondok topup, maka dia telah melanggar SOP dan pengguna dinasihatkan buat aduan segera.

PLUS sendiri akui ada keadaan di mana pengguna memang impossible utk tinggalkan kereta. Contohnya, memang tak boleh berjalan (OKU), wanita sarat mengandung atau pun ada baby dalam kereta.

IKLAN

 

So lepas ini, especially wanita-wanita. Kalau lah berlaku insufficient balance, terus tekan button intercom dan tunggu bantuan runner.

Pegawai itu pesan, jangan panick dan tolong jangan membahayakan nyawa anda.

Apapun, lebih bagus jika kita pastikan kad kita cukup baki. TAPI ada juga keadaan di mana sesetengah dari kita yg nasib tak berapa baik. Time nak exit tu lah baki tak cukup.

Kita jangan lah marah-marah dan hon berkali-kali bila nampak ada pengguna yg tak cukup baki.

Hari ini hari dia susah. Esok lusa entah-entah hari kita pulak.