Bunga lawang yang sering digunakan dalam masakan mempunyai bentuk yang cantik seperti bunga layaknya dan mempunyai aroma yang tersendiri. Selain untuk masakan, rempah ini juga sering digunakan dalam petua orang dulu-dulu umpamanya untuk penjagaan kesihatan dalaman, menyerikan kulit wajah yang kusam dan pelbagai lagi kegunaan bunga lawang ini.

Pun begitu, tahukan anda bunga lawang ini ada yang jenis beracun? Ini sebagaimana perkongsian daripada saintis Dr Suri Roowi berkenaan perkara tersebut. Pendedahan info ini telah menarik perhatian warganet dan buat anda yang belum mengetahuinya, di bawah ini adaperkongsiannya.

Semoga ianya bermanfaat dan menjadikan kita lebih berhati-hati memilih bunga lawang selepas ini.

Jangan Tak Tahu, Bunga Lawang Ada Yang Beracun? Saintis Ni Tunjuk Ciri-cirinya Agar Tak Ada Yang Terbeli!

BUNGA LAWANG ada yang BERACUN?
1. Terdapat 2 jenis bunga lawang iaitu Bunga Lawang Cina dan Bunga Lawang Jepun. Bunga Lawang CINA TIDAK BERACUN manakala Bunga Lawang JEPUN BERACUN.

 

2.Bunga Lawang Jepun (Rujuk Gambar) mirip Bunga Lawang Cina, tetapi buahnya lebih kecil dan baunya kurang.

Jangan Tak Tahu, Bunga Lawang Ada Yang Beracun? Saintis Ni Tunjuk Ciri-cirinya Agar Tak Ada Yang Terbeli!

 

3.Bunga lawang Jepun biasa digunakan sebagai racun ikan dan juga racun perosak. Ia juga digunakan untuk mengatasi masalah sakit gigi dan sakit kulit

IKLAN

 

4.Bahan toksin dalam Bunga Lawang Jepun dikenali sebagai ANISATIN

 

5.Terdapat kemungkinan produk Bunga Lawang Cina dicemari dengan Bunga Lawang Jepun. Ini kerana, agak sukar membezakan kedua-dua jenis bunga lawang ini menggunakan mata kasar. Satu-satunya cara untuk membezakannya adalah melalui analisis kimia atau dengan melihatnya di bawah mikroskop.

 

6.Terdapat laporan seorang bayi mengalami masalah serius dan hampir maut setelah diberi minum air bunga lawang. Insiden ini berlaku mungkin disebabkan oleh Bunga Lawang Cina dicemari dengan Bunga Lawang Jepun. Justeru, ELAKKAN memberikan ekstrak air bunga lawang kepada bayi dan kanak-kanak

IKLAN

 

7.Di Eropah, Bunga Lawang Cina sering digunakan sering dicampurkan dalam minuman teh untuk kurangkan stress. Walaubagaimanapun, terdapat laporan dari Perancis, Sepanyol dan Switzerland menunjukkan peminum air bunga lawang tercemar dengan Bunga Lawang Jepun boleh menyebabkan masalah seperti halusinasi dan loya.

Meninjau di ruangan komen Zaharinah Hussin berpendapat selepas ini sebagai pengguna perlu lebih berhati-hati. Tulisnya “Kena lebih alert lepas ni. Kira bucu bunga lawang. Nampak pelik jer, kita asingkan.” 

Begitu juga komen Rose Zeta Jalaluddin, “JazakAllah khyr.. Atas info ni.. Selalu beli je.. Lepas ni kena berhati2..Semoga dirahmati Allah”

Bahkan ramai yang mengucapkan terima kasih kepada Dr Suri Rowwi kerana berkongsi fakta dan info yang bermanfaat. Antaranya seperti Marz Mary. Tulisnya,Alhamdulillah Moga beri kebaikkan kepada yang membaca info ini. Mubarak Dr. Suri Roowi”

Sumber : Dr Suri Roowi 

IKLAN
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI