Kebahagiaan sebuah perkahwinan adalah terletak kepada persefahaman antara suami isteri itu. Jika tiada tolak ansur tentu akan ada salah faham hingga mengundang rasa tdiak puas hati atau tekanan, akan mencetuskan kemarahan dalam rumahtangga.

Bagi Mohd Fhais , beliau mengamalkan cara enjoy dalam pendekatan rumahtangganya. Biarpun stres dengan masalah yang mendatang, ia tetap diuruskan dengan sempurna. Ikuti perkongsiannya.

____________________________________________________________________

Kahwin Kena Enjoy, Jangan Stress !

Orang kahwin mana yang tak ada masalah. Semua bermasalah. Tapi tak bermaksud dah berkahwin tak boleh enjoy. Malah lepas kahwinlah kena banyak enjoy, baru bahagia!

Pejam celik dah masuk 6 tahun usia rumahtangga saya dan isteri. Mula berdua sekarang dah berempat.

Banyak sangat perubahan dah berlaku. Baik buruk perubahan itu semua di telan. Suka atau tak tetap kena telan. Inilah kehidupan berumahtangga.

Sekarang dah tak sama macam dulu,

1. Masa mula kahwin dulu tak boleh cakap sebarangan. Walaupun typo kat whatsapp, mudah curiga. Boleh buat merajuk 2-3 hari. Sensetif ya amat.

Sekarang dah lain. Trust tu lebih kuat. Pergi kerja jauh sampai ke negara orang pun dia tak curiga. Nak trust kuat, jangan sesekali buat onak, sekali buat sampai ke tua dia tak percaya.

2. Kalau dulu masing-masing jaga badan. Maintain pakai baju saiz m. Tapi sekarang asal nampak makanan, semua di bedal. Itu sebab saiz baju dah bertukar xl. Suami badan berisi tandanya bahagia. Betul ke?

Tapi badan je berisi tapi poket tak berisi pun tak boleh bahagia juga. Kena lah rajin usaha.

IKLAN

3. Dulu setiap masa nak meseg tanya buat apa tu. Kalau boleh setiap minit nak tahu status terkini. Kadang rasa annoying pun ada.

Tapi sekarang tak ada dah nak meseg-meseg. Call terus je. Itu pun kalau ada emergency baru nak call. Rasa rindu pula nak meseg sweet-sweet.?

4. Dulu cepat gelabah. Masalah kecil pun nak haru biru. Ingat lagi masa rania kecil, dia menangis je, dah jerit-jerit panggil isteri. Punyalah gelabah tak tahu nak buat apa masa tu.

Tapi sekarang dah kental. Nak mandi anak, cebuk berak, bagi anak makan semua dah teror. Siap boleh bagi isteri rehat lagi kat rumah. Bukan kena Queen Control ye tapi dah boleh Control Ego sendiri.

Itulah maksud perkahwinan, semua akan berubah.

IKLAN

Berubah lebih baik, atau lebih buruk. Pilihan pada kita sendiri.

Perkahwinan sepatutnya menjadikan kita lebih kuat. Setiap dugaan dan masalah yang di tempuh sepanjang perkahwinan adalah untuk menjadikan kita manusia yang lebih kuat.

Bak kata Prof. Muhaya,

“Kena ENJOY dengan masalah, sebab masalah itulah yang akan buat kita jadi lebih kuat !”

Perkahwinan adalah ujian. Ujian kejujuran, ketahanan dan kepimpinan. Lulus ujian ini jambatan menuju kebahagiaan menanti kita.

Mohd Fhais
No Pain, No Gain !

p/s : Post ini Halal untuk di kongsi semoga ramai dapat manfaat.

p/s : Jom belajar lebih lagi ilmu kekeluargaan dan keibubapaan di telegram saya.
Ini linknya ? t.me/CoretanFhais