
Kalau ada buah Mulberry di rumah ibu-ibu, bolehlah cuba buat resipi kek ini. Selain boleh dijadikan jem mulberry , buah ini nampak biasa je tapi banyak khasiatnya.
Jom kita cuba buat Mulberry Yogurt Butter Cake. Resipi ini dikongsikan oleh Mohammad Muammar. Selamat mencuba!
Petik mulberry di pokok..lepas tu frozenkan..baru transform jadi Mulberry Yogurt Butter Cake
lepas potong bagi 2 dengan jiran sebelah.
Bahan-bahan
-tepung naik sendiri 300gm
(kalau guna tepung gandum biasa guna sukatan tepung gandum 300gm+1 1/2 sudu teh baking powder.
-gula 280gm
-telur 6 biji
*asing kuning n putih
-butter/marjerin/campuran marjerin+butter 350gm
-yogurt 100ml
(boleh juga guna 100ml susu tin cair tambahkan 1 sudu makan jus lemon lepas tu biarkan 10min untuk susu jadi Buttermilk)
-parutan kulit oren dari 1 biji oren.
-3 cawan mulberry.bekukan.
Cara membuat:
1.pukul putih telur sampai jadi meringue/stiff peak.ketepikan.
2.pukul butter/marjerin dengan gula hingga kembang,medium speed.
3.masuk kuning telur sebiji demi sebiji,gaul kembang n rata,medium speed.
4.masuk tepung selang seli dengan yogurt/buttermilk.pukul sebati.
6.ambil 1/3 meringue tadi,masuk ke dalam adunan,fold.
lepas sebati masukkan baki meringue tadi lepas tu fold lagi.
7.masukkan parutan kulit oren & mulberry..gaul sebati.
tuang adunan dalam loyang square 9×9,bakar suhu 170’c api atas bawah,rak bawah sekali,45minit (ikut oven masing)
*kalau guna loyang 8×8 boleh guna 2/3 sukatan resepi ya.
Rahsia Penyedap Mee Kari Kena Ada Campuran Rempah. Barulah Padu & Dijamin Tak Muak Makan!

Biasanya bila kita makan mee kari di restoran atau gerai, rasa sedap kuah karinya memang lain macam. Terasa cukup berempah, kuahnya pekat dan enak sekali rasanya. Namun bila dicuba untuk sediakan sendiri, hidangan mee kari terasa ada sahaja kurangnya.
Untuk itu, apa kata anda sediakan resipi yang dikongsikan oleh Afy Al Habibi atau mesra membahasakan dirinya sebagai cikgu di group Masak Apa Hari Ni. Resipi Mee Kari yang diberikan cukup detail dan turut berkongsi ramuan-ramuan rahsia.
Menurutnya lagi resipi mee kari yang dikongsikan tersebut di beri nama Mi Kari Netup Pong Pongg. Baca nama resepi pun tak menahan dan katanya lagi paling utama tentang kesedapan rasa kuahnya, dijamin tak muak.
Jadi jom kita cuba!
Mi Kari Netup Pong Pongg
Bahan sampingan yang mencetus rasa luar biasa :
– telur rebus
– fishball putih (dicelur seketika)
– fuchuk goreng kering (beli siap lalu digoreng sampai garing)
– tauhu (digoreng)
– kacang panjang (dicelur seketika dan direndam dalam ais)
– taugeh (dicelur seketika dan direndam dalam ais)
– limau kasturi
– cili merah
– daun sup
– bawang goreng
Jom kita mulakan masak Kuah Mi Kari Netupp.
(untuk saiz hidangan 4-5 orang makan)
Choppp sebelum tu cikgu lupa masukkan dalam gambar lagi satu bahan penting;UDANG KERING.
Sediakan bahan kisar lain;
– 3 biji bawang merah saiz bola ping pong
– 1 ulas bawang putih
– 1/2 sudu besar ketumbar+jintan manis
– sehiris nipis halia
– dua hiris bulat nipis serai
– 7 ekor udang kering
Kisar semua bahan sehingga lumat.
