Viral hingga perkongsian cecah 39K share, resepi kudapan jejari roti coklat nestum ini hanya menggunakan empat bahan aje. Mudah membuatnya. Tidak perlu mixer atau tepung.
Menerusi facebook Rosmah Ishak , sebuah perkongsian resipi kudapan mengunakan roti yang bersalut nestum dan coklat. Selain kudapan boleh dijadikan kuih raya tahun ni.
Malah menurut pemilik resipi ini, biskut sedap dan rangup ini boleh tahan selama dua bulan dan boleh disimpan dalam peti ais untuk lebih lama setelah dibakar walaupun sudah tamat tarikh luput. Tidak akan lemau jika disimpan dalam bekas kedap udara.
IKUTI PERKONGSIAN INI
Bahan-Bahan:
Roti
Nestum
Coco Butter 1 1/2 sudu besar.
*Jika tak ada coco butter boleh guna minyak- suku cawan.
Coklat coin
Cara penyediaan:
Selamat mencuba!
Sumber: Rosmah Ishak via Berkongsi Ilmu Kuih Muih & Masakan (BIKMM)
Resipi Simple Rasa Pun Sedap, Begini Cara Buat Ayam Madu Yang Mudah & Tak Guna Banyak Bahan Pun
Hari ini apa menu yang ibu-ibu nak sajikan buat keluarga? Atau masih tercari-cari lagi. Apa kata cuba buat Resipi Ayam Madu yang cukup mudah ini. Bahan pun tak banyak. Makan bersama nasi putih memang terangkat. Anak-anak pasti suka ni.
Ayam madu… Simple rasa pun sedap…sapa nk cuba ni saya kongsikan resepi nya..
Bahan-bahan:
Ayam 1/2 ekor potong ikut suka besar mana…
Butter 2 sudu mkn. Saya guna marjerin pelangi je tu yg ada stok..
Sos tiram 1 sudu mkn
Madu 3 sudu mkn
Cili giling 1 sudu mkn
Sos cili 1 sudu mkn
Sos tomato 1 sudu mkn
Cara-Cara nya :
Cairkan butter, lepas tu masuk madu, sos tiram, sos cili, sos tomato, cili giling…gaul sebati… Pastu masuk ayam…tutup dan kecik kn api..biarkn ayam masak n sos jadi pekat likat dan ayam masak seperti gambar d atas… Ala2 kena bakar gitu.. Siap boleh mkn nasi ayam or nasi panas2… Saya mkn dgn nasi putih je.. Potong timun.. Ngappp.
Sumber: Mar Che
Kek Apam Susu Yang Lembut & Gebu Tak Melekat Di Loyang. Begini Cara Buatnya!
Sebut sahaja kuih apam susu tentu ada yang sudah membayangkan betapa lembut dan gebu teksturnya. Apatah lagi mengenangkan rasanya yang enak, pasti ada yang terus terasa teringin untuk menikmatinya ketika ini.
Jadi tunggu apa lagi, bila dah teringin tu jomlah kita masuk dapur dan sediakan menu yang enak ini. Tidak dinafikan, menyediakan Apam Susu cukup mudah dengan menggunakan bahan-bahan yang ringkas seperti yang dikongsikan oleh Kak Long Azzu Riana ini.
“Akak nak kongsikan resepi apam susu lak sebab tengok ada yang buat jadi tak kot la nak try buat lagi sekali..” ujarnya pada kepsyen perkongsian resipi di salah satu group masakan di Facebook.
Resipi Apam Pandan
Telur 4biji gred A
Gula setengah cawan (nak manis boleh tambah gula)
1sudu besar ovelett
Aisin vanila 1 penutup
Setengah cawan susu pekat
6 sudu besar santan pekat
Sedikit air daun pandan yang dan blender
Cara buat :
1. Mixer sampai sebati semua bahan hingga sebati
2. Kemudian masuk kan 2 cawan tepung gandum dan mixer sampai sebati
3. Kemudian kukus dalam 25 ke 30 minit
4. Sapu planta sdikit pada acuan agar tidak melekat
Apam Susu Coklat
Bahan-bahan:
4 bji telur gred A
1 sudu besar ovelet
Setengah cawan susu pekat (nak manis boleh tambah gula dan susu lagi)
1 sudu besar milo
5 sudu besar minyak masak (nanti apam akan jadi moist)
1 cawan serbuk coklat ( Saya guna serbuk coklat yang buat minuman tu je ye )
Cara buat :
- Mixer semua bahan dekat atas bagi sebati.
- Selepas itu masukn 1 setengah cawan tepung gandum dan sebatikan adunan.. kukus dalam 30 – 35 mnitResepi yang ni jadi moist tau sebab kita letak minyak. Acuan tu sapu planta dulu tak nak bagi melekat.
Sumber : Kak Long Azzu Riana
ARTIKEL MENARIK:“Lepas 2 Tahun, Anak-anak Kami Minum Susu Segar…”- Dr Ni Kongsi Kelebihan Susu Segar Berbanding Susu Lain!
LAGI ARTIKEL MENARIK :Duit Koyak Jangan Simpan Je, Rugi. Boleh Tukar Untuk Dapat Nilai Penuh Atau Separuh Di Bank Negara!
Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.
Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!
Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520
Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520
Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Resipi German Cookies, Biskut Raya Cair Di Mulut & Cukup Mudah Nak Buat. Hanya Guna 5 Bahan Jer!
German Cookies ni antara Biskut Raya paling senang nak buat. Selain bahan yang digunakan sedikit, cara mengadunnya juga mudah. Hanya gentel-gentel, bakar dan siap. Mudah kan!
Paling best biskut ini yang mudah cair di dalam mulut. Gerenti anak-anak suka. Untuk ibu-ibu yang nak cuba, boleh gunakan resipi yang dikongsikan oleh Azura Felula ini.
German Cookies @ Deutshe Kekse 🇩🇪
Kuih Raya yg agak rare sikit this year 🤭 Siap!!
Saje ja kalini try buat rainbow version 😘 biskut ni texturenya sgt light & melt in your mouth gitu 🤭
Budak2 mesti suka sgt 😋 Jom Cuba
Resepi:
350 gram mentega (saya guna Anchor Salted)
375 gram tepung kentang/potato starch
200 gram tepung gandum
100 gram gula aising, diayak
secubit garam
Cara penyediannya:
1- Satukan tepung kentang dan tepung gandum, ayak dan ketepikan. Putar mentega dengan gula aising hingga sebati, masukkan garam. Perlahan kelajuan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Rehat kan sekejap. bahagikan kepada 7 bahagian dan masukkan warna yg disukai
2- Ambil sedikit adunan, kemudian bulat-bulatkan dan susuh atas dulang pembakar. guna garfu dan tekan atas bebola tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak. Buat hingga siap.
3-. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 minit. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.