Biasanya daun sup atau sayuran hijau lain mudah busuk dan tidak bertahan lama. Tapi ada cara andai anda mahu sayuran ini tahan lebih lama. Kaedah ini dikongsi oleh pembaca dalam Facebook Masak Apa Hari Ini (MAHN).
Langkahnya adalah seperti berikut;
1. Basuh bersih daun sup.
2. Racik daun sup lalu masukkan dalam bekas kiub ais.
3. Kemudian, tuang air hingga menenggelami daun sup.
4. Bekukan dalam peti sejuk menjadi kiub ais.
5. Apabila mahu digunakan untuk masakan sup ambil 2-3 kiub ais daun sup lalu masukkan ke dalam kuah sup yang sedang menggelegak.
Mudah kan, selamat mencuba.
Sumber: Facebook Masak Apa Hari Ni
Jurujual Kek Ini Kongsi Resipi Nak Buat Kek Coklat Basah Puding Karamel Legend. Memang Mudah Nak Buat, Patutlah Ramai Share.
Hidangan puding karamel merupakan antara pencuci mulut yang menjadi kegemaran ramai. Namun, resepi kali ini adalah gandingan puding karamel dengan kek coklat. Rasa ideal puding yang berlemak dan kek yang gebu membuatkan, penggemarkan akan makan berulang kali.
Perkongsian oleh Shafiqah Muhamad menarik perhatian ramai dengan resepinya. Apa lagi, boleh cuba resepi viral legend ini.
Resepinya mudah sahaja untuk puding gula hangus guna loyang saiz 7×7.
CARA PENYEDIAAN
cairkan hanguskan gula 4sdb. Kemudian biar sejuk. Kacau sebati 4 biji telur, satu cawan susu cair satu cwn susu pekat , 1sdt esen vanila.
Selepas itu, masuk dalam loyang gula hangus tadi. Kukus selama 30 minit. Masuk adunan kek coklat macam biasa.
Untuk kek
Guna sukatan cwn -1cwn minyak, 1cwn gula, 1cwn susu cair, 1cwn susu pekat, 1cwn serbuk koko, kacau atas dapur api slow bg sebati.
Kemudian ayak 1cwn tpg gandum, 1sdt baking powder, 1/2sdt baking soda dan pukul 3biji telur, esen vanila.
Campur sikit-sikit ketiga-tiga bahan smpai sebati. Baru masuk dalam loyang puding. Kukus 35 minit smpai masak terbalik sejukkan. Sedapnya menjamu selera dengan keluarga.
Selamat mencuba!
Cuaca Panas Ni, Buatkan Laicikang Homemade Untuk Penyejuk Badan!
Bilamana cuaca panas begini, tekak kita tentu mahukan sesuatu minuman yang enak dan menyegarkan, sebagai penghilang dahaga.
Andai dapat diteguk, air laicikang alangkah bagusnya. Bukan sahaja melegakan malah ramuan di dalam air tersebut seperti barli, kurma, fungus putih, gula batu dan beberapa bahan lain cukup bagus untuk menyejukkan badan.
Jadi apa kata kali ini kita sediakan sendiri air istimewa ini kepada anak beranak di rumah. Sebelum itu, ketahui dulu resipi penyediaannya yang dikongsikan oleh saudari Wan Ashikin, jom semak.
Penyejuk tekak ..laicikang.
Buat sendiri baru puas hati. Boleh letak macam-macam.
Bahan-bahan:
Biji selasih ( rendam )
Buah kembang semangkuk ( rendam dengan air panas )
Barli ( rebus )
Fungus putih ( rebus )
Buah kurma merah ( rebus letak gula / gula
batu dan daun pandan )
Buah longan kering ( rendam dengan air panas )
Cincau
Kacang tanah panggang
Kismis
Buah kabung
Biji Sagu
Buah laici ( dalam tin )
Halwa kundur
Buah pala ( kering ) tapi saya tak letak sebab
anak-anak tak suka buah pala
Agar-agar kosong ( merah / hijau ) tapi hari tak sempat buat.
Ais
* Air rebusan buah kurma merah dah manis macam air gula. Lepas tu campur dengan air buah laici tadi. Kemudian campurlah dengan semua bahan tadi.
Dan boleh makan!!
Bismillahhirrahmanirrahim.
sumber : Wan Ashikin Endut via MAHN
Kek Batik Indulgence Mewah Bercoklat, Mudah Je Nak Buatnya. Anak Pasti Suka!
Melayan selera anak dengan kek coklat mewah tentunya membuatkan anak-anak berpuas hati dan teruja untuk menjamahnya. Manakala ibu pula bila melihat menu terhidang habis dimakan oleh anak-anak pasti berasa puas hati. Maklumlah anak-anak menggemari hidangan tersebut dan menyediakannya juga tidaklah sukar. Jadi bila-bila masa andai ada ahli keluarga yang teringin, tiada masalah untuk disediakan.
Untuk itu, bagi yang ingin mencuba resipi nan satu ini bolehlah mencuba resipi yang dikongsikan oleh Haslinah Md Ali. Selamat mencuba.
First time buat kek batik indulgence, tapi coklat dia berat sangat agaknya sampai tertutup lapisan cheese.
Resipi Kek Batik Indulgence
Bahan-bahan:
250g buttercup
200g milo
Susu pekat f&n (2 sudu) – subjektif ye, kalau korang kuat manis masukkan la lebih, so far pakai 2 sudu ni okay-okey je, tak manis sangat
Serbuk koko (1 sudu)
1 paket biskut marie – patah-patahkan kecil-kecil
Air panas (1/4 cawan)
Cara-cara :
1. Cairkan buttercup(guna kuali lebih senang)
2. Masukkan susu pekat
3. Masukkan milo
4. Masukkan serbuk koko
5. Masukkan air panas
Ekstra tip :
- Makesure guna api kecil ye. Kacau sehingga tak berketul. Once rasa da okay, masukkan biskut marie.
2. Kacau sebati, makesure semua biskut kene coklat.
3. Ambil loyang, letak baking paper. Masukkan dalam loyang, mampatkan sehingga betul-betul padat.
Masukkan dalam peti ais.
Resepi lapisan cheese
250 cream cheese
50g gula icing
1 sudu esen vanila
(Putar sehingga kembang)
12g gelatin + 50g air panas
120ml whipping cream
Masukkan dan putar sehingga sebati
Resepi coklat ganache
100g dark chocolate
100g milk chocolate
200g whipping cream anchor
1 sudu butter
Double boilkan semua, then siap.
Curah atas Lapisan cheese. Ratakan coklat biar semua penjuru kena. Masuk dalam peti ais dan sejukkan lagi.
Then , boleh potong. Nak potong. Makesure pisau sudaa dicelup dalam air panas dan lap guna tisu bersih.
sumber : Haslinah Md Ali Via MAHN