*sebatang serai & setangkai daun kari digunakan untuk menumis nanti*
Langkah 1 : Panaskan sedikit minyak. Ketuk sebatang serai & masukkan 1/2 tangkai daun kari. Tumis sehingga wangi. (Cikgu tak tumis 4 sekawan pun semalam. Nak masukkan juga terpulang ya)
Langkah 2 : Kemudian masukkan bahan kisar tadi. Biar ditumis sehingga garing. Seterusnya tambahkan 1/2 sudu besar cili boh
Langkah 3 : Masukkan rempah campuran ke dalam periuk
Untuk penyediaan campuran rempah;
– 3 sudu besar rempah kari
– 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
– secubit dua serbuk lada hitam & lada sulah
Langkah 4 : Diikuti 1/2 sudu besar serbuk lada. Kacau sehingga sebati.
*cikgu memang tak larutkan rempah kering tadi dengan air. Ini memang cara cikgu* Guna api paling perlahan sahaja. Sebab cikgu nak keluarkan aroma wangi rempah semasa ditumis. Kacau sehingga terbit minyak.
Langkah 5 : Barulah cikgu masukkan 1 cawan kecil air + secubit asam jawa
Langkah 6 : Masukkan perasa peringkat pertama;
– 1 keping bulat nisse@gula melaka
– 1/3 sudu besar garam
– secubit dua serbuk perisa
Part paling penting juga, cikgu akan tutup periuk waktu ni. Biar tumisan mereneh sehingga pecah minyak. Kira-kira 7-8 minit.
Lapisan berminyak macam ni lah cikgu sebut pecah minyak. Barulah masukkan 3 ketul ayam yang dicincang kecil & segenggam kerang. (Nak letak kerang selepas daging ayam masak pun terpulang)
Tutup semula periuk. Ok ini selepas 10-15 minit. Tumisan mendidih cantik dan isi ayam sudah masak.
Langkah 7 : Masukkan pula 3 cawan santan. Cikgu guna santan kotak M&S. Diikuti secawan air. (Tengok kepada kepekatan & sukatan kuah yang diingini.
Langkah 8 : Perasakan kuah peringkat kedua;
Garam, gula dan serbuk perisa ikut citarasa sendiri. Masukkan 1/2 kiub ayam Maggi untuk menyedapkan lagi rasa kuah. Biar kuah mendidih.
Langkah 9 : Sediakan bahan tambahan untuk dimasukkan dalam kuah untuk akhir proses masakan;
– tauhu pok (dibelah 4)
– fishcake
– fishball goreng
Sebelum ditutup api, masukkan bahan tadi. Kacau sekata. Siap kuah mi kari yang sangat lazat!
Hasilnya…
Sumber : Afy Al Habibi via MAHN
Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR BUAT ROTI UNTUK KELUARGA secara online, daftar segera! Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Pilih Pusat Jagaan, Ibu Ayah Kena Semak Betul-betul & Ianya Mudah Sangat. Sila Takenote!

Hati ibu bapa mana yang tidak risau bila terpaksa mengambil keputusan untuk menghantar anak-anak ke pusat asuhan kanak-kanak. Kebimbangan ini bertambah-tambah lagi bila mana kita sering dikhabarkan pelbagai kes penderaan, kemalangan dan sebagainya berlaku di tempat anak-anak kecil ini ditempatkan.
Malah melalui satu kajian, dalam tempoh 6 bulan pertama pada tahun 2018, hampir 200 kes penderaan kanak-kanak oleh pengasuh telah dilaporkan. sehingga menimbulkan kerisauan dalam kalangan ibu bapa terhadap keselamatan anak mereka. Kecuaian adalah antara perkara yang amat dititikberatkan oleh ibu bapa dalam memilih sama ada hendak menghantar anak-anak ke pusat asuhan atau mengupah pegasuh yang lebih mesra dipanggil ‘bibik’.
Isu tersebut tidak sekadar selesai dibicarakan pilihan mana yang lebih selamat dan mengikut kemampuan mereka, sama ada ke taska atau ‘bibik’. Ibu bapa juga mementingkan kemahiran dan pengalaman pengasuh tersebut khususnya tentang penjagaan dan protokol keselamatan kanak-kanak.
Boleh semak secara online
Menyedari keperluan mendesak bagi masyarakat untuk mendapatkan pengesahan latar belakang secara mudah dan segera, Verity Intelligence Sdn. Bhd., sebuah syarikat berkaitan saringan dan pengesahan latar belakang terkemuka di Malaysia dan Singapura, melancarkan Verity Plus Online (www.verityplusonline.com), sebuah platform untuk membantu mana-mana syarikat atau individu untuk mengesahkan latar belakang seseorang. Antaranya termasuk untuk membolehkan majikan memeriksa latarbelakang bakal pekerja sebelum diambil bekerja atau juga untuk orang ramai memeriksa latar belakang mana-mana syarikat sebelum menggunakan perkhidmatan atau membeli produk mereka.
