Daun pandan adalah antara pokok yang mudah ditanam halaman rumah. Sering menjadi bahan untuk masakan.
Dalam pada itu, ia juga dijadikan untuk kecantikkan diri dan kesihatan.
Sebagaimana perkongsian ini, memperjelaskan penggunaan daun pandan yang membantu mengurangkan masalah darah tinggi dan kencing manis.
Menurut Pakar Kimia ini, Fatima Salim pengambilan jus pandan membantu mengurangkan masalah dua kesihatan terbabit namun elak pengambilan berlebiha serta perlu mendapat nasihat doktor.
Merujuk kepada ss ahli MaMa di bawah yang bertanya berkenaan dakwaan pandan yang boleh menurunkan darah tinggi dan kencing manis. 
Jawapan saya, ADA benarnya. Terdapat kajian kepada tikus yang menunjukkan ada kesan penurunan terhadap diabetis dan darah tinggi apabila diberikan 10% air pandan selepas diberi makan gula. Kesan ini mungkin disebabkan oleh kandungan bahan kimia bersifat antioksida dari kumpulan flavonoid, asid phenolik dan carotenoid dalamnya, berserta vitamin (contoh vitamin A dan C) dan mineral, SAMA seperti sayuran lain. Cuma bau pandan yang wangi dan rasanya yang enak sesuai dijadikan teh untuk diminum.
Penyakit metabolik seperti darah tinggi dan kencing manis boleh berlaku disebabkan terganggungnya keseimbangan kimia badan. Makanan yang kaya dengan antioksida seperti sayuran hijau boleh membantu dalam merawat proses badan secara semulajadi. Mereka juga boleh membantu dalam menguatkan sistem pertahanan semulajadi badan melawan penyakit.
Bagi individu yang dalam rawatan, usahlah tinggalkan ubat yang diberikan. Jus pandan BUKANNYA ubat. Jadikan makanan yang mempunyai fungsi merawat (functional food) seperti daun pandan ini sebagai pelengkap. Berhati-hati juga dengan kesan interaksi ubat dan makanan. Berbincanglah dengan dietitian dan doktor yang merawat. Begitu juga dengan terus amalkan pemakanan serta gaya hidup yang sihat.
Kesimpulannya, boleh saja air pandan diminum sebagai teh selepas makan untuk kesihatan umum badan namun usah berlebihan. Ingat, segala yang berlebihan boleh membawa mudarat.
Kebaikkan lain pandan:
• Pati minyak pandan boleh membantu melegakan sakit-sakit sendi.
• Pes pandan boleh melegakan kesan terbakar (baca: sedikit) pada kulit.
• Bahan kimia meruap dalam pandan boleh membangkitkan selera makan. Sebab itu sesuai dicampurkan dalam masakan.
• Bahan kimia meruap daripada pandan juga boleh menghalau serangga.
Sumber: Fatima Salim via Makmal Makanan (MaMa)