Menjadi tanggungjawab ibu bapa mendidik anak-anak menjadi insan yang berguna. Malah, ada yang mengganggap anak-anak ini sebagai cerminan ibu bapa, bak kata pepatah ‘bagaimana acuan, begitulah kuihnya’

Didikan yang baik membuahkan hasil yang baik untuk anak-anak. Sikap toleransi, bertanggungjawab dan tolong menolong antara nilai yang baik untuk diterapkan. Malah tidak ketinggalan amalan bersedekah pada yang kurang memerlukan.

BUDAK LELAKI 6 TAHUN JUAL MAINAN UNTUK BELANJA ANAK YATIM

Bukti didikan baik ibu bapa pada adik yang dikenali sebagai Sayf Mecca, yang tular baru-baru ini di Twitter yang mengambil keputusan untuk menjual koleksi mainannya. Hasil daripada jualan tersebut, dia mahu belikan set Happy Meals untuk diberikan kepada rumah anak yatim.

Menerusi perkongsian ibunya bernama Adawiyah, anak lelakinya yang berusia 6 tahun itu mengambil keputusan untuk menjual koleksi mainannya berpunca daripada maskot Mickey Mouse di McDonalds.

Jelasnya, maskot itu kelihatan seperti meminta sedekah dan secara tidak langsung memberi idea kepada Sayf untuk berkongsi rezeki bersama rakan-rakan yang tidak berkemampuan.

Sayf Mecca(6 tahun) jual his toys utk nak belanja orphanage (35orang) happy meals! Thanks aunty uncle yang support Sayf Mecca.

Sayf malu malu masa bagi bagi kan happy meal. Haha sikit lagi jd YB @SyedSaddiq. Btw, Sayf Mecca decide nak belanja friends dia sebab dia tgk ada mascot mickey mouse dkat mcd minta sedekah so dia came out with idea nak jual toys and tlg less fortunate friends.

Today Sayf Mecca sambung lagi garage sale depan rumah mimi di ampang. Siapa nak support Sayf Mecca’s charity project boleh dm for address. Ada hotwheels and monster truck. Rm2-rm5 only!

Perkongsian itu mendapat perhatian warga Twitter dan mereka bangga dengan peribadi adik Sayf serta mendoakan yang baik-baik. Malah ada juga yang berniat untuk turut membantu dengan membeli mainan yang dijual olehnya.

IKLAN

Sumber: @_weahxx

Agak-agak, menu apa yang best eh kat Jollibee? Haa meh tengok Zira Review!

Mama tak marah anak, boleh ke? Kalau tak marah macam mana nak dengar kata? Jom ikuti perkongsian ini!

IKLAN

Nak tahu cara mudah uruskan kewangan keluarga? Semak sini!

Yang mana adik adik ada masalah mata, jangan takut bagitau ibu ayah ye, macam BK squad ni!

Tayang bahagia di social media, realiti ke fantasi? Nak tahu, jom tengok!

Jom sertai E-Keluargagader https://toko.ideaktiv.com/product/jom-masak-menu-iftar-kegemaran-keluarga/