Menurut pengasas platform Verity Plus Online, Mark Leow membangunkan platform ini dengan harapan supaya Malaysia akan menjadi sebuah negara yang lebih selamat. “Seringkali kita melihat dan membaca laporan media tentang penipuan di internet, kecurian identiti, penderaan kanak-kanak di pusat asuhan dan terbaharu, golongan profesional yang menggunakan kelayakan palsu. Dengan pelancaran VPO, ia akan membolehkan mana-mana pihak termasuk juga syarikat kecil dan sederhana (PKS) dan individu membuat semakan latar belakang terhadap seseorang individu atau sesuatu pihak lain dengan kos yang minima iaitu RM140 sahaja,” katanya.
Syarikat yang telah ditubuhkan sejak tahun 2010 ini sudah mempunyai lebih 500 pelanggan dan telah berjaya menjalankan semakan latar belakang ke atas 100,000 individu. Daripada jumlah tersebut, 90% daripada semakan adalah dijalankan oleh golongan majikan untuk memeriksa dan mengesahkan latar belakang bakal pekerja mereka bagi mewujudkan suasana bekerja berisiko rendah atau lebih selamat.
Antara lain Platform VPO yang telah dibangunkan sepenuhnya oleh rakyat Malaysia ini juga berhasrat membantu syarikat PKS menyaring bakal pekerja manakala pemilik premis memeriksa latar belakang bakal penyewa mereka. Malah menurut Mark, platform ini juga boleh digunakan secara berkesan oleh golongan ibubapa untuk memeriksa latar belakang penjaga atau pengasuh anak mereka sebagai langkah keselamatan sebelum menghantar anak mereka ke sesuatu tempat asuhan.
Semakan VPO antara lain mampu memberikan maklumat bagi pengesahan identiti seseorang, rekod jenayah, rekod kredit, dan sebarang maklumat lain berkaitan kes litigasi dan semakan integriti.
Menggunakan VPO, orang ramai juga boleh membuat semakan ke atas diri sendiri secara berkala untuk memeriksa rekod kewangan masing-masing bagi memastikan tidak berlaku sebarang kejadian kecurian identiti. VPO mematuhi Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (PDPA) dan menyediakan laporan lengkap seawal 1 hingga 5 hari bekerja.
Bagi syarikat korporat yang besar, Verity Intelligence (www.verityintel.com) merupakan sebuah syarikat yang diyakini oleh lebih daripada 500 syarikat di Malaysia dan Singapura serta menawarkan penyelesaian semakan latar belakang yang boleh diselaraskan untuk memenuhi pelbagai keperluan syarikat.
Rupanya Mudah Sangat Nak Masak Resepi Miang Pla Pao, Ikan Bakar Thailand. Patutlah Ramai Yang Cuba, Gerenti Sedap!

Bagi pengemar ikan bakar, apa kata ubah selera dengam cara masak dengan membalutnya dengan garam. Resipi ini terkenal di Thailand.
Ikan bakar ini mudah dimasak di rumah ataupun sekiranya sedang berkhemah, juadah ikan bakar boleh dimasak, dan dihidangkan.
Bahan kepada resepi ikan bakar mudah untuk didapati, asalkan ikannya segar, pasti sahaja semua akan makan sehingga menjilat jari. Malah amat sesuai untuk orang yang sedang diet, atau ingin mengurangkan berat badan.
Bagi yang pernah mencuba resipi ini tentu teringin untuk memasaknya sendiri di rumah. Cara masak memang mudah. Sebagaimana dikongsikan oleh Puan Cik Nadzri . Bahan-bahannya sangat ringkas.
Encik husband bgtau yg beliau pernah makan ikan bakar thai kat satu restoran suatu ketika dulu. Terliur pulak sis dengar cerita beliau. Gigih sis google resepi. So sis try la masak.
Nanti uols pun boleh try jugak.
Cara penyediaan rujuk gambar.
Dah siap. Enak di makan panas-panas. Mudah rupanya buat sendiri di rumah,. Selamat mencuba!
Sumber: Puan Cik Nadzri